2.8 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ20 Σεπτεμβρίου 1943: Ανατίναξη των γραφείων της δωσιλογικής ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ

20 Σεπτεμβρίου 1943: Ανατίναξη των γραφείων της δωσιλογικής ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ

20.9.1943, ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗΣ ΕΣΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΑΝ – Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ» ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ! ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΛΛΑ ΘΕΤΕΙ, ΙΣΩΣ ΠΡΩΤΟΣ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ!!!

«Μαρία μου. Μου μένουν ακόμη λίγα λεπτά ζωής. Και στις τελευταίες μου στιγμές θα σ’ αγαπώ και θα σε θυμάμαι. Φίλησέ μου τ’ αγγελούδια μας. Οι φίλοι μου ας κάμουν το χρέος τους. Πεθαίνω για την Ελλάδα και θυμάμαι την τελευταία στροφή του ύμνου του Μιστράλ: «Κι αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα, τι θεία δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει». Εγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Αγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για την δική τους πατρίδα αγωνίζονται κι εκείνοι οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μην μας χωρίση αλλά να μας ενώση στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους». Απόσπασμα από το τελευταίο γράμμα δου Κ. Περρίκου προς τη σύζυγό του Μαρία Περρίκου πριν την εκτελλεσή του από τους Γερμανούς (Φυλακαί Αβέρωφ, κελί 12, 4 Φεβρουαρίου 1943, ώρα 5.20΄ π.μ. – ληφθέν από τη Μηχανή του Χρόνου).

Σαν σήμερα πριν 77 χρόνια (20.9.1942) η μη εαμική Αντιστασιακή Οργάνωση ΠΕΑΝ προχωρά σε ένα παράτολμο χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας: την ανατίναξη των γραφείων της δοσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ προκαλώντας το θάνατο της ηγεσίας και μεγάλου αριθμού μελών της φιλοχιτλερικής αυμμορίας. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Αντιστασιακή πράξη, έως τότε, στην κατεχόμενη Ευρώπη, που παρήγαγε μάλιστα εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς εξαιτίας της ματαιώθηκε η προσπάθεια προσέλκυσης εθελοντών που θα πολεμούσαν στο πλευρό του Γ´Ράιχ στο Ανατολικό Μέτωπο! 

Έτσι, μόνο η Ελλάδα κατόρθωσε να σώσει την νεολαία της από βέβαιο θάνατο στις παγωμένες ρωσικές στέπες και να έχει το τιμητικό προνόμιο να είναι η μόνη χώρα που δεν πολέμησε εναντίον του Κόκκινου Στρατού, γεγονός που αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Σοβιετική Ένωση και καταγράφηκε στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας!

Τιμή και δόξα στον Κώστα Περρίκο, την Ιουλία Μπίμπα, τον Αντώνη Μυτιληναίο και τους άλλους αγωνιστές της ΠΕΑΝ, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία! Ο Κώστας Περρίκος μάλιστα, στη διάρκεια της Κατοχής, προέβη στον πρώτο, ιστορικά, υπολογισμό των ελληνικών αξιώσεων για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις!… 

Από το τελευταίο γράμμα του σπουδαίου ήρωα και μάρτυρα Κώστα Περρίκου αντιλαμβανόμαστε το μεγαλείο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που δεν είχαν μίσος και διάθεση εκδίκησης στην καρδιά τους, ακόμη και για τους σφαγείς τους.
Όμως, πώς, άραγε, θα ένοιωθε ο μεγάλος αγωνιστής Κώστας Περρίκος, αν ζούσε σήμερα, και έβλεπε ότι η Γερμανία πεισματικά, αλαζονικά, αδιάλλακτα, ίσως και εκδικητικά, αρνείται να συζητήσει, καν, για την καταβολή των οφειλών της απέναντι στην Ελλάδα; Πώς θα ένιωθε συνειδητοποιώντας ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, 75 χρόνια μετά τη λήξη της Κατοχής; Για να ενώσει το αίμα των ηρώων, Ελλήνων και Γερμανών, που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και θυσιάστηκαν πρέπει η δημοκρατική Γερμανία να αναγνωρίσει εμπράκτως τη μεγαλειώδη Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας αποδίδοντας Δικαιοσύνη! Αλλιώς, το άγος των φοβερών εγκλημάτων του Γ´ Ράιχ θα τη στιγματίζει για πάντα! 

Ανυποχώρητος αγώνας για Μνήμη, Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!
20 Σεπτεμβρίου 1943: Ανατίναξη των γραφείων της δωσιλογικής ΕΣΠΟ από την ΠΕΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;