Το “μοβ” καλαμπόκι
Στην Πολιτεία Minnesota των ΗΠΑ, καλλιεργείται και βγαίνει στην αγορά το «μοβ» καλαμπόκι, μια νέα υπερτροφή προϊόν διασταυρώσεων, η τελευταία διασταύρωση με ένα πολύ αρχαίο καλαμπόκι από το Περού ηλικίας χιλιάδων ετών.
Πρόκειται για συμβατική μη μεταλλαγμένη ποικιλία, κυριολεκτικά φορτωμένη με αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες), περιέχει διπλάσια ποσότητα από τα βατόμουρα και έχει τον υψηλότερο δείκτη ORAC από όλα τα γνωστά είδη αραβοσίτου που σήμερα καλλιεργούνται (λευκά, κίτρινα και μπλε).
Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει in vitro τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.
Η θρεπτική του αξία του «μοβ» καλαμποκιού οφείλεται στην φυσική «χρωστική» ουσία. Τα προϊόντα διατίθεται στην κατανάλωση σε νιφάδες (grain), σε εκχυλίσματα και διατροφικά συμπληρώματα (Nutraceuticals) και σε φυσικές χρωστικές (colorants)… (Περίληψη από Σ. Σεκλιζιώτη)
Ολο το κείμενο ΕΔΩ!