16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΥπάρχει κι αυτή η Μαγειρίτσα: Με θαλασσινά

Υπάρχει κι αυτή η Μαγειρίτσα: Με θαλασσινά

Από bostanistas.gr  

Για όσους δεν τρώνε κρέας και θέλουν να φάνε μια μαγειρίτσα αλλιώς..

Στο βιβλίο του «Οψοποιών μαγγανείαι ήγουν καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική», ο Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος, από την Ιερά Μονή Παναγίας Τατάρνης στην Ευρυτανία, δίνει μια ωραία συνταγή μαγειρίτσας, στην οποία τα έντερα και η συκωταριά έχουν αντικατασταθεί με τόνο σε νερό. 

Απλά πράγματα: Ψιλοκόβουμε πέντε φρέσκα κρεμμυδάκια, ένα ματσάκι άνηθο και ένα μαϊντανό, τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε, αλατίζουμε, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και, αφού τα σοτάρουμε ελαφρά, τα σκεπάζουμε με ζεστό ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Στη συνέχεια προσθέτουμε μια κούπα ρύζι Καρολίνα, δύο κούπες από ζωμό λαχανικών επιπλέον και τρεις κονσέρβες τόνο σε νερό, αφού τον διαλύσουμε με το πιρούνι. Μόλις η σούπα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και, όταν είναι έτοιμο το ρύζι, την αυγοκόβουμε.

Αν πάλι θέλετε κάτι πιο εκλεπτυσμένο για το τραπέζι της Ανάστασης, αλλά και για οποιοδήποτε γιορτινό τραπέζι, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τη μοναδική μαγειρίτσα θαλασσινών του Γκίκα Ξενάκη.

Υλικά

8 χτένια φρέσκα
1½ κιλό μύδια
1 κρεμμύδι ξερό
1 πατάτα μεγάλη
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια
1 μαρούλι
70 γρ λάπατα
1 κ.τ.σ. αβγά ρέγκας
1 ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μάραθο
200 ml κρασί λευκό
χυμός λεμονιού
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι αφού το ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε τα μύδια, τα σβήνουμε με το κρασί και τα αχνίζουμε μέχρι να ανοίξουν (πετάμε τα κλειστά). Σουρώνουμε τον ζωμό και καθαρίζουμε τα μύδια από το κέλυφος. Τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, ρίχνουμε τον ζωμό να σιγοβράσει με τα χορταρικά και την πατάτα τριμμένη για 20 λεπτά. Αφού βράσει η σούπα και δέσει, προσθέτουμε τα μύδια, τα αβγά της ρέγκας, τον μάραθο και τον άνηθο (αφού τα ψιλοκόψουμε), καθώς και τον χυμό του λεμονιού. Τέλος, σοτάρουμε τα χτένια σε τηγανάκι. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα στα πιάτα με τα σοταρισμένα χτένια.

Υπάρχει κι αυτή η Μαγειρίτσα: Με θαλασσινά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;