30.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΥπουργείο Εργασίας: Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ

Υπουργείο Εργασίας: Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ

Με εκπροσώπους της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης-Περίθαλψης) και των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο συναντήθηκαν σήμερα η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση για το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εισάγει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΔΟΕΑΠ.
Το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του.
Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει την διατήρηση της αυτονομίας του ταμείου υγείας και επικούρησης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
Στον ΕΔΟΕΑΠ εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι – ανεξαρτήτως ειδικότητας  – όλων των Μέσων Ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.
Διατηρούνται οι καλύψεις των ανέργων, ενώ οι εισφορές των συνταξιούχων μόνο για επικουρική ασφάλιση διαμορφώνονται στο 5% από 3%.
Η
νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα, με
παράλληλη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ για επικύρωση του νέου
καταστατικού λειτουργίας που θα δίνει την δυνατότητα συμμετοχής στο ΔΣ
και εκπροσώπων των εργοδοτών.
  
Οι επιπλέον πόροι που απαιτούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας του ταμείου κατανέμονται ως εξής:
-εισφορά 6% των εργαζόμενων +1% για το εφάπαξ
-εισφορά 8% των εργοδοτών
-εισφορά 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων
Η αρμοδιότητα είσπραξης των εισφορών περνάει στο Κέντρο είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο να εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις λογαριασμών, ακινήτων κλπ) για τους οφειλέτες.

Οι ενώσεις των δημοσιογράφων
επεξεργάζονται προτάσεις για τη σύνδεση των υπηρεσιών υγείας του ΕΔΟΕΑΠ
με τον ΕΟΠΠΥ προκειμένου να εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για την
περίθαλψη και τις διαγνωστικές εξετάσεις με στόχο τη μείωση των δαπανών.

Οι προτάσεις της ΕΣΗΕΑ

Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση είναι οι εξής:

1. Ενιαίος Διευρυμένος ΕΔΟΕΑΠ: Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με τους εργαζομένους σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζομένους στον περιοδικό Τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του διαδικτύου (θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).

2. Εισφορές: Εργοδοτών 6-8% (αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6% και συνταξιούχων 6%.Σύνολο 12-14%, πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.

3. Εισφορά στον τζίρο: 5% σε όλες τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες, δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.

Προσδοκώμενα έσοδα περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια ότι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη από τα έξοδα των εταιρειών που διαφημίζονται σε μέσα που δεν είναι αναγνωρισμένα (μητρώο, ΕΣΡ) για να χτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους.

4. Αυτονομίες ΕΔΟΕΑΠ, διασύνδεση με ΕΟΠΥΥ: Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές που έχουν οι ασφαλισμένοι, όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.

5. Κρατική ενίσχυση: Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ

6. Είσπραξη εισφοράς, ασφαλιστική ενημερότητα: Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.

7. Είσπραξη αγγελιόσμου: Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιόσημου. Προσδοκώμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.

Συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, τα ορφανά τέκνα και για τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στα 384 ευρώ αυξάνεται το πλαφόν για τις συντάξεις χηρείας από 200 ευρώ που είναι σήμερα μετά την συμφωνία που υπήρξε με τους θεσμούς στην ελληνική πρόταση.

Συμφωνήθηκε η σύνταξη χηρείας να αυξηθεί στα 384 ευρώ όταν ο θανών είχε πάνω από 20 βεβαιωμένα χρόνια υπηρεσίας και τα 360 ευρώ αν είχε μέχρι και 15 χρόνια υπηρεσίας.

Συμφωνήθηκε το επίδομα που δίνεται στα ορφανά τέκνα να είναι αντίστοιχο με αυτό της σύνταξης και να δίδεται απριόρι μέχρι και την ηλικία των 24 ετών ενώ σήμερα ο νόμος προέβλεπε να δίνεται μέχρι την ενηλικίωση ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους .

Υπήρξε συμφωνία και για τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ .

Υπουργείο Εργασίας: Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;