19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΖΩΑΒλέποντας μέσα από τα μάτια των φαλαινών στην Ανταρκτική

Βλέποντας μέσα από τα μάτια των φαλαινών στην Ανταρκτική [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ξεκλειδώνουν τα μυστήρια της ζωής των φαλαινών στην Ανταρκτική. Με αισθητήρες που κολλάνε στην πλάτη των φαλαινών για 24 ώρες, αποκαλύπτουν πλούτο πληροφοριών για τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.
Καθώς οι φάλαινες καταδύονται, η κάμερα τις ακολουθεί στον υποβρύχιο κόσμο, βιώνοντας μια ημέρα στη ζωή ενός γίγαντα των ωκεανών. Βλέπουμε πού και πώς τρέφονται, και πώς φυσούν δυνατά για να διώξουν τον πάγο της θάλασσας και να αναπνεύσουν. Μαθαίνουμε επίσης μυστικά για την κοινωνική ζωή των θηλαστικών αυτών.
Ο Δρ. Άρι Φριντλάντερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, με την υποστήριξη του WWF Αυστραλίας θέλησε να αποκαλύψει τα μυστικά των φαλαινών, ώστε να σχεδιαστούν καλύτερα μέτρα για την προστασία τους.
«Ήδη βλέπουμε ότι οι φάλαινες περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους να κοινωνικοποιούνται και να αναπαύονται, ενώ τρώνε κυρίως το βράδυ και κατά της διάρκεια της νύχτας. Από τη στιγμή που έχουμε μια ιδέα για το πού και κάθε πότε τρέφονται οι φάλαινες, καθώς και το πού πηγαίνουν για να ξεκουραστούν, μπορούμε να σχεδιάσουμε τη σωστή διαχείριση της περιοχής για την προστασία των φαλαινών και των οικοσυστημάτων τους».
Ο Δρ. Φριντλάντερ περιγράφει τη στιγμή όταν δυο φάλαινες στις οποίες έβαλε πομπούς περικύκλωσαν το σκάφος του για μια ολόκληρη ώρα: «Ήταν ήρεμες και έδειχναν τόση περιέργεια και ενδιαφέρον για μας, όσο κι εμείς για αυτές. 
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τα συναισθήματά του μπροστά σε μια φάλαινα μήκους 15 μέτρων και βάρους 40 τόνων, που κινείται μόλις μερικά εκατοστά μακριά από σένα και σε παρατηρεί. Ήταν μια πολύ έντονη εμπειρία.»
Οι απομακρυσμένοι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική συγκαταλέγονται στα πιο παρθένα και βιολογικά παραγωγικά στον κόσμο, με πάνω από 8000 διαφορετικά είδη, τα περισσότερα από τα οποία δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. 
Δεκαπέντε διαφορετικά είδη φαλαινών και δελφινιών και πέντε είδη πιγκουίνου ζουν εκεί, ενώ τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ύδατα της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη του πλαγκτόν, που αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών του κόσμου.
Η Ανταρκτική λειτουργεί επίσης ως γιγάντιος ρυθμιστής του παγκόσμιου κλίματος. Νερά από όλους τους βόρειους ωκεανούς του κόσμου συναντιούνται και αναμειγνύονται εκεί, ενώ βαθιά ρεύματα και άνεμοι τα οδηγούν στις μετακινήσεις τους γύρω από την υδρόγειο.
Η Ανταρκτική όμως δεν είναι πια το άβατο που ήταν άλλοτε. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή, όμως υπάρχουν και άλλες που σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή. Κάθε χρόνο 30.000 τουρίστες επισκέπτονται την παρθένα αυτή περιοχή, ενώ περίπου 5.000 επιστήμονες εκεί διεξάγουν έρευνα. Τα πλοία που την προσεγγίζουν φέρνουν μαζί τους επικίνδυνα ξενικά είδη, ποντίκια και αρουραίους, που αποτελούν σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα της Αρκτικής και ειδικά για τις φωλιές των πουλιών.
Η αύξηση της αλιείας επίσης πιέζει τους πληθυσμούς ψαριών και απειλεί και τους πληθυσμούς κριλ, τα πολύ μικρά οστρακοειδή που αποτελούν τη βασική τροφή των φαλαινών. Τα κριλ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ιχθυέλαιου, καθώς και ως τροφή για ψάρια υδατοκαλλιέργειας.
Η προστασία της Ανταρκτικής αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς απαιτεί συνεργασία από 24 διαφορετικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την καθεμιά να έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε προτεινόμενα μέτρα προστασίας. Ένα θετικό βήμα έγινε τον περασμένο Οκτώβρη, όταν συμφωνήθηκε η δημιουργία της μεγαλύτερης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, στη Θάλασσα Ρος της Ανταρκτικής.
Βλέποντας μέσα από τα μάτια των φαλαινών στην Ανταρκτική [ΒΙΝΤΕΟ]
Βλέποντας μέσα από τα μάτια των φαλαινών στην Ανταρκτική [ΒΙΝΤΕΟ]
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;