20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ2018 Ευρωπαϊκό Έτος για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία! Υπογράφουμε ΕΔΩ

2018 Ευρωπαϊκό Έτος για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία! Υπογράφουμε ΕΔΩ

Το Challenging the crisis είναι ένα πρότζεκτ αναπτυξιακής εκπαίδευσης διάρκειας 3 ετών υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης IDEA μαζί με 5 συνεργάτες από άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο κύριος χρηματοδότης. Οι υπόλοιποι συνεργάτες του πρότζεκτ είναι οι: Fair Trade Hellas (Ελλάδα), CIPSI ‘Coordinamento di Iniziative Popolari di Solidarietà Internazionale’ (Iταλία), Fondazione Culturale Responsabilità Etica (Ιταλία), Instituto Marquês de Valle Flôr (Πορτογαλία), SLOGA (Σλοβενία) and Fundación Economistas sin Fronteras (Ισπανία). Το πρόγραμμα διαρκεί από τον Απρίλιο 2013 έως τον Απρίλιο 2016.

Μέσω του πρότζεκτ Challenging the crisis, νέοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία ​​και την Ισπανία εμπλέκονται και αποκτούν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την αλληλεξάρτηση των τοπικών και παγκόσμιων ανισοτήτων και να γίνουν ενεργοί υποστηρικτές σε θέματα παγκόσμιας δικαιοσύνης. Στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει και να παρέχει στήριξη σχετικά με διεθνείς πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, παρά τα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τις χώρες αυτές σε εθνικό επίπεδο.

Το πρότζεκτ στοχεύει να συνεισφέρει σε έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενδυνάμωσης των πολιτών της ΕΕ ώστε να γίνουν παγκόσμιοι υποστηρικτές της ανάπτυξης. Ειδικότερα στοχεύει να:

  •  Έχει πολιτική επιρροή, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Επιφέρει αλλαγή στην προσέγγιση της εμπλοκής των πολιτών από ΜΚΟ και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών
  • Φέρνοντας σε επαφή νέους ανθρώπους, προβλέπεται ότι η εστίαση σε θέματα παγκόσμιας δικαιοσύνης θα αναδείξει την αξία μιας από κοινού απάντησης στην τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση και μιας επαναπροσέγγισης της ιδέας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σύμφωνα με την οποία όλοι θα ενεργούν με πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Η Κρίση

Το 2008 η παγκόσμια οικονομία κατέρρευσε. Τα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τους τραπεζίτες, τις άπληστες χώρες που δανείστηκαν πάρα πολύ και τους ανθρώπους που ζούσαν πέρα ​​από τις δυνατότητές τους. Στην Ευρώπη σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν, ιδίως στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτά τα μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει τις πιο ευάλωτες ομάδες εντός των κοινωνιών μας. Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι χειρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από $ 2 δολάρια την ημέρα .

Σύμφωνα με τη Eurostat , τον Μάρτιο του 2015 , 4.804.000 νέοι ( κάτω των 25 ) ήταν άνεργοι στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι γενικά πολύ υψηλότερα , διπλά ή περισσότερο από το διπλάσιο από ό, τι τα ποσοστά ανεργίας για τις υπόλοιπες ηλικίες . Αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων αντανακλούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εύρεση εργασίας και τον αποκλεισμό τους από το κορμό της οικονομίας .

Είμαστε μία ομάδα 100 Ευρωπαίων Νέων και δεν θα μείνουμε σιωπηλοί πλέον. Θέλουμε μία πιο δίκαιη Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Οικονομία!

Η Πρόκληση

Η σύγχρονη κοινωνία στην οποία ζούμε έχει διαμορφωθεί βασισμένη σε αξίες των νεοφιλελεύθερων, την ελεύθερη οικονομία της αγοράς στο βαθμό που ο ατομικισμός, η ανταγωνιστικότητα, ο οικονομικός αποκλεισμός και η εκμετάλλευση είναι κοινός τόπος.

Σε καιρούς λιτότητας στην Ευρώπη, είναι εύκολο κάποιος να επικεντρωθεί στην κρίση στη χώρα του και να μην εξετάσει τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα. Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι οι οικονομίες μας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο το Βορρά είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες με αυτές στον Παγκόσμιο Νότο ή στο λεγόμενο «αναπτυσσόμενο κόσμο». Οι οικονομικές επιλογές μας έχουν σημασία, από τον τρόπο που δομούμε την οικονομία μας έως σε ποιο είδος καφέ που αγοράζουμε – έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο.

