12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑTo καλό, το κακό και το... άσχημο σενάριο για το ελληνικό χρέος

To καλό, το κακό και το… άσχημο σενάριο για το ελληνικό χρέος

Ούτε ένα ούτε δύο, τέσσερα σενάρια  για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει  η  ανάλυση βιωσιμότητας (Debt Sustainability Analysis), που εκπονήθηκε από τους ευρωπαίους δανειστές και διέρρευσε στην  Wall Street Journal.  Το «καλό», το «κακό» και  δύο ακόμη ενδιάμεσα.

Με βάση το «καλό» – αλλά λιγότερο πιθανό – σενάριο, το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί μόλις στο 62,6% έως το έτος 2060.

Σύμφωνα με το «κακό σενάριο» – που επίσης συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες – θα μπορούσε έως το ίδιο έτος να εκτοξευτεί στο 258,3% του ΑΕΠ.

Το «βασικό σενάριο»

Το πιθανότερο, είναι  το λεγόμενο «βασικό σενάριο», προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα πιάσει κορυφή φθάνοντας στο 182,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.

To  τέταρτο και δυσμενές επίσης σενάριο,  δίνει το ελληνικό χρέος στο 183.8% του ΑΕΠ το 2060. Σε αυτό , η υπόθεση εργασίας είναι πως η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους του τρίτου Μνημονίου και, παράλληλα, καλείται να πληρώνει υψηλότερα επιτόκια για το χρέος.

Οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα τέσσερα σενάρια οφείλονται στις διαφορετικές προβλέψεις που έχουν υιοθετηθεί ως υποθέσεις εργασίας για τον ρυθμό ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα και το ετήσιο κόστος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.

Η ανάλυση βιωσιμότητας, σύμφωνα με την Wall Street Journal, δόθηκε στους αξιωματούχους της ευρωζώνης το πρωί της Δευτέρας και αποτελεί τη βάση της πρώτης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους που γίνεται στο Eurogroup.

Ωστόσο, με βάση την έκθεση των ευρωπαίων δανειστών που δημοσιεύει η  Wall Street Journal, ακόμη και κατά το «βασικό» – και πλέον πιθανό σενάριο – οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα κινούνται πάνω από τα 15% για αρκετά χρόνια και θα φθάσουν στο 24,3% το 2060. Σύμφωνα δε με το κακό σενάριο, το ίδιο έτος μπορεί να φθάνουν στο 62,8% του ΑΕΠ%.

To καλό, το κακό και το... άσχημο σενάριο για το ελληνικό χρέος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;