19.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΒρετανίδα καθηγήτρια: Πρέπει να κάνουμε γνωστή την επανάσταση της Rojava

Βρετανίδα καθηγήτρια: Πρέπει να κάνουμε γνωστή την επανάσταση της Rojava

Η καθηγήτρια Camilla Power του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου, η οποία επισκέφτηκε τη Rojava για να μελετήσει το εκπαιδευτικό μοντέλο της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και για να ενισχύσει τις σχέσεις με τα πανεπιστήμια και τις ακαδημίες της Rojava, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τη “μεγάλη ελπίδα και ενέργεια” που είδε στην περιοχή.

Μια αντιπροσωπεία καθηγητών και ερευνητών από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες επισκέφθηκε πανεπιστήμια της Rojava και του Kobanê. 

Η ανθρωπολόγος Camilla Power, μέλος της αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι γνώρισε το πρότυπο δημοκρατικής αυτονομίας της Rojava σε ένα σεμινάριο πάνω στην jineoloji (ΣτΜ: η επιστήμη της γυναίκας και της ελεύθερης ζωής, “jin”, γυναίκα στα κουρδικά, + “λόγος”, ο όρος εισήχθη πρώτη φορά από τον Οτζαλάν) στην Κολωνία πριν από πέντε χρόνια.

Όσον αφορά την αιτία της επίσκεψής της στην Rojava, η Power δήλωσε: «Μια ομάδα ακαδημαϊκών στην Ευρώπη μελετούσε την εμπειρία της Rojava και αποφάσισε να έρθει στην περιοχή και να μελετήσει το εκπαιδευτικό σύστημα επί τόπου». 

Προσέθεσε ότι η αντιπροσωπεία ήταν πολύ ικανοποιημένη από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

«Βλέπω πολύ ενέργεια και ελπίδα» -είπε. 

«Πρώτα απ ‘όλα, βλέπω έναν μεγάλο ενθουσιασμό και ελπίδα για τη διαδικασία του να γνωρίσει ο ένας τον άλλο και την έννοια της αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι προβλήματα που μπορούν να ξεπεραστούν και εμείς θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε. “

Ένας αγώνας για ολόκληρο τον κόσμο

Το νέο μοντέλο προσπαθεί να υπάρξει με νύχια και με δόντια σε κάθε πόλη που επισκέφτηκε, δήλωσε η Power. 

«Βρισκόμαστε στον τόπο όπου δόθηκε και κερδήθηκε η σκληρότερη μάχη εναντίον της ISIS, είμαστε στο Kobane. Βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια τι κόστος είχε αυτή η νίκη. 

Υπάρχει μια κύρια αντίφαση εδώ, πάνω στην οποία θέλω να εφιστήσω την προσοχή: από τη μια πλευρά, στον υπόλοιπο κόσμο οι άνθρωποι αγνοούν την εμπειρία του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, από την άλλη λαμβάνει χώρα ένας αγώνας εναντίον της ISIS, στο όνομα ολόκληρου του κόσμου».

«Ήρθα εδώ χάρη στον αγώνα των γυναικών»

Η Power δήλωσε: «Αυτό που με έφερε εδώ ήταν ο αγώνας των γυναικών για ελευθερία και οι μελέτες της jineoloji. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει αυτή την επανάσταση διαφορετική από τις άλλες επαναστάσεις είναι η ηγεσία των γυναικών. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μεγάλη ελπίδα όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά και για τα μέρη του κόσμου από τα οποία προερχόμαστε εμείς. 

Μόλις επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο του Kobanê και πριν από αυτό επισκεφθήκαμε το πανεπιστήμιο της Rojava. Τώρα ο καθένας πρέπει να σκεφτεί: Τι θα είχε συμβεί σε αυτούς τους ανθρώπους, αν η ISIS είχε νικήσει;»

«Έχουμε μεγάλο καθήκον»

Υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος εκτός Rojava πρέπει να γνωρίσει περισσότερα σχετικά με την επανάσταση δημοκρατικού συνομοσπονδισμού που λαμβάνει χώρα, η Power ανέφερε ότι οι ακαδημαϊκοί έχουν μεγάλη ευθύνη σε αυτό το θέμα. 

«Έχουμε μια σπουδαία δουλειά εδώ. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα νέο ξεκίνημα. Υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να υποστηριχθούν. Παράλληλα απαιτείται οικονομική στήριξη. Γι’αυτό το λόγο, πρέπει να αναπτυχθούν ευκαιρίες και σχέδια. Πρέπει να κατανοήσουμε τις ανάγκες αυτού του τόπου.»

Δηλώνοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει επίσης να γνωρίσει και την επανάσταση, η Power συνέχισε: «Η νεολαία στον κόσμο βρίσκεται σε μια νέα αναζήτηση. Διερευνά ζητήματα όπως η οικολογία, η ελευθερία, ένας νέος τρόπος ζωής κλπ.

Εάν μπορέσουν να δουν και να αναγνωρίσουν το μοντέλο εδώ, θα συνειδητοποιήσουν ότι πολλά προβλήματα εξηγούνται και επιλύονται σε αυτό το μοντέλο. Όταν θα επιστρέψουμε, θα προετοιμάσουμε υλικό, γραπτό και οπτικό, πάνω σε αυτό το θέμα. 

Αυτό που πρέπει να ειπωθεί για αυτήν την επανάσταση, πρέπει να ειπωθεί τώρα, και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πρέπει να μάθουν περισσότερα για αυτή την επανάσταση και το μοντέλο που εισάγει.»

Οι άνθρωποι είναι η ακαδημία

Η Camilla Power λέει ότι η ακαδημαϊκή ζωή και η κοινωνία της Rojava δεν διαχωρίζονται η μία από την άλλη. 

«Πρέπει να πω ότι το εκπαιδευτικό μοντέλο εδώ είναι πολύ διαφορετικό από το μοντέλο που κυριαρχεί στο δυτικό κόσμο και απομακρύνει την ακαδημαϊκή ζωή από την κοινωνία. 

Εδώ, η ακαδημαϊκή ζωή και η κοινωνία είναι αλληλένδετες και κινούνται μαζί, κάτι που είναι σπουδαίο για την κοινωνικοποίηση της εκπαίδευσης.»

Πηγή: rojavakurdistan.gr

Βρετανίδα καθηγήτρια: Πρέπει να κάνουμε γνωστή την επανάσταση της Rojava

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;