37.2 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΒ.Εύβοια: Οι free and real φτιάχνουν λίμνη!(ΦΩΤΟ)

Β.Εύβοια: Οι free and real φτιάχνουν λίμνη!(ΦΩΤΟ)

  

  

Ένα από τα μεγαλύτερα και ταυτόχρονα πιο δύσκολα και μακροπρόθεσμα κομμάτια του εγχειρήματος Τελαίθριον στην Β.Εύβοια, έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς την ολοκλήρωση.

Το φθινόπωρο του 2013 έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την κατασκευή της λίμνης, που θα μεταμορφώσει το κλίμα και θα υποστηρίζει τον δασό-κήπο που δημιουργείται στους πρόποδες του Τελέθριου Όρους. Με την χρήση σκαφτικού μηχανήματος άνοιξε μια τρύπα μεγέθους περίπου 330 τ.μ. και βάθους 5 μέτρων στο βαθύτερο σημείο.

Β.Εύβοια: Οι free and real φτιάχνουν λίμνη!(ΦΩΤΟ)

Η τρύπα χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα ξεκινώντας από τα 5 μέτρα και ανεβαίνει ανά μέτρο προς τα πάνω. Αυτό γίνεται για την καλύτερη συγκράτηση της τεράστιας πίεσης που θα ασκεί το νερό, αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία σχηματισμού πολλών διαφορετικών μικρών και μεγάλων βιότοπων μέσα στις διαφορετικού βάθους κοιλότητες.

Σε πλήρη ανάπτυξη η λίμνη θα έχει την δυνατότητα να κρατάει μέχρι και 1000 κυβικά νερού, ενώ δύο μικρά ρυάκια θα ξεκινούν από εκεί και θα διασχίζουν ολόκληρο τον δασό-κήπο. Ρυάκια, η παροχή νερού των οποίων, θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής.

Β.Εύβοια: Οι free and real φτιάχνουν λίμνη!(ΦΩΤΟ)


Στόχος μας είναι η λίμνη να γεμίσει με φυσικό τρόπο, με το νερό της βροχής σε συνδυασμό με τα απόνερα που κατεβαίνουν από τα ψηλότερα σημεία του Όρους, για αυτό και επιλέχτηκε ο συγκεκριμένος τρόπος για την κατασκευή της.

Με τον τρόπο αυτό, επιτρέπεται η δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο φυσικού οικοσυστήματος. Όταν ολοκληρωθεί το γέμισμα της λίμνης, θα προστεθούν σε αυτήν διάφορα υδρόβια φυτά, όπως νούφαρα και άλλα παράκτια φυτά, καθώς και ψάρια και άλλοι μικροοργανισμοί.

Β.Εύβοια: Οι free and real φτιάχνουν λίμνη!(ΦΩΤΟ)


Για την ώρα κύριο μέλημα μας είναι να ξαναζωντανέψουμε το χώμα που αποτελεί το ανάχωμα που βρίσκεται στην νότια μεριά της ακτής της λίμνης το οποίο και θα συγκρατεί όλο τον όγκο του νερού. Χώμα το οποίο είναι αδρανές και είναι αυτό που βρέθηκε κατά την διάρκεια της εκσκαφής.

Η διαδικασία ήδη είναι σε πολύ καλό σημείο μιας και με την βοήθεια σας στην τελευταία μας διαδικτυακή καμπάνια, φυτεύτηκαν περίπου 80 καρποφόρα δέντρα και 60 περίπου ενισχυτικά δέντρα και θάμνοι στο ανάχωμα, όπως και εκατοντάδες βότανα που ήδη έχουν αρχίσει να ζωντανεύουν το τοπίο.

Β.Εύβοια: Οι free and real φτιάχνουν λίμνη!(ΦΩΤΟ)

Επίσης το τεράστιο έργο κάλυψης όλου του αναχώματος, με ένα στρώμα 20 εκατοστών οργανικού χώματος και χωνεμένης κοπριάς, που θα ακολουθήσει πλήρης εδαφοκάλυψης με χλωρά φυτά και τέλος με μία μεγάλη σπορά ψυχανθών, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με σκοπό μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί.

Επόμενα στάδια περιλαμβάνουν το στρώσιμο όλου του εσωτερικού χώρου με πηλό ή με κάποιο άλλο ειδικό ύφασμα για την παρακράτηση του νερού, κάτι που για την ώρα μπορεί να περιμένει.

Ένα ακόμα κομμάτι του παζλ έχει μπει στην θέση του και ο δρόμος προς την δημιουργία του πρότυπου σχολείου αυτάρκειας και βιωσιμότητας είναι ανοιχτός. Ελάτε να τον διαβούμε μαζί!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;