18 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥπόθεση ζαρντινιέρα: 450.000 αποζημίωση στον Κύπριο φοιτητή - Διαβάστε όλο το ιστορικό

Υπόθεση ζαρντινιέρα: 450.000 αποζημίωση στον Κύπριο φοιτητή – Διαβάστε όλο το ιστορικό

Αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στον κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, για την υπόθεση ζαρντινιέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του εφετείου για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ότι του συνέβη.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κτλ) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου. 

Το χρονικό της υπόθεσης ζαρντινιέρα

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη ο 24χρονος φοιτητής έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου, μαζί με έναν φίλο. 

Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε λήξει ώρες πριν, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και διαδηλωτών. Μερικοί αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο των περαστικών στην πλατεία αν ταίριαζαν με ένα προφίλ (νεαρή/νεαρό με σακίδιο, μακριά μαλλιά, κλπ.). Είχαν γίνει επεισόδια μπροστά στην πλατεία Χημείου, για τα οποία άλλοι εφτά φοιτητές συνελήφθησαν εκείνο το βράδυ. 

Με ησυχία να επικρατεί στους δρόμους, ένας άνθρωπος που φορούσε πολιτικά ρούχα πλησίασε τον φοιτητή, και άρχισε να τον χτυπάει. Έκανε νόημα σε άλλους δύο, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν επίσης στον ξυλοδαρμό. Φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο. Ο Δημητρίου σε συνέντευξη στην τηλεόραση είπε ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς. Για αυτό το λόγο, όταν είδε ένστολους αστυνομικούς κοντά, τους φώναζε να τον βοηθήσουν. Εκείνοι όμως δεν επενέβησαν. Του έβαλαν χειροπέδες και συνέχισαν να τον χτυπάνε. Ο διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, ήταν παρών στο περιστατικό και έδωσε προφορική εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν..


Υπόθεση ζαρντινιέρα: 450.000 αποζημίωση στον Κύπριο φοιτητή - Διαβάστε όλο το ιστορικό

Το ίδιο βράδυ, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, δήλωσε “Είδα επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση που είχαν ως επακόλουθο την επιτυχία”. Την ημέρα μετά την πορεία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, χαρακτήρισε τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας ως “περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος” και δήλωσε ότι “Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης”.

Δύο μέρες μετά από την σύλληψη του Δημητρίου, βγήκε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που υποστήριζε ότι ο φοιτητής τραυματίστηκε γιατί “έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί”. Λόγω αυτής της ανακοίνωσης, το περιστατικό έγινε γνωστό ως “η υπόθεση της ζαρντινιέρας”.

Ένας εικονολήπτης κατέγραψε λίγα δευτερόλεπτα από το περιστατικό και το βίντεο έδειξε ότι, όπως είπαν οι καθηγητές, μερικά άτομα φορώντας πολιτικά έδερναν τον φοιτητή ενώ ένστολοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν, και ότι όλα όσα έλεγε το δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης για πτώση σε ζαρντινιέρα δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. 

Το βίντεο έπαιξε σε όλα τα κανάλια εκείνη την ημέρα, και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. 

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε δελτίο τύπου καταδικάζοντας τον ξυλοδαρμό και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή άλλων παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Όταν έφτασαν στο νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο Δημητρίου αργότερα σε τηλεοπτική συνέντευξη, ζήτησε να μάθει που βρίσκονταν. Ένας αστυνομικός του είπε ότι τον κράτησαν στο Παπανικολάου και άλλος στο Παπαγεωργίου. Χωρίς να βλέπει, κατάφερε να στείλει μήνυμα στους συγγενείς του με κινητό που είχε κρυμμένο στα εσώρουχα, λέγοντας ότι βρίσκεται σε ένα από αυτά τα δύο νοσοκομεία. Ο πατέρας και οι αδελφές του ήρθαν από την Κύπρο στις 18 Νοεμβρίου, μετά από επανειλημμένα τηλεφωνήματα στα δύο αναφερόμενα νοσοκομεία. Έκαναν έρευνα και βρήκαν τον Δημητρίου στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματά.

Στις 22 Νοεμβρίου, η αδερφή του δέχτηκε τηλεφώνημα συγγνώμης από τον Πολύδωρα, στο νοσοκομείο όπου επισκεπτόταν το νεαρό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους τηλεφωνικά ή από κοντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Σταύρος Πανάς και μερικοί από τους αυτόπτεις μάρτυρες καθηγητές.

Ο Στρατής Πλωμαρίτης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας την κατάσταση της υγείας του φοιτητή, μιλούσε για κάταγμα στη μύτη, εκχυμώσεις και μώλωπες. Ο Κύπριος ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανού εξέτασε τον φοιτητή στις 26 Νοεμβρίου και βρήκε τραύματα σε όλο το σώμα του. 

Στις 22 Νοεμβρίου 2006, με παραγγελία του Πολύδωρα, τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, και διέταξε επίσης τη μετακίνηση έξι άλλων σε περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο Δημητρίου έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και διέκοψε τις σπουδές του. Ένα χρόνο μετά, σε συνέντευξη στον τύπο, μέλη της οικογένειας είπαν ότι είχε κλειστεί στο σπίτι από φόβο, έπαιρνε ψυχοφάρμακα, και βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Τον Μάϊο του 2012 το διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε 300.000 ευρώ αποζημίωση στον Δημητρίου καθώς θεώρησε ότι έπεσε θύμα αδικοπραξίας από αστυνομικό όργανο. 

με πληροφορίες από el.wikipedia.org

Υπόθεση ζαρντινιέρα: 450.000 αποζημίωση στον Κύπριο φοιτητή - Διαβάστε όλο το ιστορικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;