22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΥπάρχει «μαφία τόνου» στη Μεσόγειο;

Υπάρχει «μαφία τόνου» στη Μεσόγειο;

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 76 ανθρώπων που εμπλέκονται σε ένα μεγάλο δίκτυο παράνομου εμπορίου ερυθρού τόνου, μεταξύ Μάλτας, Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της παρανομίας, αρκεί να αναλογιστεί ότι το εμπόριο αυτό ανέρχονταν σε 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ποσό που αναλογεί  περίπου στο 10% του συνολικού επιτρεπόμενου αλιεύματος για το 2018.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, την οποία συντόνισε η EUROPOL, κατασχέθηκαν 80.000 κιλά παράνομα αλιευμένου τόνου, τα οποία είχαν διανεμηθεί στην αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι δεδομένων των συνθηκών συντήρησης του αλιεύματος, χωρίς δηλαδή να έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι ιχνηλασιμότητας και υγιεινής, η κατανάλωσή του μπορεί και να έχει προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε όσους κατανάλωσαν το προϊόν. 

Επρόκειτο για ένα μεγάλο δίκτυο από αλιευτικές εταιρίες και διανομείς, το οποίο συμπεριλάμβανε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες καλλιέργειας ψαρικών της Ευρώπης, την Ricardo Fuentes και την Sons Group, με έδρα την Ισπανία. 
Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ενόψει της συνάντησης της ICCAT, της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 19 Νοεμβρίου στην Κροατία, όπου κράτη που αλιεύουν τόνο και η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα διαχείρισης της αλιείας ερυθρού τόνου σε Ανατολικό Ατλαντικό και Μεσόγειο.  
«Είναι αδιανόητο ότι πιάστηκαν στον ύπνο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μεμονωμένων κρατών, αλλά και συνολικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς. «Πρόκειται για εμπόρευμα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ο ερυθρός τόνος είναι ένα από τα πιο ακριβά ψάρια στον πλανήτη, οπότε γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες και επαρκέστερες διαδικασίες παρακολούθησης για να προστατευθεί το απόθεμα» συμπλήρωσε o κος Ιμπραήμ.  
«Τόσο τα κράτη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά τα περιστατικά λαθραίας αλιείας πριν προχωρήσουν  στην προβλεπόμενη αύξηση της ποσόστωσης της αλίευσης ερυθρού τόνου  η οποία θα επηρεάσει με τη σειρά της το σχέδιο ανάκαμψης του αποθέματος που ισχύει σήμερα. Δεν υπάρχει το περιθώριο να καταρρεύσει το απόθεμα για ακόμα μία φορά» κατέληξε.  
Σύμφωνα με την έρευνα, το γαϊτανάκι του λαθραίου εμπορεύματος που πουλιόταν μαζί με νόμιμες ποσότητες τόνου, ξεκινούσε κατά κύριο λόγο από τη Μάλτα, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια κιλά λαθραίου εμπορεύματος πουλιόταν προς 12,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, και από την Ιταλία, προϊόντα που είχαν αλιευτεί λαθραία μεταφέρονταν οδικώς χωρίς χαρτιά και χωρίς κανένα σύστημα ιχνηλασιμότητας στην Ισπανία, όπου και διανέμονταν σε μικρότερες επιχειρήσεις εμπορίας τόνου. Γαλλικά λιμάνια, τέλος, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά λαθραίων προϊόντων από την Ιταλία στη Μάλτα.   

Υπάρχει «μαφία τόνου» στη Μεσόγειο;

Πηγή:wwf

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;