14.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤο “πείραμα” της Marica: Η βραζιλιάνικη πόλη - πρότυπο με το Καθολικό...

Το “πείραμα” της Marica: Η βραζιλιάνικη πόλη – πρότυπο με το Καθολικό Βασικό Εισόδημα

 

Mόλις 60 χιλιόμετρα από το Ρίο ντε Τζανέιρο, η Marica δεν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες. Οι κάτοικοί της λαμβάνουν εγγυημένο Καθολικό Βασικό Εισόδημα, χρησιμοποιούν το δικό τους ψηφιακό νόμισμα και προμηθεύονται τα δικά τους εμβόλια.

 

Ενώ η πανδημία σαρώνει τη Βραζιλία του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρο, η Marica καταφέρνει να αποτελεί παράδειγμα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.  

Μέχρι τον Απρίλιο, 4.000 Βραζιλιάνοι έχαναν τη ζωή τους καθημερινά – ένας κατά μέσο όρο κάθε 20 δευτερόλεπτα – και πολλοί βρίσκονταν σε αναμονή για ένα κρεβάτι στις υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας. Το υγειονομικό σύστημα της χώρας βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης σύμφωνα με το Ίδρυμα Oswaldo Cruz (Fiocruz).

Τουλάχιστον 390.797 Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από τις επιπλοκές του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η πανδημία έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας. 

Ο αριθμός των Βραζιλιάνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας τριπλασιάστηκε σε 27 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου think tank του Ιδρύματος Getulio Vargas, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επαναχορηγήσει τον Απρίλιο την έκτακτη βοήθεια, την οποία είχε αναστείλει τον Ιανουάριο.

 

 

 

Το παράδειγμα της Marica

Μέσα σε αυτό το χάος, η μικρή παραθαλάσσια Marica ξεχωρίζει σαν εξαίρεση.

Η πόλη κατέγραψε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμη και όταν το ποσοστό ανεργίας της Βραζιλίας έφτανε στο 14%, που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ.

Η συνταγή για την επιτυχία της Marica οφείλεται κυρίως στα έσοδα από τα τέλη άδειας εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος και στην απόφαση των δημοτικών αρχών να επενδύσουν μέρος αυτών των χρημάτων σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, κοινωνικά προγράμματα και σε ένα εικονικό, εναλλακτικό νόμισμα που ονομάζεται mumbuca.

Πέρυσι, τα έσοδα από την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στις ακτές της Marica ανήλθαν σε 1,4 δισεκατομμύρια ρεάλ (252 εκατομμύρια δολάρια).

Oι δημοτικές αρχές επένδυσαν για χρόνια στην οικοδόμηση ενός πρότυπου μοντέλου ανάπτυξης.

Εστίασαν στην ενίσχυση των τοπικών συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης.

Πήραν τον έλεγχο του τοπικού δικτύου συγκοινωνιών, το εκσυγχρόνισαν και πλέον παρέχουν δωρεάν μεταφορά στο επιβατικό κοινό.

“Αλλά τα μέτρα για την αναδιανομή του πλούτου είχαν ληφθεί πολύ πριν την πανδημία, ήδη από το 2014, όταν δημιουργήθηκε το καθολικό πρόγραμμα βασικού εισοδήματος », δήλωσε ο Αντιδήμαρχος της Marica, Diego Zeidan, ένας 22χρονος φοιτητής ιστορίας. 

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, είχαμε ήδη δημιουργήσει μια δομή για να αντιμετωπίσουμε την χρόνια οικονομική ύφεση», δήλωσε ο Zeidan στο Al Jazeera. “Απλώς έπρεπε να την αναβαθμίσουμε λόγω της πολύ σοβαρής κρίσης.”

 

Το “πείραμα” της Marica: Η βραζιλιάνικη πόλη - πρότυπο με το Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Η μάχη με την Covid-19 

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, μια ολοκαίνουργια μονάδα υγειονομικής περίθαλψης για ασθενείς με COVID-19 δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο Ernesto Che Guevara.

Το νοσοκομείο έχει καταφέρει να διατηρήσει την αναλογία εννέα επαγγελματιών υγείας για κάθε ασθενή, με την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο δήμαρχος της Marica, Fabiano Horta, κατάφερε σε συνεργασία με άλλες πόλεις να συνάψει συμφωνία, ώστε να αγοράσει 500.000 δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τη Ρωσία – ποσότητα αρκετή για να εμβολιάσει με δύο δόσεις και τους 162.000 ανθρώπους της Marica. Κανονικά, τα εμβόλια αγοράζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και διανέμονται στις πολιτείες. 

Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας ξεκίνησε αργά, εν μέρει επειδή ο Μπολσονάρο υποβάθμισε τη σοβαρότητα του ιού και έθεσε αμφιβολίες για την “ασφάλεια των εμβολίων που παράγονται από κομμουνιστικές χώρες”, όπως η Κίνα.

Προτεραιότητα των δημοτικών αρχών της Marica ήταν ο εμβολιασμός των αυτόχθονων πολιτών από δύο χωριά Guarani στα περίχωρα της πόλης, με στόχο να επιστρέψουν στην περιοχή και στον τρόπο ζωής τους νωρίτερα. 

 

Το “πείραμα” της Marica: Η βραζιλιάνικη πόλη - πρότυπο με το Καθολικό Βασικό Εισόδημα 

Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Ήδη από το 2014, οι αρχές παρέχουν Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ) για τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους -περίπου το ένα τέταρτο του τοπικού πληθυσμού-, συνδέοντας μάλιστα την καταβολή του με το εικονικο νόμισμα Μumbuca.

Ένα ψηφιακό νόμισμα που δημιούργησαν οι αρχές της πόλης, με ισοτιμία 1:1 με το εθνικό νόμισμα, το ρεάλ.

Η υιοθέτηση του εναλλακτικού ψηφιακού νομίσματος ενίσχυσε την τοπική οικονομία μιας και οι δικαιούχοι δεν μπορούσαν να ξοδέψουν τα Μumbucas τους κάπου αλλού και τελικά βοήθησε την πόλη να μην καταρρεύσει εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, δόθηκαν από τον δήμο πρόσθετες ενισχύσεις σε αυτοαπασχολούμενους και περιστασιακά εργαζόμενους που έμειναν χωρίς εισόδημα, καθώς και επιδότηση μισθών σε όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, υπό τον όρο να μην κάνουν απολύσεις.

Οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες μπορούν επίσης να λάβουν άτοκα δάνεια από τη δημοτική αρχή.

Οι δημοτικές αρχές εκτιμούν ότι, μέσα στην επόμενη τριετία, στα ταμεία τους θα εισρεύσει τουλάχιστον άλλο ένα δισεκατομμύριο ρεάλ (περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ) από τα τέλη αδείας εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου κοιτάσματος.

Παράλληλα, δημιούργησαν έναν ειδικό ταμείο για επείγουσες μελλοντικές ανάγκες με απόθεμα περίπου 500 εκατομμύρια ρεάλ.

Πολλοί βλέπουν την περίπτωση της Marica ως ένα πιθανό εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης στη χώρα, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2022.

Ο Μπολσονάρο, θα αναμετρηθεί με τον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, που είναι εκ νέου υποψήφιος, μετά την ακύρωση της καταδίκης του για διαφθορά, το 2017, σε μια δίκη που καταγγέλλεται ως πολιτικά υποκινούμενη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;