Και αυτό είναι ακριβώς ό, τι εμείς, ως ομάδα των νέων της Ευρώπης, σκοπεύουμε να κάνουμε! Θέλουμε μια πιο δίκαιη οικονομία που βάζει τους ανθρώπους – όχι τις αγορές – πάνω απ’ όλα!

Υπάρχει πολλή συζήτηση για το πώς μπορεί η οικονομία να επανέλθει σε ομαλή τροχιά. Οι κυβερνήσεις μας να επικεντρώνονται σε περικοπές των δημοσίων εξόδων και στη φορολογία – αλλά κανείς δεν έχει ακόμη προκαλέσει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιπροτείνοντας μια οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική λύση …

Άλλαξε την Οικονομία: Σκέψου Κοινωνικά!

Η δομή και διάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχει ακόμη αμφισβητηθεί . Η ανάπτυξη νέων οικονομικών εναλλακτικών λύσεων ως επί το πλείστον απασχόλησε τον παγκόσμιο Νότο ή το λεγόμενο « αναπτυσσόμενο κόσμο » . Αλλά πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να μάθουμε από τον παγκόσμιο Νότο , ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη και τον καθορισμό των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Εμείς έχουμε προσδιορίσει την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ως μία οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική λύση, η οποία θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση .
Στην Ελλάδα , την Ιρλανδία , την Ιταλία , την Ισπανία , τη Σλοβενία ​​και την Πορτογαλία , έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να τεθεί η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην πολιτική και οικονομική ατζέντα .

Η εκστρατεία μας για την Kοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΟ)

Μια σημαντική δραστηριότητα του «Challenging the crisis» ήταν το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Νέους, διάρκειας 3 ημερών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2014. Σε αυτό, Νέοι (Young Global Advocates) από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία ​​βρεθήκαμε για να συζητήσουμε για το από κοινού πάθος μας για την τοπική και την παγκόσμια δικαιοσύνη. Επίσης συζητήσαμε και συμφωνήσαμε σε ένα κοινό θέμα για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την οποία θα δουλέψουμε από κοινού. Αυτή η εκστρατεία είναι μια βασική δράση του πρότζεκτ.

Για να επικοινωνήσουμε τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Νέους, δημιουργήσαμε μια Διακήρυξη των Νέων, με τη μορφή ενός σύντομου βίντεο κλιπ για να αναδείξουμε τη συζήτηση που είχαμε για τις ιδέες μας να αμφισβητήσουμε την κρίση τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι νέοι από τις 6 χώρες που συμμετέχουν αποφάσισαν να εστιάσουν την εκστρατεία μας στην κοινωνική συνοχή που απαιτείται και τη δικαιοσύνη μέσω του μοντέλου της «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».

 

Διαβάστε την πλήρη έκθεση του Παγκόσμιου Φόρουμ των Νέων και ανακαλύψτε πώς οι YGAs κατέληξαν στο θέμα της εκστρατείας τους.

 

 

Υπογράφουμε όλοι το ψήφισμα

Σε εποχές λιτότητας στην Ευρώπη, είναι εύκολο να επικεντρωθεί κανείς στην κρίση στη χώρα του και να μην εξετάσει τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα. Μια πιθανή διέξοδος από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη την Ευρώπη και στον Παγκόσμιο Νότο είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΟ).

Η ΚΑΟ είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για την κατανόηση της οικονομίας. Βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Βασικές αξίες της είναι: τα δικαιώματα του Ανθρώπου, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ενθάρρυνση της συμμετοχής, η πολυμορφία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ισότητα και η δικαιοσύνη για όλους.
Η ΚΑΟ βάζει τους ανθρώπους πρώτα. Περιλαμβάνει τους συνεταιρισμούς,τις οργανώσεις δίκαιου εμπορίου, τις ηθικές τράπεζες, το κοινοτικό νόμισμα και τις μικροχρηματοδοτούμενες ομάδες. Η ΚΑΟ οδηγεί σε μία ολοκληρωμένη οικονομία που βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;