16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤον συνέλαβαν με ένα τσιγάρο κάνναβη και του κατέστρεψαν τη ζωή

Τον συνέλαβαν με ένα τσιγάρο κάνναβη και του κατέστρεψαν τη ζωή

Tο πώς καταστρέφονται ζωές, υπολήψεις και σταδιοδρομίες για χρήση μιας ουσίας που ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση αναγνωρίζεται ότι η συνέχιση του κατατρεγμού της δεν εξυπηρετεί πλέον το δημόσιο συμφέρον, αντίθετα στο μόνο στο οποίο απολήγει είναι να ευλογεί τα κέρδη των βαρόνων και παράλληλα να προστατεύει τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων, αναδεικνύει η περίπτωση ενός ακόμα νέου που ολοκλήρωσε δύσκολες σπουδές και εκεί που άρχισε να ψάχνει για τους εργασιακούς του ορίζοντες, είδε όσα προσπαθούσε να κτίσει να γκρεμίζονται εν ριπή οφθαλμού. Γιατί; Επειδή τον συνέλαβαν με ένα τσιγάρο κάνναβη.
Η υπόθεση, η οποία απασχόλησε τη δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χριστιάνα Παρπόττα, έλαβε χώρα γύρω στις 9.30 το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου 2017. Τρεις αστυνομικοί διενεργούσαν τροχονομικό έλεγχο στη λεωφόρο Καλλιπόλεως, όταν ο 30χρονος κατηγορούμενος πλησίασε τον έναν εξ αυτών και άρχισε να τον ρωτά, να φωνάζει ή και να τον εξυβρίζει με φράσεις όπως «έν’ καλά έτσι που έκαμες, ρε;», «εκαταστρέψετέ μου τη ζωή, επιάσετέ με με μιαν ψιλή τζαι αφήκετέ με άνεργο, εν εμπορούσετε να την πετάξετε;», «μπράβο ρε, επιάσετε το νησιάνι».
Η οργή του, σύμφωνα πάντα με τα γεγονότα όπως εκτέθηκαν στο δικαστήριο, μεγάλωνε καθώς άρχισε να διατυπώνει και απειλητικές εκφράσεις, ενώ το αποτέλεσμα ήταν να του περάσουν χειροπέδες, να τον συλλάβουν και να τον μεταφέρουν στο τμήμα. Τη στιγμή που προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες, κτυπούσε τους αστυνομικούς στα χέρια προκαλώντας τους εκδορές, για τις οποίες επισκέφθηκαν τις πρώτες βοήθειες. Όταν πλέον τα πράγματα ηρέμησαν, απολογήθηκε στον καθένα από τους αστυνομικούς ξεχωριστά, πράγμα που έκανε και όταν πλέον του επέδωσαν το κατηγορητήριο. Από πλευράς τους οι αστυνομικοί δέχθηκαν τη συγγνώμη του και τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή του ανέφεραν ότι δεν έχουν παράπονο.
Τα αδικήματα για τα οποία ο 30χρονος διώχθηκε αφορούσαν τρεις κατηγορίες για επίθεση προκαλούσα πραγματική σωματική βλάβη, καθώς και μία κατηγορία για έκαστο των αδικημάτων της αντίστασης σε όργανο τήρησης της τάξης, της δημόσιας εξύβρισης, της απειλής και της ανησυχίας.
Γιατί το έκανε;
Στο δικαστήριο και στη διάρκεια αγόρευσης για μετριασμό της ποινής, ερμηνεύθηκε η συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Αναφέρθηκε ότι το 2014 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανικός αεροπλάνων σε σχολή πανεπιστήμιου της Ουαλίας, λόγω όμως ότι συνέπεσε η οικονομική κρίση δεν βρήκε έκτοτε εργασία στον τομέα του και έτσι άρχισε να απασχολείται σε διάφορα προσωρινά επαγγέλματα για να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Η οικονομική κρίση έπληξε και την οικογένειά του αφού η μητέρα του έμεινε άνεργη και κατέστη και καρδιοπαθής, ενώ οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης προέκυψαν για όλα τα μέλη της οικογένειας.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κατηγορούμενος κατάφερε να προσληφθεί στην Εθνική Φρουρά και εκεί που πλέον ένιωθε ότι μπορούσε να στηριχθεί σε κάθε σταθερό για να κτίσει τη ζωή του, είδε τα πάντα να συντρίβονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τρεις μήνες μετά την πρόσληψή του στον στρατό τον συνέλαβαν με ένα τσιγάρο κάνναβη (0,02 γρ.) και τότε τον έδιωξαν, χάνοντας βεβαίως μαζί την υπόληψη και το εργασιακό του μέλλον. Για την υπόθεση αυτή δικάστηκε και καταδικάστηκε σε πρόστιμο, ενώ πλέον τον βαραίνει και σοβαρότερη καταδίκη αφού για την παρούσα υπόθεση του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών.
