20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΓΕΩΡΓΙΑTο περιβόλι της Ειρήνης: Βιολογική καλλιέργεια από το 1998

Tο περιβόλι της Ειρήνης: Βιολογική καλλιέργεια από το 1998

 

Ένα βιολογικό κτήμα με οπωροφόρα δέντρα στη σκιά του Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας, όπου χρόνια τώρα καλλιεργεί και μεταποιεί μια ποικιλία προϊόντων από σιτηρά, φρούτα & κηπευτικά, μπαχαρικά κ.α.
 
Λίγα λόγια για το περιβόλι της Ειρήνης

Ο Γιώργος Δούμος είναι παραγωγός βιολογικών γεωργικών προϊόντων ντόπιων παλιών ποικιλιών, με άμεση διάθεση στους καταναλωτές. Συμμετέχει στις βιολογικές αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών της Θεσσαλονίκης από το 2005. Συνεργάζεται με συνεταιριστικά μαγαζιά βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος των πρωτοβουλιών “Αιγίλοπας” και “Πελίτι”, που έχουν στόχο τη διάσωση και διάδοση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας βιοκαλλιεργητών και της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Πέλλας “Αειφόρος Αλμωπία”. Συμμετέχει ενεργά επί χρόνια σε πολλές εναλλακτικές κοινωνικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη.
Υποστηρίζει με την εμπειρία του νέους βιοκαλλιεργητές στην σταδιακή κατάκτηση ενός βιολογικού και παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας της γης. Σε ένα μέρος των κτημάτων έχει οργανωθεί μια υπαίθρια Εναλλακτική Κατασκήνωση Ανταλλαγής και Μάθησης (Το Περιβόλι της Ειρήνης), που διατίθεται για σεμινάρια εναλλακτικού περιεχομένου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί χώρο καλλιέργειας μιας κοινής γλώσσας και άποψης για τη φύση, την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Η γη μας

Στην Ξιφιανή Αριδαίας, καλλιεργούμε τη γη με φροντίδα για τις τοπικές ποικιλίες και σεβασμό στην προστασία των νερών και του εδάφους, χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους και αξιοποιώντας γνώσεις από την παραδοσιακή γεωργία της περιοχής. Παράγουμε παλιές ποικιλίες σιτηρών, φρούτων και κηπευτικών με σκοπό την διάσωση και διάδoση αυτών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καλλιέργεια των ποικιλιών είναι μονόδρομος για μια αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και για την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, σε αντίθεση με τα υβρίδια, που ευρέως χρησιμοποιούνται.

Βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας

Χρησιμοποιούμε λίπανση με κομπόστ, αμεμψισπορά, συγκαλλιέργειες και ενεργούς μικροοργανισμούς (ΕΜ) για τον εμπλουτισμό του εδάφους και την αποφυγή ασθενειών. Έτσι, δεν μολύνουμε τη γη και υποστηρίζουμε τα φυτά μας στην ομαλή τους ανάπτυξη και την παραγωγή καρπών υγιεινών, νόστιμων και διατροφικά ισχυρών.
 
Καλλιέργεια σιτηρών

Η έμφαση της δουλειάς μας έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργεια αρχαίων ποικιλιών δημητριακών με κυρίαρχη την καλλιέργεια και μεταποίηση του Μονόκοκκου (triticum monococcum), προϊόν το οποίο αποτελεί για μας μεγάλη πηγή πίστης και έμπνευσης. Άλλες παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούμε και μεταποιούμε είναι τα ντυμένα σιτάρια Δίκοκκο (triticum dicoccum ή Emer ή Faro) και Ντίνκελ (Spelta, η αρχαία ελληνική Όλυρα), η σκληρόπετρα (ημίσκληρο σιτάρι από το οποίο παράγεται αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ολικής), το μαυραγάνι, (σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγουμε κίτρινο αλεύρι ιδανικό για ψωμί), σιτάρι ποικιλίας Λήμνος, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη και καλαμπόκι, πάντα από παραδοσιακούς σπόρους.

Παραγωγή και μεταποίηση

Όλα τα σιτηρά, μετά τη συλλογή τους, καθαρίζονται, όχι αποφλοιώνονται!!!! αλέθονται (χωρίς θερμική επιβάρυνση στο τελικό προϊόν και χωρίς προσθήκη χημικών) και μεταποιούνται σε δικούς μας χώρους. Τα προϊόντα που διαθέτουμε είναι εκτός από τα άλευρα, νιφάδες πρωινού, πλιγούρι, σιμιγδάλι, πίτουρο, ζυμαρικά και μοναδικό ψωμί από καθαρό μονόκοκκο αλεύρι.
  
toperivolitiseirinis.com

via topikopoiisi.eu

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;