31 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ15 φυτά κατάλληλα για το μπάνιο

15 φυτά κατάλληλα για το μπάνιο

Πολλές φορές έχουμε σκεφτεί να βάλουμε ένα φυτό ή ένα λουλούδι για να διακοσμήσουμε το χώρο του μπάνιου μας και να δώσουμε μια διαφορετική νότα.

Επειδή στο μπάνιο επικρατούν διαφορετικές συνθήκες από τα υπόλοιπά δωμάτια του σπιτιού, όπως υψηλή υγρασία, χαμηλότερες θερμοκρασίες, και μέτριος φωτισμός, δεν είμαστε σίγουροι ποια φυτά θα ευδοκιμήσουν.

Γι αυτό το λόγο, επιλέξαμε τα πιο εντυπωσιακά φυτά που είναι κατάλληλα για το μπάνιο σας και μπορούν να αποτελέσουν μας πιο ενδιαφέρουσα επιλογή.

Αλλάξτε λοιπόν την ατμόσφαιρα του μπάνιου σας, βάζοντας ενδιαφέροντα φυτά που ανταποκρίνονται στο γούστο σας αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου.

 

Χλωρόφυτο

 

Ας ξεκινήσουμε πρώτα για φυτό για το μπάνιο μας, με το χλωρόφυτο, το «φυτό αράχνη», το χαρακτηριστικό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη, εμφανίζε μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού και έχει την ιδιότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι, σε περιβάλλον υγρασίας όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Βέβαια, το φύλλωμα του χλωρόφυτου ίσως χάσει λίγο από την ένταση της διχρωμίας καθώς και το μπεζ χρωματισμό του, αν το μπάνιο μας έχει πολύ μειωμένο φωτισμό.

 

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

 

Ζαμιοκούλκας

 

Συνεχίζουμε με τον ζαμιοκούλκα, το ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που δεν το συναντάμε σε σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία αλλά και στο μπάνιο του σπιτιού μας. Ο ζαμιοκούλκας εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του, έχει βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί φτάσει το ένα μέτρο. Ο ζαμιοκούλκας προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, χωρίς να τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Βέβαια, αντέχει και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και γιαυτό μπορεί να τοποθετηθεί και σε μπάνια που έχουν πολύ λίγο φως. Φροντίζουμε όμως να διατηρούμε τον ζαμιόκουλκα μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι, καλοριφέρ και σόμπα.

 

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

 

Καλαθέα

 

Είναι σίγουρο ότι δεν μας περνούσε από το μυαλό ότι η εντυπωσιακή καλαθέα, με τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα μπορεί να δώσει άλλο αέρα στο μπάνιο μας εκτός από το σαλόνι του σπιτιού ή του γραφείο μας. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας για να επιλέξουμε όπως η καλαθέα μακογιάνα (Calathea makoyana) με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η καλαθέα ορνάτα (Calathea ornata) με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η καλαθέα κροκάτα (Calathea crocata) με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια. Πέραν της μεγάλης καλλωπιστικής της αξίας, η καλαθέα είναι από τα φυτά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τον άερα στο χώρου που βρίσκονται. Η καλαθέα ευδοκιμεί σε εσωτερικούς χώρους που δεν κτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως, σε περιβάλλον που έχει μια σχετική υψηλη υγρασία.

 

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα

Συμβουλές φροντίδας για την καλαθέα

 

Βιγόνια

 

Τι θα λέγατε να βάζαμε σστο μπάνιο μας και τη βιγόνια, το αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που το συναντάμε στις περισσότερες αυλές των γιαγιάδων μας αλλά και σε πολλά μπαλκόνια. Ιδανική να φυτευτεί σε γλάστρα, η βιγόνια είναι λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστά και διαθέτει πολλά μικρά λευκά και ρόδινα άνθη που εεμφανίζονται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Προτιμά ημισκιερές θέσεις φύτευσης σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως και διατηρούν μια σχετική υγρασία. Βέβαια, θα πρέπει να τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες στο μπάνιο μας σε σημεία κοντά στο παράθυρο που εξασφαλίζουν καλό αερισμό ώστε να αποφεύγουε την ανάπτυξη ασθενειών.

