17.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑ11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας του Πάρκινσον

11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας του Πάρκινσον

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824). Ο Τζέιμς Πάρκινσον, το 1817 περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay On The Shaking Palsy».

Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της E.P.D.A.» που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό. Σύμφωνα με τη «Χάρτα της E.P.D.A.» οι άνθρωποι που πάσχουν από τη Ν. Πάρκινσον έχουν το δικαίωμα:

– Να συμβουλεύονται γιατρούς με εξειδίκευση στη Ν. Πάρκινσον
– Να λαμβάνουν σωστή διάγνωση
– Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας
– Να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα
– Να παίρνουν μέρος στη διαχείριση/αντιμετώπιση της ασθένειάς τους 
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας του Πάρκινσον

Στην Ελλάδα, έχουμε μία διεπιστημονική ομάδα-μέλος της E.P.D.A. με εξειδίκευση στην νόσο του Πάρκινσον. Η Επίκουρος Κίνηση, το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο στο Γαλάτσι, ενδεικτικά παρέχει διερεύνηση – παρακολούθηση ασθενών με Πάρκινσον, διαταραχή μνήμης ή άλλων συναφών διαταραχών, όπως και εκτίμηση βαρύτητας κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου.

Η Ν. Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Λέγοντας εκφυλιστική εννοούμε ότι κάποια από τα νευρικά κύτταρα πεθαίνουν γρηγορότερα – εκφυλίζονται. Αυτό δε συμβαίνει ξαφνικά, αλλά προοδευτικά και έτσι τα συμπτώματα της νόσου με τον καιρό επιδεινώνονται. 

Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Όμως υπάρχει συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη της αιτίας όπως επίσης και για την συσχέτισή της με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.


Πώς προκαλούνται τα συμπτώματα της νόσου
;

Η κίνησή μας ελέγχεται από την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που λέγεται ντοπαμίνη. Αυτή παράγεται από εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα σε μια πολύ μικρή περιοχή του εγκεφάλου, τη μέλαινα ουσία. Όταν τα κύτταρα αυτά σταδιακά πεθαίνουν, μειώνεται ανάλογα και η παραγωγή της ντοπαμίνης και χάνεται η αρμονία στην κίνησή μας. Έτσι παρουσιάζονται τα συμπτώματα της Ν. Πάρκινσον.

11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας του Πάρκινσον


Τα βασικά συμπτώματα της Ν. Πάρκινσον
είναι η βραδύτητα των κινήσεων, η μυϊκή δυσκαμψία ή ο τρόμος (τρέμουλο) κυρίως ενός άνω άκρου και η κακή στάση και ισορροπία. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά και προχωρούν βαθμιαία.

Ο τρόμος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της νόσου, αλλά απουσιάζει από το 1/3 των ανθρώπων που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Ξεκινά, συνήθως, από το ένα χέρι και μετά εμφανίζεται και στην άλλη πλευρά. Παρατηρείται κυρίως στην ηρεμία και επιτείνεται όταν ο ασθενής είναι αγχωμένος. Εξαφανίζεται δε στη διάρκεια του ύπνου.

Οι αργές κινήσεις (βραδύτητα) παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με Ν. Πάρκινσον. Συνήθως, περπατούν πιο αργά με τάση να παραπατούν. Η βραδυκινησία γίνεται ακόμη πιο φανερή στην έλλειψη εκφραστικότητας του προσώπου και μειωμένης ταλάντευσης των βραχιόνων κατά το περπάτημα. Διστακτικότητα κατά την έναρξη στο περπάτημα ή πλησιάζοντας πόρτες (πάγωμα) μπορεί να εμφανιστούν αργότερα. Καθημερινές ασχολίες, όπως το ντύσιμο και η γραφή αρχίζουν να γίνονται όλο και δυσκολότερες. Η ομιλία γίνεται πιο αδύναμη.

Η δυσκαμψία των μυών είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο για τους ασθενείς με Ν. Πάρκινσον, οι οποίοι δυσκολεύονται να σηκωθούν από την καρέκλα, αλλά ακόμα και να κάνουν λεπτές κινήσεις όπως να κουμπώσουν το πουκάμισό τους.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνους και ενοχλήσεις στα χέρια και τα πόδια, άγχος και κατάθλιψη, βραδύτητα σκέψης και μνήμης και ανήσυχο ύπνο. Η δυσκοιλιότητα και τα προβλήματα κύστης είναι πολύ συνηθισμένα και ιδιαίτερα η τάση για συχνή ούρηση με αίσθημα επείγουσας ανάγκης. Σεξουαλικά προβλήματα μπορεί, επίσης, να απασχολούν αρκετούς ασθενείς. Τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά σε όλα σχεδόν τα συμπτώματα της νόσου.

11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της ασθένειας του Πάρκινσον

Το Enallaktikos.gr έχει εντοπίσει 517 δίκτυα Αλληλέγγυας Υγείας που καλύπτουν όλους τους δήμους της Ελλάδας. 

Κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, σύλλογοι πασχόντων και εθελοντικές οργανώσεις, δομές για χρήστες ουσιών και ψυχικά πάσχοντες. Τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία λειτουργούν πλέον στους περισσότερους δήμους, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, μέσω του προγράμματος “Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας”. Όμως κι αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τους εθελοντές και το κίνημα αλληλέγγυας υγείας.

Tα αλληλοβοηθητικά Δίκτυα Υγείας απλώνονται πλέον παντού και καλύπτουν θεμελιώδεις ανάγκες υποκαθιστώντας το κοινωνικό κράτος που καταρρέει και ταυτόχρονα διεκδικώντας δωρεάν περίθαλψη για όλους. Κακά τα ψέματα, το κοινωνικό κράτος δεν πρόκειται να αναταχθεί σύντομα ως διά μαγεία. Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η κυκλοφορία ενός Εναλλακτικού Νομίσματος και για υπηρεσίες Υγείας όπως είναι το SOL στη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;