10.5 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤο Δημοτικό Σχολείο που βοηθά στη διάσωση των ντόπιων παραδοσιακών σπόρων

Το Δημοτικό Σχολείο που βοηθά στη διάσωση των ντόπιων παραδοσιακών σπόρων

Στις 4 Απριλίου η  14η γιορτή της Ανταλλαγής ντόπιων σπόρων στην Κομοτηνή από το 9ο Δημοτικό 

Της Βασιλικής Μαχαίρα

Στις 4 Απριλίου ένας… μεγάλος  βοηθός της σύγχρονης θεάς Δήμητρας-Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι- το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, εδώ και 14 χρόνια το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής πρωταγωνισθεί στη διάσωση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών της ευρύτερης περιοχής, παραδίδοντας μαθήματα σε όλους εμάς! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν πυκνώσουν οι γιορτές διάδοσης και διάσωσης τοπικών ποικιλιών σε πολλά σχολεία τα Ελλάδας, το 9ο Δημοτικό ήταν το πρώτο σχολείο στη Χώρα μας  που ξεκίνησε αυτές τις δραστηριότητες.

Η εκδήλωση   γίνεται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης και  τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής και αναμφισβήτητα αποτελεί τον προάγγελο της γιορτής του Πελίτι στο Μεσοχώρι της Δράμας. Η οποία θα γίνει στις 18 Απριλίου, μία εβδομάδα ακριβώς μετά την Κυριακή της Λαμπρής!

Το ερχόμενο Σάββατο 4 Απριλίου στις 5 το απόγευμα , στο παρκάκι του Θερινού Δημοτικού θεάτρου Κομοτηνής, θα γίνει και η φετινή γιορτή όπου θα συμμετάσχουν –αριθμός ρεκόρ- 24 Σχολεία συνολικά από όλο το νομό Ροδόπης! Πρόκειται για τα εξής σχολεία, -συν του 9ου- 2ο, 3ο, 4ο, 10ο, 11ο & 12ο Δημοτικά Σχολεία Κομοτηνής, το Δ.Σχ.  Ν. Σιδηροχωρίου, τα 9ο και 14ο  Νηπιαγωγεία Κομοτηνής, τα Μειονοτικά Σχολεία 1ο, 2ο , 3ο, 4ο Κομοτηνής, Δοκού, Δύμης, Πολυάνθου, Μάστανλη, Ισάλου, Μυρτίσκης & Κύμης, τα 3ο & 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής.

Τα παιδιά έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου να σπέρνουν τα σποράκια και να περιποιούνται τα φυτά, αν και φέτος η χρονιά ήταν δύσκολη καθώς η ηλιοφάνεια ήταν πολύ περιορισμένη και αυτό έκανε τα μικρά φυτά αδύνατα και εύκολα προσβαλλόμενα από ασθένειες.

Έγκειται όμως στον καθένα που θα τα παραλάβει να συνεχίσει τις φροντίδες για να καταστούν δυνατά και καρποφόρα. 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τις οποίες αν δεν τις καλλιεργούσαν τα παιδιά  και δεν τις διέδιδαν με …καρδιά ανοικτή, θα χανόντουσαν μέσα στο χρόνο, παρασύροντας στη λήθη του  και τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρουν…και που οι νέες γενιές δεν θα είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αποτυπωθεί στον εγκέφαλο η μνήμη της γεύσης!

Τυχαίνουν φυσικά και περιστατικά όπως μας  ανέφερε ο υπεύθυνος της Ομάδας Πελίτι στην Κομοτηνή και Δάσκαλος στο 9ο Δημοτικό, Νίκος Δομπάζης, μια ποικιλία τομάτας Αντιόχειας(σ.σ. από την  αλησμόνητη πατρίδα) η οποία έφτανε και το ένα κιλό και κάτι… η μία τομάτα».

Ο κ. Δομπάζης ανέφερε για άλλη μια φορά το μεγάλο όνειρο του σχολείου που είναι  υπάρξουν με τη βοήθεια των φορέων   εγκαταστάσεις  ενός θερμοκηπίου προκειμένου τα φυτά να μπορούν να μεγαλώνουν σε ζεστές θερμοκρασίες και να έχουν και τον κατάλληλο φωτισμό από τον ήλιο. 

«Δυστυχώς με τον Δήμο δεν μπορούμε να βρούμε τις ώρες για να μπορέσουμε να συνεργασθούμε μια και αυτοί δουλεύουν το πρωΐ και εμείς μπορούμε μόνο το απόγευμα λόγω μαθημάτων. Ευτυχώς κάποιοι εθελοντές με ιδιωτικά θερμοκήπια μας βοηθούν και δέχονται τα φυτά μας εκεί», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Δομπάζης. 

Το Δημοτικό Σχολείο που βοηθά στη διάσωση των ντόπιων παραδοσιακών σπόρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;