13.7 C
Athens
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣANDÁMOSIS: Η Ισπανία συναντά την Ελλάδα με επίκεντρο τη γυναίκα!

ANDÁMOSIS: Η Ισπανία συναντά την Ελλάδα με επίκεντρο τη γυναίκα!

Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου 2023, 21.00, Playground for the Arts

 

ANDÁMOSIS: ένας συνδυασμός της ισπανικής λέξης Andar, που σημαίνει περπατώ, κινούμαι και της ελληνικής λέξης Αντάμωσις.

Η ANDÁMOSIS είναι ένα μουσικοχορευτικό έργο με πρωτότυπες συνθέσεις, όπου το φλαμένκο συναντιέται με το ρεμπέτικο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα από το χορό, τη μουσική και τη λογοτεχνία.

Η παράσταση στοχεύει στο να φέρει αυτές τις δύο παραδόσεις και πολιτισμούς μαζί, εξερευνώντας τη γυναικεία φιγούρα, μέσα από πραγματικές ιστορίες του παρελθόντος και του παρόντος. Τόσο στο φλαμένκο, όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική μπορεί κανείς να βρει πολλές ιστορίες σιωπής, κατάχρησης και καταπίεσης της γυναίκας, αλλά και άλλες πολλές που εξυμνούν τη γυναικεία φύση και ομορφιά.

Όταν η ελληνο-ιταλίδα χορεύτρια Κλαούντια Καραπάνου ξεκίνησε να δουλεύει την παράσταση, έμαθε για μια φίλη της, που μαχαιρώθηκε από τον σύντροφό της, όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Η κοπέλα επέζησε, γιατί κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και να ζητήσει βοήθεια. Η εμπειρία αυτή συγκλόνισε την Κλαούντια, η οποία μεταξύ άλλων προσάρμοσε αναλόγως την παράσταση, ζητώντας να αλλάξουν οι στίχοι ενός παραδοσιακού θεσσαλικού τραγουδιού για την περιβόητη «επικίνδυνη» ομορφιά της γυναίκας, προσθέτοντας χωρία από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και μιλώντας για ιστορίες που βουτούν βαθιά στην αγωνία και στο φόβο, αλλά και στην ευλογία του να είσαι γυναίκα.

Η ANDÁMOSIS είναι μια παράσταση που τονίζει ότι πρέπει να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Σήμερα, η κοινωνία φαίνεται να δίνει λίγο περισσότερο χώρο στις γυναίκες για να ακουστούν και να μιλήσουν για τη βία και την κατάχρηση. Παράλληλα όμως, η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσες.

Μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών από τη Μεσόγειο δίνει το παρών στην εκδήλωση: Η Κλαούντια Καραπάνου (χορός), ο Lucas Arango (κιθάρα), ο Lucas Zegri (κρουστά) και η Γιώτα Μπαρόν (τραγούδι, στίχοι).

Η παράσταση είχε κάνει πρεμιέρα στο Frijdag Festival στην Στοκχόλμη, τον Νοέμβριο 2022.

Βιογραφικά καλλιτεχνών:

Κλαούντια Καραπάνου: Γεννήθηκε στη Σαλέρνο (Ιταλία) και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Άρχισε να παίρνει μαθήματα μπαλέτου στην ηλικία των τεσσάρων ετών και συνέχισε με την καλλιτεχνική γυμναστική στην πόλη της Αθήνας. Σπούδασε στο Τμήμα Κινηματογραφικής Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση, το 2013. Παράλληλα έκανε εντατικά μαθήματα και εργαστήρια φλαμένκο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, απέκτησε διπλώματα διδασκαλίας στους λατινοαμερικάνικους χορούς ballroom και Αργεντίνικο Tango και άρχισε να διδάσκει και να εμφανίζεται στην πόλη. Το 2013 μετακόμισε στη Μάλτα για να δώσει μαθήματα φλαμένκο στην Alegria Dance Academy και εμφανίστηκε ως μέλος του Alegria Dance Company.


Το 2015 μετακόμισε στη Σεβίλλη για να μελετήσει τον Ανδαλουσιανό πολιτισμό. Παρακολούθησε μαθήματα, κυρίως στη Flamencodanza της Ursula Lopez μαζί με πολλούς άλλους χορευτές όπως οι Andrés Marin, Manuela Rios, Farruquito, Ana Morales, Rocio Molina, Juan Paredes, Maria Moreno, Irene la Sentío, που αναγνωρίζονται ως η πρώτη γραμμή καλλιτεχνών στη Σεβίλλη. Μαθήματα compás (Ρυθμός), palmas (Clapping), τραγούδι φλαμένκο για χορευτές και Flamencology (ιστορία μουσικής του φλαμένκο) αποτελούσαν επίσης μέρος του καθημερινού εκπαιδευτικού της προγράμματος.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές σκηνές και φεστιβάλ στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες, ενώ συνεργάστηκε και με πολλούς διαφορετικούς καλλιτέχνες της σκηνής του φλαμένκο διδάσκοντας και διοργανώνοντας εργαστήρια. Είναι επίσης η συνιδρύτρια του Zenith Estudio Creativo, ενός στούντιο όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργούν, να προβάρουν και να εκτελούν τις ιδέες τους, στην καρδιά της Σεβίλλης. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, ζει στο Ρότερνταμ, διδάσκοντας και εμφανιζόμενη εντός και εκτός της Ολλανδίας. Η πόλη του λιμανιού είναι μια μεγάλη νέα έμπνευση για τη Claudia, λόγω του πολυπολιτισμικού της χαρακτήρα και της μεγάλης ποικιλίας των διεθνών καλλιτεχνών. Ως αποτέλεσμα της στενής επαφής με τοπικούς καλλιτέχνες από διαφορετικά υπόβαθρα, αυτή τη στιγμή πειραματίζεται και εργάζεται σε έργα που σπάνε με την τυπική μορφή του φλαμένκο, καθώς αγκαλιάζουν τις ρίζες που έχει βάλει το παραδοσιακό φλαμένκο στην καρδιά της.

