27.7 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣWood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση «αγορά» δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση «αγορά» δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση «αγορά» δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

Τιμή στόχο 12,80 ευρώ, δηλαδή 30% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης, και σύσταση για «αγορά» δίνει για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Wood στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για την ελληνική αγορά, συγκαταλέγοντας τον όμιλο υποδομών μεταξύ των κορυφαίων μη τραπεζικών επιλογών της.

 

Επιπλέον, η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%, ενώ τη χαρακτηρίζει «μια ανεξερεύνητη ιστορία που θα μπορούσε να προσφέρει ανώτερες αποδόσεις στους επενδυτές με την ανάκαμψη της ελληνικής κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ συνδυάζει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αυτοκινητοδρόμων παραχώρησης, ΑΠΕ και θερμικών σταθμών».

 

Υπενθυμίζεται πως το 2021 ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε σε νέες επενδύσεις, έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρώ με ρήτρα αειφορίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικές συνεργασίες με άλλους μεγάλους ελληνικούς ομίλους και αποκάλυψη ενός ευρύτερου πολυεπίπεδου ενεργειακού σχεδιασμού.

 

Στην καθαρή ενέργεια, το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο της θυγατρικής του Ομίλου, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Στόχος παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Στον τομέα της θερμικής ενέργειας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησε το 2021 σε μία στρατηγική κίνηση για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου (100%) των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. και ΗΡΩΝ ΙΙ Βοιωτίας Α.Ε.) έναντι της μέχρι πρότινος μετοχικής συμμετοχής που κατείχε σε αυτές. Μέσω αυτής της κίνησης, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνει την ηγετική παρουσία του στο χώρο της ενέργειας και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε ένα συνεχώς διευρυνόμενο πελατολόγιο, καθώς ο Όμιλος ΗΡΩΝ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Για το 2022 στον τομέα των έργων ενεργειακών υποδομών, κεντρική θέση κατέχει η κατασκευή της νέας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ύψους 375 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της κοινής επένδυσης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Motor Oil, όπου η ΤΕΡΝΑ θα υλοποιήσει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών.

 

Χρονιά ισχυροποίησης της ήδη ηγετικής θέσης που κατέχει η ΤΕΡΝΑ, ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτέλεσε το 2021, με το ανεκτέλεστο της εταιρείας μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις να φθάνει πλέον τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ δηλαδή σχεδόν το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων τεχνικών εταιρειών της χώρας.

 

Η έκθεση της Wood στέκεται επίσης στο γεγονός ότι μετά από μία σειρά από επιτυχημένες διαγωνιστικές συμμετοχές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει πλέον ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων, με έκθεση σε έργα ορόσημα όπως το Καζίνο στο Ελληνικό και το αεροδρόμιο Καστελίου, ενώ διαχειρίζεται μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, με συμβάσεις διάρκειας άνω των 25 ετών.

 

Το 2022 μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί στο εκτεταμένο και απαιτητικό κατασκευαστικό αντικείμενο της Εγνατίας Οδού, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του κατασκευαστικού αντικειμένου και της βαριάς συντήρησης της Εγνατίας θα υλοποιηθεί από την ΤΕΡΝΑ. Επιπλέον, προχωρούν οι εργασίες στο νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, ενώ το 2022 θα είναι και η χρονιά έναρξης κατασκευής του έργου IRC Ελληνικό, μετά την πρόσφατη έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Συνολικά, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ, όπου κυριαρχούν επενδύσεις σε υποδομές και ενέργεια. Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει διαμορφώσει πλέον ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και έργων καθαρής ενέργειας, το οποίο της προσφέρει σταθερές και προβλέψιμες ελεύθερες ταμειακές ροές με ορίζοντα μάλιστα αυτές να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια και να προσεγγίσουν τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με το report, η δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών θα υποστηρίξει την εξυπηρέτηση του χρέους και τις επερχόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και τα μερίσματα των μετόχων.

Ο Όμιλος διαθέτει ένα αμυντικό χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, γεγονός που αποδείχτηκε και από τα όσα είπε η Διοίκηση στην πρόσφατη ενημέρωση που ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από όλες τις εισηγμένες σε επίπεδο αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2021. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωνε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τη μεταβολή των Αποτελεσμάτων και των βασικών στοιχείων της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου για το γ’ τρίμηνο του 2021, τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της χρηματοοικονομικής κατάστασης του Ομίλου, δεν έχουν επηρεαστεί ουσιωδώς από την εξάπλωση του Covid-19 και την έως τώρα εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;