24.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤσίπρας στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Λευκωσίας: οριοθέτηση της ΑΟΖ, λύση του Κυπριακού,...

Τσίπρας στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Λευκωσίας: οριοθέτηση της ΑΟΖ, λύση του Κυπριακού, εμπόριο, τζιχαντιστές

Τσίπρας στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Λευκωσίας: οριοθέτηση της ΑΟΖ, λύση του Κυπριακού, εμπόριο, τζιχαντιστές

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ,  η λύση του Κυπριακού, το εμπόριο, οι τζιχαντιστές καιη έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ηταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Λευκωσίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρος της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της ασφάλειας, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία του τριμερούς εταιρικού σχήματος Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση κορυφής, στο πλαίσιο του τριμερούς εταιρικού σχήματος Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου εμπεδώνει ακόμη περισσότερο τη θεσμική διάστασή του και οικοδομεί σταδιακά αλλά σταθερά, όρους και προϋποθέσεις για ευρύτερη και πολύπλευρη συνεργασία με διάρκεια και βάθος.

Στην ίδια κατεύθυνση, της πολύπλευρης ενίσχυσης της ιστορικής σχέσης Ελλάδας-Αιγύπτου, κινήθηκε και η σημαντική, πρώτη συνάντηση μου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Ελ Σίσι.      

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή οι άριστες σχέσεις μεταξύ των λαών μας και η αίσθηση μιας μακραίωνης ιστορικής συνέχειας ανταλλαγών και συνεργασίας.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας επιμείναμε σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας.

Πρώτον, στον τομέα της ασφάλειας μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιδεινούμενη κατάσταση στη Λιβύη και τη Δυτική Αφρική, ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, ο εμφύλιος την Υεμένη, η στασιμότητα στο Παλαιστινιακό, η εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η σημασία της διμερούς και τριμερούς συνεργασίας μας, ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή αποσταθεροποίησης στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.  Και γι αυτό συμφωνήσαμε να εντείνουμε αυτήν την συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο όσο και σε διεθνείς οργανισμούς.

Για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και να προωθήσουμε σε διεθνές επίπεδο, τις κοινές και τις ξεχωριστές μας ανησυχίες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την προάσπιση όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή, για την διαχείριση διεθνών προκλήσεων όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, και για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Δεύτερον, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην οικονομία και το εμπόριο με την σύγκλιση συναντήσεων των τεχνικών μας ομάδων. 

Μιλήσαμε για έργα ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού. 

Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης μας, για την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο για την ευημερία της περιοχής όσο και για την ειρήνη και σταθερότητα.

Υπογραμμίσαμε πόσο σημαντικό είναι, η συνεργασία αυτή να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Πιστεύω ειλικρινά ότι οι πρωτοβουλίες μας αυτές δεν θα είναι μόνο προς όφελος των χωρών μας αλλά αποτελούν πρόκληση σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Θέλω να επισημάνω ότι κατά τις συναντήσεις μας τονίσαμε την κεντρική σημασία- για την ευρύτερη περιοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της – της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Από πλευράς της Ελλάδας, στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών και ελπίζουμε να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο.

Η επικράτηση του κ. Ακιντζί στη ψηφοφορία της 26ης Απριλίου στα κατεχόμενα, αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Τη συνέχεια της οποίας παρακολουθούμε με προσοχή με την ελπίδα ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.” 

Τσίπρας στην τριμερή σύνοδο κορυφής της Λευκωσίας: οριοθέτηση της ΑΟΖ, λύση του
Κυπριακού, εμπόριο, τζιχαντιστές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;