15 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤρωικ(αν)ος Πόλεμος Liberation: Ο Τσίπρας από Αχιλλέας πρέπει να γίνει πολυμήχανος Οδυσσέας

Τρωικ(αν)ος Πόλεμος Liberation: Ο Τσίπρας από Αχιλλέας πρέπει να γίνει πολυμήχανος Οδυσσέας

Τρωικ(αν)ος Πόλεμος Liberation: Ο Τσίπρας από Αχιλλέας πρέπει να γίνει πολυμήχανος Οδυσσέας

Η Liberation με τετρασέλιδο αφιέρωμά της παρουσιάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφερόμενη στις «100 ημέρες που δεν άλλαξαν την Ελλάδα», τη μάχη της κυβέρνησης με τη λιτότητα και μια προτροπή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Ακόμη και αν ξεκίνησε την εκστρατεία σαν τον θερμόαιμο Αχιλλέα, θα πρέπει να κυβερνήσει σαν τον πολυμήχανο Οδυσσέα».

«Ύστερα από τρεις μήνες στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, πασχίζουν για την εφαρμογή της πολιτικής τους κατά της λιτότητας», γράφει η Liberation, θέτοντας το ερώτημα εάν πρόκειται για «τείχος της πραγματικότητας, ή φραγμό των Βρυξελλών;»

Ο διευθυντής της εφημερίδας Λοράν Ζοφρέν, στο δικό του άρθρο, αναφέρεται στο μεγάλο δίλημμα του «συμβιβασμού»  ενώπιον του οποίου βρίσκεται ο έλληνας πρωθυπουργός, τον οποίο συμβουλεύει τελικά ότι «ακόμα και εάν έχει κάνει εκστρατεία σαν τον θερμόαιμο Αχιλλέα, θα πρέπει να κυβερνήσει σαν τον πολυμήχανο Οδυσσέα!».

«Με την άνοδό του στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη χώρα του να βγει από την κρίση, χωρίς να βγει από την Ευρώπη. Μπρος στο δίλημμα να ανέβει τον ανήφορο ή να πηδήξει στο κενό, είναι προφανές ότι προτίμησε την πρώτη λύση, που άλλωστε ήταν σύμφωνη με τη θέληση του ελληνικού λαού, που δεν θέλει τη ρήξη με την ΕΕ» τονίζει ο Ζοφρέν.

Ο Λοράν Ζοφρέν σημειώνει ωστόσο πως σε αυτή τη πορεία «τα εμπόδια είναι πάρα πολλά και ίσως τελικά η Ελλάδα επιλέξει το άγνωστο μιας εξόδου από το ευρώ». «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ίδια, η δε Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενός μέγα πανικού στον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα καταγράψει ένα ιστορικό πλήγμα στην πολιτική» τονίζει, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να βρεθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί όσο είναι δυνατόν τις λαϊκές τάξεις στην Ελλάδα, αλλά και να αποκαθιστά τη φερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη».

Το εκτενές ρεπορτάζ της απεσταλμένης στην Ελλάδα Μαρίας Μαλαγαρδή αναφέρεται πως στο «μπρα ντε φερ» με τις Βρυξέλλες, επί τρεις μήνες, που υποχρεώνει την κυβέρνηση «να κρατά σε αναμονή το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων».

Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι, από τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν δέχθηκε καμία χρηματοδότηση και παρ’ όλα αυτά έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αναφέρεται τέλος και στο πήγαινε-έλα των λιστών με τις μεταρρυθμίσεις.

Στη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις αναφέρεται και ο ανταποκριτής της Liberation στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, και ένθερμος υποστηρικτής των «θεσμών».

Ο Κατρεμέρ εκτιμά ότι «η στρατηγική κεκλεισμένων των θυρών» στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις είναι τελικά «καταστροφική» για τους Ευρωπαίους, γιατί αφήνει όλα τα περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση «να καταλογίζει τις ευθύνες στις Βρυξέλλες, αναδεικνύοντάς τες ως στραγγαλιστή του ελληνικού λαού».

Ζητώντας να σταματήσει αυτή η «ασυμμετρία» στην ενημέρωση, ο Ζαν Κατρεμέρ συμβουλεύει να δημοσιευθούν οι λίστες που προτείνει η Ελλάδα και αυτές που ζητούν οι Βρυξέλλες, διότι (η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα) είναι θέμα πολιτικό που «δημοκρατικά θα πρέπει να συζητηθεί ενώπιον των πολιτών».

Την πλήρη υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και στην πολιτική του εκφράζει με συνέντευξή του ο Πιερ Λοράν, επικεφαλής του γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος αλλά και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Λοράν κατηγορεί τη Γαλλία ότι «αφήνει να παίζει η λογική ‘όλοι εναντίον ενός» και ενθαρρύνει τον έλληνα πρωθυπουργό να «μην οπισθοχωρήσει και να κρατήσει γερά».

Δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα και στις 30 και 31 Μαΐου στο Παρίσι, στο ευρωπαϊκό συνέδριο των Εναλλακτικών.

Τρωικ(αν)ος Πόλεμος Liberation: Ο Τσίπρας από Αχιλλέας πρέπει να γίνει πολυμήχανος Οδυσσέας


tvxs.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;