5.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥποδείξεις Economist προς Τσίπρα: "Άλλαξε Βαρουφάκη και ΑΝΕΛ με Ποτάμι"...

Υποδείξεις Economist προς Τσίπρα: “Άλλαξε Βαρουφάκη και ΑΝΕΛ με Ποτάμι”…

Economist προς Τσίπρα: Άλλαξε Βαρουφάκη και ΑΝΕΛ με Ποτάμι

Η σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να μην ικανοποιεί τον Economist, που σε μία προκλητική παρέμβαση του καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αντικαταστήσει τον «φλύαρο» Γιάνη Βαρουφάκη με ένα υπουργό πιο πραγματιστή, αλλά και να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ με το Ποτάμι!

Υπό τον τίτλο «Επικίνδυνες σχέσεις» για να περιγράψει τη σχέση Ελλάδας με τους εκτός συνόρων εταίρους της, το άρθρο προβαίνει σε επικίνδυνες επεμβάσεις, υποδεικνύοντας στον πρωθυπουργό με ποιούς θα συνεργαστεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας. «Με τον άμεσο κίνδυνο η Ελλάδα να μείνει χωρίς μετρητά, ο Τσίπρας θα πρέπει να κάνει άλλη μια στροφή. Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι καθοριστικές. Ο Έλληνας ηγέτης διαθέτει γοητεία και θα μπορούσε να τα πάει καλά με την Μέρκελ – με την προϋπόθεση πως θα αποφεύγει τους εκβιασμούς και ότι θα δείξει πως προς τους Ευρωπαίους πως μπορούν να τον εμπιστεύονται», σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.

«Θα μπορούσε να κάνει μια καλή αρχή με το αντικαταστήσει τον φλύαρο Γιάνη Βαρουφάκη με κάποιος πιο πραγματιστή. Θα ήταν φρόνιμο επίσης να σπάσει τη συμφωνία με τους εθνικιστές και δεξιούς ΑΝΕΛ και να σχηματίσει κυβέρνηση με το πιο μετριοπαθές Ποτάμι», είναι η πρόταση του Economist.

«Στο εσωτερικό, αντί να επιτρέπει στους υπουργούς του να κυνηγούν τις πολεμικές αποζημιώσεις, θα πρέπει να σταθεί στις μεταρρυθμίσεις και να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του δεν μπορεί να γίνουν πράξη», συνεχίζει ο ανώνυμος αρθρογράφος δίνοντας συμβουλές στον εκλεγμένο πρωθυπουργό για της Ελλάδας για το τι θα κάνει με την κυβέρνηση του.

«Υπό τον Τσίπρα, η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες να έρθει σε συμφωνία με την ευρωζώνη. Αν δεν αλλάξει σύντομα, τότε θα ανακαλύψει πως οι ευκαιρίες του εξαντλούνται», προειδοποιεί το δημοσίευμα.

Τον Economist απασχολούν όμως και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας. Όπως εκτιμά η ελληνική κρίση δεν προκαλεί μόνο οικονομικό χάος, αλλά ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές κι ένα γεωπολιτικό χάος που μπορεί να αναδυθεί. «Κι αυτό γιατί στο βάθος προβάλει πάντα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως αντίπαλον δέος», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Σύμφωνα με τo περιοδικό, ο Αλέξης Τσίπρας παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Όπως εξηγεί οι Έλληνες έχουν ανατραφεί με την αίσθηση της θυματοποίησης, και αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να «αναζωπυρώνει τις φλόγες που θα μπορούσαν -δυνητικά- να τεθούν εκτός ελέγχου και να κάψουν τα πάντα». «Αν και η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσονται υπέρ του ευρώ, το μοναδικό που μπορεί να τους αλλάξει τη γνώμη είναι κάποιος που θα τους πείσει ότι οι εταίροι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με αδικία και περιφρόνηση», γράφει.

Σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος κάνει λόγο για επίθεση της Ελλάδας προς τη Γερμανία, που σημειώνει ότι είναι η χώρα που της έχει δανείσει τα περισσότερα χρήματα. Αυτό ενοχλεί τους Γερμανούς πολίτες και σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο ακόμη και αν η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπη με τους ψηφοφόρους της.

«Η οσμή εκβιασμού έχει κάνει έξω φρενών τους πολιτικούς της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας στις δύο συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ θα έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει τα πράγματα, αν και θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην πιο ισχυρή ηγέτιδα της Γερμανίας και τον μεγαλύτερο ταραχοποιό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αντί να αναμοχλεύσει τη δυσαρέσκεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επείγουσα αποστολή του να πάρει στο χέρι μια συμφωνία», αναφέρεται επίσης.

Και κάπου εκεί έρχεται ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον  Economist η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής χάσει χρόνο σε ένα εμπρηστικό lobbing με απειλές περί πολεμικών αποζημιώσεων προς το Βερολίνο, με το βλέμμα στραμμένο προς… τη Μόσχα. «Είναι σαφές πως η Ελλάδα πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τις απειλές που αφορούν τη Ρωσία προς όφελός της. Η Ιστορία παρέχει ένα προηγούμενο: ο Τρούμαν προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα για να αποτρέψει τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Στις μέρες, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι να μαγευτεί η Ελλάδα από τη Ρωσία».

Υποδείξεις Economist προς Τσίπρα: "Άλλαξε Βαρουφάκη και ΑΝΕΛ με Ποτάμι"...

tvxs.g

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;