25.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤο μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το «Δείπνο της Άνοιξης», στρώνοντας ένα τεράστιο, φιλόξενο τραπέζι.

Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε από την Πρωτοβουλία Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου και αφορά τους λόγους που γίνεται το Δείπνο της Άνοιξης. 

Αγαπητέ Γείτονα, περαστικέ, φίλε

Καλώς ήρθες στο Δείπνο της Άνοιξης. Όπως πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει το Δείπνο αποτελεί ένα αστικό πείραμα το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. Από όπου και αν ήρθες, σ’ ευχαριστούμε που δέχτηκες την πρόσκληση και κάθισες στο τραπέζι μας. Θα θέλαμε να σ’ ενημερώσουμε ότι είμαστε ένα πολύμορφο κράμα ανθρώπων από διαφορετικές ιστορικές διαδρομές. Λειτουργούμε με οριζόντιες οργανωτικές δομές (δεν έχουμε ιεραρχία) και στηρίζουμε την ενεργό συμμετοχή και την ελευθερία της έκφρασης (ή την έκφραση της ελευθερίας). 

Αυτό που μας ενώνει δεν είναι το γεγονός ότι ζούμε στην ίδια Γειτονιά μόνο, ούτε ότι πλέον γνωριζόμαστε σε επίπεδο καθημερινών σχέσεων, αλλά ότι ονειρευόμαστε μία ζωντανή, δημιουργική και ευχάριστη Πόλη, η οποία θα εκφράζει τις ατομικές επιθυμίες και συλλογικές ανάγκες του καθενός. Το Δείπνο της Άνοιξης ουσιαστικά είναι μία ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας και να αναπτύξουμε μία ενεργή και διαδραστική σχέση με τον δημόσιο χώρο της Πόλης μας. Φέτος στο Δείπνο συμμετέχουν πάνω από 90 μαγαζιά, 4 σχολεία και πάρα πολλοί καλλιτέχνες της Πόλης μας. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να συμπεριλαμβάνουμε όλο και περισσότερους συν-διαμορφωτές στις δράσεις μας, αξιοποιώντας το δημιουργικό κεφάλαιο της Γειτονιάς. 

Το μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ: Tellos Filis

Ελπίζουμε λοιπόν να πάρεις και να δώσεις κάτι με την συμμετοχή σου. Ίσως είναι μία ευκαιρία να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα που ορίζουν την καθημερινή σου συμπεριφορά. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην πόλη είναι το δικαίωμα να αλλάζουμε τους εαυτούς μας, αλλάζοντας την πόλη σύμφωνα με τις επιθυμίες της καρδιάς μας. Θεωρούμε ότι η διεκδίκηση του δεν είναι μία παθητική διαδικασία, αλλά μια ζωντανή δυναμική που πηγάζει από τη δημιουργικότητα και ευρηματικότητα μας. Ούτως ή άλλως, η αλλαγή της ταυτότητας μιας Πόλης είναι μια υπόθεση συλλογικής δράσης και όχι μόνο πυροτεχνημάτων εντυπωσιασμού και τουριστικού μάρκετινγκ. Το Δείπνο λοιπόν είναι το μέσο για να δημιουργήσουμε μία γιορτινή ατμόσφαιρα σε μία γκρίζα, λιμνάζουσα και καταρρέουσα πραγματικότητα.

Φαντάσου λοιπόν ότι κατά την διάρκεια αυτής της γιορτής δεν ισχύουν κάποιοι κανόνες και νόρμες που μας περιορίζουν, αλλά μας ενώνει ένα τραπέζι με μια κοινή διεκδίκηση: Εμείς είμαστε η Γειτονιά. Για αυτό το λόγο συμβολικά για κάποιες ώρες αποφασίσαμε να κλείσουμε τον δρόμο και να στήσουμε τα τραπέζια στο κέντρο του, δείχνοντας ότι οι Γειτονιές ανήκουν σε όλους μας, ενώ εμείς είμαστε υπεύθυνοι να αποφασίζουμε το κοινό μας μέλλον. Έτσι λοιπόν, από αυτή τη στιγμή, είσαι ελεύθερος να μοιραστείς εκτός από το φαγητό σου, σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς, πάντα σεβόμενος την διαφορετικότητα του διπλανού σου. Αυτή είναι η μαγεία της Πόλης: ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χώρο.


Παρόλα αυτά, το Δείπνο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι ένα μόνιμο πλαίσιο, το οποίο σε καθημερινή βάση θα αναπαράγει και θα επινοεί νέες ιδέες και δράσεις όπως αυτή που βρίσκεσαι τώρα, οι οποίες θα απαντούν στις ατομικές μας ανάγκες και θα δίνουν λύσεις στα συλλογικά προβλήματα της Γειτονιάς μας. Αυτή η κοινωνική ωριμότητα, αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επίτευξη της κοινωνικής οργάνωσης, που θα σπάει τα δεσμά της απομόνωσης, προτάσσοντας εναλλακτικές δομές οργάνωσης και συντροφικότητας.

Έτσι λοιπόν φανταζόμαστε την αναβίωση της έννοιας της ‘Γειτονιάς’ ως απάντηση στην οικονομική κρίση, που έκδηλα δημιουργεί μία διαρκή ανασφάλεια και φόβο, με την παράλληλη αύξηση του ατομικισμού ως φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Σπάζουμε έτσι τις αδύναμες κατακόρυφες επικοινωνίες που προκύπτουν από την απομόνωση των πολυκατοικιών και του τσιμέντου, μέσα στο οποίο ζούμε και επαναφέρουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία στην επίγειά τους μορφή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία μορφή ντόμινο που θα εξαπλωθεί σε όλες τις Γειτονιές της πόλης και θα συμπαρασύρει την ιστορία αυτής της πόλης σε μία καινούργια εποχή συμμετοχής και αλληλεγγύης, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς δεσμούς και δημιουργώντας μία καινούργια σχέση με τον δημόσιο χώρο, σεβόμενοι πάντα την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα μας.

¨Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των Γειτόνων του¨

Ρήγας Φεραίος

Το μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ: Asteris Masouras

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;