22.6 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ3 Πράγματα που θα θέλαμε να ξέραμε όταν περάσαμε στη σχολή

3 Πράγματα που θα θέλαμε να ξέραμε όταν περάσαμε στη σχολή

Αγαπητέ νέε φοιτητή, συγχαρητήρια! Ένα μαγικό και ιδιαίτερο ταξίδι ξεκινά, με εσένα πρωταγωνιστή, και είναι αβέβαιο πως όπως και αν εξελιχθεί, μετά από χρόνια θα αναπολείς τη μοναδική ελευθερία αυτών των χρόνων.

Αν υπάρχει μόνο μία συμβουλή να δώσουμε σε κάθε φοιτητή, αυτή θα ήταν “πειραματίσου”! . Δοκίμασε νέα χόμπι, κάνε εθελοντισμό, γνώρισε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς (ακόμη και αν φαινομενικά δε βρίσκεις κάτι κοινό – έτσι χτίζεις σταδιακά ένα δίκτυο γνωριμιών), διάβασε πράγματα στο αντικείμενό σου πέρα από τις πηγές που σου δίνει το πανεπιστήμιο για να βρεις την πραγματική σου κλίση, και γενικά παίξε με ό,τι μπορεί να διευρύνει τα βιώματα και τις δυνατότητές σου.Χωρίς ωστόσο να ξεχνάς τον πρωταρχικό ρόλο σου, δηλαδή το διάβασμα και τις ακαδημαϊκές σου υποχρεώσεις, διατηρώντας μια ικανοποιητική εικόνα και πορεία που θα ξεκλειδώσει νέες πίστες, ακόμη και αν στο παρόν δεν μπορείς να τις οραματιστείς.

 

Αν και οι νέοι φοιτητές ωστόσο, λόγω του διαδικτύου, έχετε πολύ περισσότερες πηγές πληροφοριών και υποστήριξης από παλαιότερες γενιές, υπάρχουν συμβουλές που διαδίδονται μόνο από στόμα σε στόμα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα βρεις τρία σημαντικά τιπς, που θα σε βοηθήσουν, και που θα θέλαμε κάποιος να μας είχε πει, όταν οι ίδιοι γίναμε φοιτητές!

  • Δεν είναι όλες οι διαλέξεις σημαντικές

 

Ανάλογα με το τμήμα της φοίτησής σου, η αναγκαιότητα παρουσίας σου στις καθημερινές διαλέξεις, διαφοροποιείται. Ακόμη και τότε όμως, είναι θέμα επιλογής και προτεραιοτήτων. Το να παραλείπεις (σχεδόν) εξ’ολοκλήρου την παρουσία σου, δεν είναι κάτι που συνιστούμε, και μετά το 1ο έτος, δεν αποτελεί υπεύθυνη συμπεριφορά. Όμως, στην αντίθετη όχθη, δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου, να παρευρίσκεται ανελλιπώς στο αμφιθέατρο, ιδίως όταν τα ωράρια είναι εξαντλητικά. Με λίγα λόγια, χρειάζεται να επιστρατεύσεις την κριτική σου σκέψη, και να αξιολογήσεις πόσο χρήσιμη είναι στην προσωπική σου κατανόηση και μελέτη η παρακολούθηση, αλλά και τη βαρύτητα στην ανάπτυξη σχέσης με το διδάσκοντα.

  • Δώσε έμφαση σε εργασίες και εργαστήρια

 

Έχοντας κάποιο μεγαλύτερο φοιτητή στον ευρύτερο κύκλο σου, από το ίδιο ή και άλλο τμήμα, πιθανότατα θα σε έχει ήδη συμβουλέψει για αυτό. Τα εργαστήρια και οι εργασίες εξαμήνου, πρέπει να τίθενται σε πρώτο πλάνο για την διεκπεραίωσή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως, η ανεπιτυχής ολοκλήρωσή τους συνεπάγεται αδυναμία συμμετοχής στην εξέταση, δημιουργώντας μια επιπλέον υποχρέωση σε μεγαλύτερο έτος, που εύκολα καταλαβαίνεις ότι αυξάνει την πίεση, και μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη συνέπεια του τρέχοντος εξαμήνου. 

Ειδικά για το κομμάτι των εργασιών, εξασφάλισε εγκαίρως το απαιτούμενο υλικό και αναζήτησε τυχόν διευκρινίσεις, έτσι ώστε να αποφασίσεις αν είσαι σε θέση να ανταποκριθείς μόνος σου, ή θα χρειαστείς την παρέμβαση υποστηρικτικών υπηρεσιών συγγραφής από την InstaPen και αντίστοιχες ομάδες. 

  • Μην αποφεύγεις τη συμμετοχή στην εξέταση

 

Ξέρουμε ότι τα συναισθήματα της εξεταστικής περιόδου δεν είναι ευκόλως διαχειρίσιμα, και η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους είναι ένας από τους καίριους παράγοντες που καθορίζουν τη διάρκεια της φοίτησης. Όμως, ακολουθώντας την τακτική να μην συμμετάσχεις στην εξέταση την τελευταία στιγμή, γιατί κρίνεις ότι δεν είσαι προετοιμασμένος κατά τις απαιτήσεις σου, δε θα σε ωφελήσει σε βάθος χρόνου. Άλλωστε δεν είσαι εσύ αυτός που βαθμολογεί αλλά ούτε μπορείς και να προβλέψεις τα θέματα. Η περίπτωση να μεταβάλλεις την απόφασή σου για συμμετοχή, δικαιολογείται μόνο εφόσον ληφθεί συνειδητά έναν ικανό αριθμό ημερών νωρίτερα, και οι μέρες που θα κερδίσεις αξιοποιηθούν στη μελέτη του επόμενου μαθήματος. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;