 

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας

 

Δράκαινα

 

Αν τώρα ζητάμε ένα εντυπψσιακό φυτό εσωτερικού χώρου για το μπάνιο μς που δεν θέλει πολύ φροντίδα, η δράκαινα είναι η κατάλληλη επιλογή. Εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με σχετικά αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα, Ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε σαλόνια και επαγγελματικούς χωρούς, η δράκαινα θα μπορούσε να επιλεγεί και σε μπάνια με σχετικά μεγάλο διαθέσιμο χώρο καθώς έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες για να επιλέξουμε με πιο γνωστή την δράκαινα μαρτζινάτα, την δράκαινα φράγκρανς (αρωματική). Η δράκαινα θεωρείται ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα απορροφώνατας τοξικές ουσίες και δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για να αναπνέουμε.

 

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

 

Σπαθίφυλλο

 

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί το σπαθίφυλλο ότι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια μπορεί να στολίσει και το μπάνιο μας; Αφήστε που πέρα από την εντυπωοισκή ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του χώρου μας, από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Γενικότερα, επιλέγουμε φωτεινή θέση για το σπαθίφυλλο στο μπάνιο, μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του καθώς είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, το σπαθίφυλλο χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος.

 

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

 

Ντιφενμπάχια

 

Ακόμα και η ντιφενμπάχια, το φυτό εσωτερικό χώρου με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και τα εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα μπορεί να ευδοκιμήσει στο μπάνιο μας. Και μάλιστα η ντιφενμπάχια ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα. H ντιφενμπάχια θέλει φωτεινό σημείο σε εσωτερικό χώρο για να ευδοκιμήσει, αρκεί να μην κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Αν την έχουμε κοντά στο παράθυρο του μπάνιου, να μην ξεχνάμε να τραβάμε την κουρτίνα όταν χρειάζεται. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, από τους 18 μέχρι τους 28°C αναπτύσσεται ιδανικά, ενώ στην πολύ ζέστη αλλα και στο κρύο υποφέρει και χάνει το έντονο χρώμα των φύλλων της.

 

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

 

Ορχιδέα

 

Αν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε στο χώρο του μπάνιου, επιλέγουμε την ορχιδέα ένα από πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου που πολύ συχνά συναντάμε σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Προτιμούμε φωτεινή θέση στο μπάνιο για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι 18-27°C. Το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας είναι η ορχιδέα φαλαινόψις (Phalaenopsis) που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς που μπορούν να διαρκέσουν από έναν ως τρεις μήνες.

 

6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας

6 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας

 

Αλόη

 

Άλλη μία έκπληξη, για τα φυτά που μπορούμε να βάλουμε στο μπάνιο μας είναι και η αλόη όσο και περίεργο αν ακούγεται. Μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα γνωστά είδη αλόης με καλλωπιστική χρήση όπως είναι η αφρικανική αλόη, η δενδρώδης αλόη, η κηλιδωτή αλόη, η ποικιλόχρωμη αλόη και η διχοτόμος αλόη. Ακόμα και το πιο δημοφιλές είδος αλόης που είναι η αλόη βέρα (Aloe vera) που όλοι γνωρίζουμε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες μπορεί να φυτευτεί στο μπάνιο. Η αλόη ευδοκιμεί σε ημισκιερό σημείο αποφεύγοντας τον έντονο ήλιο, καθώς τα φύλλα της αλόης καφετίζουν όταν δέχονται έντονη ηλιοφάνεια για μεγάλο διάστημα. Η αλόη ως τροπικό φυτό δεν αντέχει σε έντονη παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

 

Κισσός

 

Κι αν θέλουμε αναρριχώμενo φυτό μέσα στο μπάνιο μας, μπορούμε να έχουμε και κισσό. Ο κισσός διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό πάνω στους τοίχους. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά ή ημισκιερά σημείο. Εκτός από την καλλωπιστική του αξία, ο κισσός προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση στα δωμάτια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθετει.

 

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

 

Αζαλέα

 

Μίά ακόμη εντυπωσιακή επιλογή για το μπάνιο, είναι και η αζαλέα, ο εξαιρετικά δημοφιλής ανθοφόρος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ροδόδεντρων. Η μεγάλη αισθητική αξία της αζαλέας βρίσκεται στην πλούσια και πυκνή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη, καθώς τα άνθη της, μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;