14.1 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑχρηστεύοντας το μέλλον της Μεσσαράς Του Δημήτρη Μαργαριτούλη

Αχρηστεύοντας το μέλλον της Μεσσαράς Του Δημήτρη Μαργαριτούλη

Του Δημήτρη Μαργαριτούλη

«Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι»

Λίγο πριν τις εκλογές της 18ης Μαΐου, κάτοικοι και τοπικές οργανώσεις αντελήφθησαν στην περιοχή του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη εργολάβους με βαρέα μηχανήματα, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Φαιστού, να εκχερσώνουν την παράκτια βλάστηση, να μπαζώνουν τις θίνες και να στρώνουν παραλιακό δρόμο από Κόκκινο Πύργο προς Καλαμάκι. Ειδοποιήθηκαν οι αρχές οι οποίες, μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, διαπίστωσαν ότι το έργο ήταν παράνομο και το σταμάτησαν. Ήταν όμως πολύ αργά. Η διάνοιξη του παράνομου δρόμου πάνω στους αμμόλοφους είχε ήδη ξεπεράσει τα 600 μέτρα!

Αχρηστεύοντας το μέλλον της Μεσσαράς Του Δημήτρη Μαργαριτούλη

Η παράκτια περιοχή της Μεσσαράς είναι ένα μοναδικό και αναντικατάστατο οικοσύστημα με αμμόλοφους, μικρούς υγρότοπους, σπάνια πουλιά και θαλάσσιες χελώνες. Γι’ αυτό έχει περιληφθεί και στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000.

Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα για το οικοσύστημα αυτό το οποίο παραμένει απροστάτευτο σε κάθε είδους μικροσυμφέροντα και επιδιώξεις. Η μοναδική αυτή περιοχή αποτελεί τη «χρυσή κότα» για έναν μελλοντικό χωροταξικό και τουριστικό σχεδιασμό του ευρύτερου χώρου.

Πράγματι, η ολοκληρωμένη και με σεβασμό στο περιβάλλον ανάπτυξη της περιοχής θα είχε πολλά να κερδίσει από αυτήν την «παρθένα» ακόμη περιοχή, που τώρα κάποιοι επιχειρούν με προχειρότητα και ανεξήγητη βιασύνη να «αξιοποιήσουν».

Άραγε με ποιο σκεπτικό οι τοπικοί άρχοντες κατακρεούργησαν αυτόν τον σημαντικό βιότοπο ανοίγοντας δρόμο δίπλα στη θάλασσα και μπαζώνοντας τους αμμόλοφους; Μήπως θέλουν να αντιγράψουν την «τουριστική ανάπτυξη» της βόρειας Κρήτης; Αυτή είναι η «τουριστική ανάπτυξη» που επιθυμούν και για την σε μεγάλο βαθμό απείραχτη – ακόμη – νότια Κρήτη; Το θλιβερό σκηνικό «στενή παραλία – αμαξιτός δρόμος – μπαρ – ταβέρνες – ενοικιαζόμενα δωμάτια» το ένα κολλητά στο άλλο είναι πλέον αποτυχημένο. Πιστεύουμε ότι αξίζει μια καλλίτερη τύχη στα μαγευτικά τοπία της νότιας Κρήτης. Όσοι την επισκέπτονται, και ειδικά οι ξένοι, το αντιλαμβάνονται και το συνιστούν.

Πέρα από τη διαπιστωμένη αυθαιρεσία των τοπικών αρχόντων, είναι γεγονός λυπηρότατο η ενσυνείδητη καταστροφή εθνικής σημασίας οικοσυστημάτων για ικανοποίηση μικροσυμφερόντων και ψηφοθηρικών αναγκών. Η ενέργεια του Δήμου Φαιστού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προωθεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας αφού καταστρέφει έναν σημαντικό φυσικό και εν δυνάμει τουριστικό πόρο.

Η συνέχεια είναι γνωστή από άλλες περιοχές που υποβαθμίστηκαν τουριστικά γιατί καταστράφηκαν τα στοιχεία που τις έκαναν ελκυστικές. Τα πολλά παραδείγματα από τη βόρεια Κρήτη δείχνουν ότι παραλίες με διαταραγμένο το ισοζύγιο της άμμου, λόγω καταστροφής των αμμόλοφων και της προστατευτικής τους βλάστησης, διαβρώνονται σε μεγάλο βαθμό και επομένως χάνουν τα στοιχεία εκείνα που κάποτε τις έκαναν ελκυστικές.

Έτσι, για μια ακόμα φορά, οι επερχόμενες γενιές θα πληρώσουν για την απληστία και ανευθυνότητα των προγόνων τους.

Πηγή: https://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=658

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;