Lucas Arango: Γεννημένος στο Εκουαδόρ και μεγαλωμένος στην Ελβετία, ο Lucas Arango έλαβε το 2014 υποτροφία από το Ίδρυμα Christina Heren, μια από τις πιο διάσημες σχολές φλαμένκο στην Ισπανία, για να σπουδάσει στη Σεβίλλη. Ζούσε εκεί για τέσσερα χρόνια και έπαιζε αρκετές φορές την εβδομάδα σε διάφορα tablaos, τα παραδοσιακά μέρη εμφάνισης του φλαμένκο. Έχει εμφανιστεί σε σκηνές σε 10 διαφορετικές χώρες, όπως η Κολομβία, η Ολλανδία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Ιταλία και το Μεξικό. Στη Σεβίλλη συνεργάζεται με πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων τον Gabriel Aragú και την Irene la Sentio. Από το 2018 έως το 2021, σπουδάζει στο Κονσερβατόριο Codarts στο Ρότερνταμ (Ολλανδία), όπου μελετά διάφορα μουσικά είδη και εργάζεται σε διεθνή σύνολα. Ο Lucas Arango λαμβάνει μαθήματα από τον εκπληκτικό φλαμένκο Paco Peña και τον κιθαρίστα της jazz, Ed Verhoeff.

Yota Baron: Γεννήθηκε στις Σέρρες. Τα ακούσματα και οι επιρροές της από μικρή ηλικία περιελάμβαναν από παραδοσιακή και λαϊκή μουσική μέχρι εκκλησιαστική μουσική, αφού η μισή της οικογένεια υπήρξε οικογένεια μουσικών που έπαιζε στην ύπαιθρο (πανηγύρια) και έπειτα μεγάλωσε σε ίδρυμα θηλέων στο οποίο διδάχθηκε Βυζαντινή Μουσική. Η σχέση της με το flamenco ξεκίνησε το 2000 με χορό και από το 2004 άρχισε να μελετάει τραγούδι flamenco, με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα και σε βάθος την επικοινωνία μεταξύ τραγουδιού-μουσικής και χορού. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και παραστάσεις χορού, με καλλιτέχνες του είδους από όλο τον κόσμο. Μένει μόνιμα στο Άμστερνταμ, όπου διοργανώνει παραστάσεις και συναυλίες με θέμα πάντα το φλαμένκο.

Lucas Zegri: Κρουστός και ντράμερ από τη Γρανάδα της Ανδαλουσίας. Από τα 7 του χρόνια παίζει και εξερευνά τις διαφορετικές μουσικές του κόσμου. Έχοντας κλασικό υπόβαθρο στα κρουστά, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια να εξερευνά άλλα στυλ, προσπαθώντας πάντα να ενσωματώνει τη μουσική που μαθαίνει με τον τρόπο που την κατανοεί και την αισθάνεται. Υπήρξε μέλος μπαντών όπως οι Yahlé (Κουβανέζικη μουσική), Astronotas (αφρο-τζαζ-καραϊβική μουσική), Tlön (ηλεκτρονικό τζαζ τρίο), κ.ά. Σήμερα παίζει με τους Ripa Na Tulipa (Roda do Samba), Sigá & Silente (πιάνο και κρουστά ντουέτο), Cinco en Clave (μουσική Latin), Xaloq (βαλενθιάνο-τζαζ), κλπ. Με όλες αυτές τις μπάντες και τους ανθρώπους αναπτύσσεται και μαθαίνει διαφορετικές προοπτικές της μουσικής, του πολιτισμού αλλά και της ζωής. Αυτό που του αρέσει περισσότερο είναι ότι, σε κάθε μπάντα, όλοι έχουν την ελευθερία να φέρνουν ιδέες και να εκφράζουν και να αντανακλούν στη μουσική τον εαυτό τους και τα δικά τους μονοπάτια. Δημιουργώντας, κατανοώντας και ενσωματώνοντας όλες αυτές τις λέξεις και έννοιες.

Παραγωγή: Yota Baron Productions. Για εισιτήρια επισκεφθείτε το Eventbrite 

Πληροφορίες:

21 & 22 Οκτωβρίου 2023, στις 21.00 στο Playground for the Arts, Βουτσαρά 4-6 Πειραιάς. Εισιτήρια: 15 ευρώ

Χορογραφίες-Χορός Φλαμένκο: Claudia Karapanou

Διασκευές / Συνθέσεις σε φλαμένκο κιθάρα: Lucas Arango

Κρουστά / Συνθέσεις σε κρουστά: Lucas Zegri

Τραγούδι / Στίχοι (για τη Νταϊλιάνα): Yota Baron

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!