17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΒγάζετε λεφτά από τα χρέη μας

Βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας

 

“Fate i soldi con i nostri debiti”: «βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας» έγραφε το πανό των ακτιβιστών που κατέλαβαν μια τράπεζα στην Βενετία. 
Μ’ ένα σύνθημα – όλη η αλήθεια. Το έλλειμμά μας, τα χρέη μας, είναι το πλεόνασμά τους. Κερδοσκοπούν απ’ την «διάσωσή» μας. Είναι οικονομικό παράδοξο και προκαλεί τεράστια ανισορροπία να ‘χει φέτος η Γερμανία, με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, μεγαλύτερο πλεόνασμα απ’ την Κίνα και την Ιαπωνία. Απ’ τον Ευρωπαϊκό Νότο το απέσπασε. Χρεώνοντάς τον, για να πουλήσει τα προϊόντα της.

Τώρα πλέον που ο Νότος χάνει την καταναλωτική του δυνατότητα, η Γερμανία προσπαθεί – και προς το παρόν τα καταφέρνει – να εξάγει τα προϊόντα της στην Κίνα, στην Αμερική, στις αναπτυσόμενες χώρες. Χρειάζεται όμως φτηνές πρώτες ύλες και φτηνά εργατικά χέρια…

Απ’ όσα έχει πει η Μέρκελ ένα συγκρατώ: «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο ν’ ανταγωνιστούμε την Κίνα και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες». Το εφιαλτικό σενάριο θέλει την – υπό οικονομική Γερμανική κατοχή – Κινεζοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότου. Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν πως ένας Ευρωπαϊκός πόλεμος Βορείων – Νοτίων (στυλ Αμερικής) θα ΄ταν για όλους καταστροφικός και γι’ αυτό θα αποφευχθεί. Ο προτεσταντικός ιδεοψυχαναγκασμός και η πληθωρισμοφοβία θα ηττηθεί και η Μέρκελ θα αναγκαστεί – απ’ τους Γάλλους, τους Αμερικάνους, τους Κινέζους – να κάνει «κωλοτούμπα» και ν’ αλλάξει πολιτική. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό θα συμβεί πριν την Γερμανική εκλογή. Μα πως είναι δυνατόν οι ηττημένοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να καταλάβουν χωρίς στρατό την Νότια Ευρώπη;…

Τί θα μπορούσε να γίνει; Ίσως κάτι σαν κι αυτό που είχε προτείνει ο αστός οικονομολόγος Τζον Μέϊνταρ Κέυνς, αρχιτέκτοντας του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όταν το 1943 εκπόνησε το οικονομικό σχέδιο για λογαριασμό του Βρετανικού στέμματος: την δημιουργία ενός διεθνούς οργανισμού εμπορίου, που θα στηριζόταν σε μια διεθνή τράπεζα, η οποία θα εξέδιδε ένα ενιαίο νόμισμα. Αυτή θα ρύθμιζε – θα διαχειριζόταν τα εμπορικά ελλείμματα ή πλεονάσματα κάθε χώρας. Έτσι, τα χρέη δεν θα γονάτιζαν τα κράτη. Το σχέδιό του προέβλεπε απαγόρευση των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων και αυστηρό περιορισμό στην δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Είναι επίκαιρος ο Κέυνς; Ναι, αλλά υπάρχουν δυο μικρά προβληματάκια… Ο καπιταλισμός – καζίνο, υπολογίζει το εικονικό – λογιστικό χρήμα του σε κάμποσες εκατοντάδες τετράκις, ενώ η πραγματική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις μερικές εκατοντάδες τρις. Η φούσκα είναι τεράστια! Για να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση, αφού διαγραφούν τα χρέη και υποτιμηθούν τα πάντα – όλα. Το δεύτερο… προβληματάκι είναι πως όταν ξαναρχίσει η ανάπτυξη, δεν θα αυξηθεί αυτομάτως η απασχόληση. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και της ρομποτικής σιγά – σιγά θα απαξιώσει και θα κάνει αχρείαστη την ανθρώπινη εργασία. Πώς μπορούν να επιβιώσουν οι ατέλειωτες στρατιές των ανέργων; Μόνο με την κοινωνική εργασία και την αναδιανομή του πλούτου μέσω της επικονίασης. Σας ευλογώ. Απεταξάμην!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;