19.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤο διαδίκτυο δείχνει παιδιά να κακοποιούνται

Το διαδίκτυο δείχνει παιδιά να κακοποιούνται

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας για την Εγκληματικότητα (NCA) των ΗΠΑ έδειχνε σίγουρος γι’ αυτά που έλεγε, ότι δηλαδή οι εταιρείες του διαδικτύου έχουν την τεχνολογία να σταματήσουν τις περισσότερες ψηφιακές εικόνες παιδικής κακοποίησης που κυκλοφορούν μεταξύ των παιδεραστών, αλλά δεν το κάνουν…

Μάλιστα, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου πρέπει να κάνουν περισσότερα και αποκάλυψε παράλληλα σημαντικές αυξήσεις στις σεξουαλικές επιθέσεις και το ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Ο επικεφαλής της NCA Γουίλ Κερ επισήμανε ότι εκατομμύρια εικόνες κακοποίησης που έχουν γίνει γνωστές θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης άσκοπα και κακοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που η βιομηχανία έχει τώρα την τεχνολογική ικανότητα να το σταματήσει αυτό από την πηγή του κακού. Αυτό θέλουμε να συμβεί».

«Υπάρχουν πλέον τα τεχνολογικά μέσα για να ελέγξουμε τις εικόνες προτού χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενηθούν σε πλατφόρμες, οπότε γιατί έχουμε, όταν μπορούμε να το σταματήσουμε τεχνολογικά, άσεμνες εικόνες παιδιών που βρίσκονται σε οποιαδήποτε από αυτές τις πλατφόρμες που στη συνέχεια κοινοποιούνται εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες φορές, έτσι ώστε τα παιδιά να γίνονται θύματα ξανά και ξανά;», διερωτήθηκε.

Η Εθνική Υπηρεσία για την Εγκληματικότητα υπογράμμισε ότι υπήρχαν 10 εκατομμύρια άσεμνες εικόνες παιδιών που γνωστοποιήθηκαν στις αστυνομικές αρχές.

Οι εικόνες κακοποίησης μοιράζονται μέσω του σκοτεινού ιστού (Dark Web) αλλά και μέσω του κανονικού διαδικτύου. Η NCA αναφέρει ότι από το 2013 έχουν αυξηθεί κατά 700% οι καταγγελίες για εικόνες κακοποίησης.

Κάθε εικόνα στο διαδίκτυο έχει ψηφιακό hashtag, μια ψηφιακή ετικέτα, και η τεχνολογία υπάρχει για να επιτρέπει στις πλατφόρμες φιλοξενίας και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να εντοπίσουν τις εικόνες πριν αναρτηθούν.

Η NCA σημείωσε ότι η αφαίρεση άσεμνων εικόνων από το διαδίκτυο θα της επέτρεπε να χρησιμοποιήσει τους πόρους της για να αντιμετωπίσει υψηλότερου βαθμού επίθεση, κατά την οποία οι ύποπτοι επιτίθενται σωματικά στα παιδιά.

Οι αμερικανικές αστυνομικές αρχές είναι έξαλλες με τις εταιρείες τεχνολογίας σε διάφορα μέτωπα. Η αστυνομία πιστεύει ότι έχει αποδείξεις πως κερδοσκοπούν, ενώ οι πλατφόρμες που κερδίζουν χρήματα με τη βοήθεια τρομοκρατών και σοβαρών και οργανωμένων εγκληματιών προκαλούν μεγάλη ζημιά.

Ειδικότερα, επικρίνουν τους ισχυρισμούς των εταιρειών τεχνολογίας ότι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για το τι συμβαίνει στις πλατφόρμες τους.

Ο Κερ εξήγησε ότι «αν είστε μια πλατφόρμα φιλοξενίας και υπάρχουν άσεμνες εικόνες που μεταφορτώνονται και στη συνέχεια κοινοποιούνται στην πλατφόρμα σας (…) θα λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ευθύνες σε αυτές τις πλατφόρμες φιλοξενίας για να σταματήσει αυτό που συμβαίνει εξαρχής. Αυτό φαίνεται σαν μια απολύτως λογική θέση όταν καταλαβαίνετε την κλίμακα και τον όγκο της απειλής».

«Υπάρχει ένα εύρος διαφορετικών νομοθετικών επιλογών. Το αφήνουμε στην κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει να επιβάλει», συμπλήρωσε.

Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν νέους κινδύνους. Οι συμμορίες στην Άπω Ανατολή, σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον παιδιών κατά παραγγελία. Οι παιδεραστές που παρακολουθούν στο διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εθνικότητα και το ντύσιμο του θύματος.

Χιλιάδες Βρετανοί παρακολουθούν ζωντανά στο διαδίκτυο κακοποιήσεις, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος «καταναλωτής» τέτοιου είδους βίντεο.

Ο επικεφαλής της NCA είπε ότι οι αλλαγές στην τεχνολογία είχαν αυξήσει το πρόβλημα. Αλλαγές που ποικίλλουν από εφαρμογές έως την κρυπτογραφημένη προσφορά βίντεο, που χρησιμοποιείται από οργανωμένους εγκληματίες για να κερδίσουν χρήματα από άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν κακοποίηση παιδιών. «Η κλίμακα επιλογών για άτομα που έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά είναι τρομακτική», κατέληξε.

Η αύξηση

Πραγματοποιήθηκε μια απότομη αύξηση 37% των κρυμμένων εικόνων κακοποίησης παιδιών από παιδεραστές και οργανωμένους εγκληματίες σε νόμιμες εμπορικές ιστοσελίδες πορνογραφίας ενηλίκων, προειδοποίησε το βρετανικό ίδρυμα Watch Internet.

Κατά το περασμένο έτος, ο αριθμός των συγκεκαλυμμένων ιστοτόπων που αποτελούν μια μυστική διαδρομή για περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αυξήθηκε κατά 86%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Φρεντ Λάνγκφορντ. Το ίδρυμα αποκάλυψε 2.909 τέτοιες ιστοσελίδες το 2017, έναντι 1.572 το 2016.

Ο Λάνγκφορντ δήλωσε ότι η τεχνική της απόκρυψης παράνομου περιεχομένου, η οποία συνεπάγεται τη χρήση μιας σύντομης διεύθυνσης URL (ιστοσελίδας) που κατευθύνει τον χρήστη σε εικόνες και βίντεο παιδικής κακοποίησης, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στους εγκληματίες. Ορισμένες διεθνείς αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να εντοπίσουν τέτοιους ιστότοπους και να τους καταργήσουν.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρχε ο κίνδυνος οι άνθρωποι που ψάχνουν για πορνογραφικό υλικό ενηλίκων ή άλλο νόμιμο περιεχόμενο, να βλέπουν κατά λάθος το περιεχόμενο κακοποίησης παιδιών σε συγκαλυμμένες ιστοσελίδες.


Το διαδίκτυο δείχνει παιδιά να κακοποιούνται

Πηγή: topontiki.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;