Ωστόσο η δικαστής φαίνεται ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν του έδωσε ακόμα ένα χαστούκι για να τον ρίξει πιο κάτω. Συγκεκριμένα αναγνώρισε ότι τη στιγμή του επεισοδίου τελούσε υπό ψυχολογική πίεση και συναισθηματική φόρτιση στην οποία συνέτεινε και το ότι είχε μπει σε διαδικασία απεξάρτησης λαμβάνοντας φαρμακευτική και ψυχολογική στήριξη, της οποίας σημειωτέον είχε προηγηθεί η προσβολή του με καταθλιπτικό σύνδρομο λόγω της σύλληψής του που αφορούσε στο ένα τσιγάρο κάνναβη. Αποδεχόμενη επίσης τη θέση του ότι πλέον είναι απαλλαγμένος από οποιαδήποτε ουσία και ότι άρχισε και συνεχίζει να παρακολουθεί σειρά διαλέξεων στη σχολή μηχανικών αεροπλάνων για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η δικαστής προχώρησε και ανέστειλε την ποινή για τρία χρόνια.
Κανένας θάνατος στα πέντε χιλ. χρόνια
Ο συμφεροντολογισμός που διέπει τη συνέχιση απαγόρευσης της κάνναβης δεν φαίνεται πλέον να αμφισβητείται από κανέναν. Από όλες σχεδόν τις επιστημονικές κοινότητες, μέσα από επιστημονικά συγγράμματα, βιβλιογραφία, δικαστικές αποφάσεις κ.λπ. έχουν αναγνωριστεί οι πραγματικές και όχι οι προπαγανδιστικές ιδιότητες του φυτού, με μία από τις χαρακτηριστικές να είναι η απόφαση του ανώτατου δικαστή του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Francis L. Young.
Ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστή είχαν κληθεί να καταθέσουν κυβερνητικοί και πανεπιστημιακοί επιστήμονες σε σχέση με το κατά πόσο η κάνναβη είναι τοξική, ώστε να αποφάσιζε εάν θα γνωμάτευε για συνέχιση ή μη της δίωξης σε συγκεκριμένη πολιτεία της Αμερικής. «Σχεδόν όλα τα φάρμακα έχουν τοξικές, δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις. Όμως η μαριχουάνα δεν είναι μια τέτοια ουσία. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη στην ιατρική βιβλιογραφία αποδεδειγμένη και τεκμηριωμένη περίπτωση έστω και ενός θανάτου που έχει προκληθεί από κάνναβη. Πρόκειται για μια εκπληκτική διαπίστωση. Πρώτον, το ιστορικό για τη μαριχουάνα έχει ιστορία πέντε χιλιάδων ετών. Δεύτερον, χρησιμοποιείται τώρα καθημερινά από έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου και εντούτοις, στα τόσες χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχει ούτε και μια αξιόπιστη ιατρική γνωμάτευση που να δείχνει ότι η μαριχουάνα έχει προκαλέσει έστω και έναν θάνατο. Αντιθέτως η ασπιρίνη προκαλεί εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο», είχε γράψει ο δικαστής στην απόφασή του.
Παράλληλα σε μια σειρά από μελέτες επιστημόνων τις οποίες μπορεί να βρει κανείς ονομαστικά και οι οποίες αφορούσαν σε μετρήσεις διαφόρων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση, καταδείχθηκε μέσα από τα συμπεράσματα ότι η κάνναβη έρχεται τελευταία, μετά ακόμα και τη νικοτίνη και την καφεΐνη. Πρώτη έρχεται η ηρωίνη, στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το αλκοόλ και στην τρίτη η κοκαΐνη, αν και υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις προς αυτή την κατάταξη. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις η κάνναβη κατατάσσεται στην τελευταία θέση όχι μόνο ως η πλέον ατοξική, αλλά και ως έχουσα φαρμακευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεκάδες νόσους, ανάμεσα στις οποίες καρκίνος, νευρική ανορεξία, επιληψία και μια σειρά άλλες, ενώ αναφορές υπάρχουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως μέτρο απεξάρτησης από άλλες τοξικές ουσίες που μπορεί να είναι και νόμιμες, όπως π.χ. τα ψυχοφάρμακα. Αυτό υποστηρίζεται και από έρευνες που είχαν τεθεί ενώπιον του Αμερικανού δικαστή, οι οποίες αφορούσαν σε δοκιμές ανάμεσα σε έναν πληθυσμό ασθενών που έπιναν αλκοόλ, χρησιμοποιούσαν κοκαΐνη, έκστασι κ.λπ. και είχαν αντικείμενο το εάν μπορεί η κάνναβη να σταθεί ως αρωγός για απεξάρτηση. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν «θεαματικά» αφού από το αλκοόλ κατάφερε να απεξαρτηθεί το 40%, από τα παράνομα ναρκωτικά το 26% και από τα νόμιμα το 66%.
Τον συνέλαβαν με ένα τσιγάρο κάνναβη και του κατέστρεψαν τη ζωή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;