24.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΑυτό είναι το μυστικό νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο

Αυτό είναι το μυστικό νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο

 Το νομοσχέδιο ήδη βρίσκεται πάνω στα γραφεία των λειτουργών στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο, στην Νομική Υπηρεσία, στο Αρχηγείο Αστυνομίας και σε κάποια Υπουργεία.
► Με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση προτίθεται να ρυθμίσει νομικά την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία, εισαγωγές, εξαγωγές, εμπορία και συνταγράφηση της Ιατρικής Κάνναβης στην Κύπρο.
► Οι κομματικοί παράγοντες και επιχειρηματίες που πρόσκεινται κοντά στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, και από τους οποίους διέρρευσε το κείμενο, ήδη παραπονιούνται ότι “άλλα τους υποσχέθηκαν” στις περσινές επαφές μεταξύ Αργάκας, κυπρίων Υπουργών, και Ισραηλινών εταιρειών. 
 
Στο παρόν άρθρο, μαζί με την κριτική μας θα βρείτε πρόσβαση σε ολόκληρο το κείμενο του μυστικού νομοσχεδίου το οποίο η Κυβέρνηση παρανόμως διατηρεί κρυφό, ενώ ο νόμος επιβάλλει την δημοσιοποίηση του σε συνθήκες δημοκρατικής διαφάνειας. 
Ο νόμος επίσης επιβάλλει δημόσια συνδιαβούλευση για την σύνταξη του νομοσχεδίου με όλα ανεξαιρέτως τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή με ομάδες και σωματεία επηρεαζόμενων πολιτών, οργανώσεις ασθενών, ιατρών, νοσηλευτών, κοκ., πράγμα για το οποίο μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση παρανομεί διότι δεν έχει προσκαλέσει κανένα για αυτή την συνδιαβούλευση.
• Το πως πρέπει να γίνεται η Διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς για την σύνταξη νομοσχεδίων έχει θεσμοθετηθεί στον Οδηγό Διαβούλευσης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του με ημερομηνία 8/7/2009. Η διαδικασία αυτή τέθηκε σε ισχύ από τις 24/10/2007, με την εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών με αριθμό φακέλου 04.02.005.24/04.02.001.12, και επικυρώθηκε με τις εγκυκλίους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με αριθμό φακέλου Γ.Ε. 71/84/3 και ημερομηνίες 19/11/2007 και 8/4/2010.
Παραβιάζοντας όλες τις πιο πάνω νομικές δεσμεύσεις, η Κυβέρνηση συνέταξε παράνομα το παρόν νομοσχέδιο χωρίς να έχει διαβουλευτεί με κανένα από τα επηρεαζόμενα μέρη. Εμείς όμως τιμούμε και είμαστε πιστοί στους νόμους περί διαφάνειας και συνδιαβούλευσης. Για αυτό επωμιζόμαστε το έργο που έπρεπε η ίδια η Κυβέρνηση να επωμιστεί: το δημοσιεύουμε εδώ και ελπίζουμε το νομοσχέδιο να κριθεί και αξιολογηθεί από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.
Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται ως τροποποίηση των ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ 1977 ΕΩΣ 2016, και έρχεται να προσθέσει κάποιους κανονισμούς που αφορούν την Ιατρική Κάνναβη. Ορίζει ότι “Οι Κανονισμοί αυτοί θα αναφέρονται ως οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμοί του 2017.” Το πλήρες και επίσημο του όνομα είναι:
“ΟΙ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1977 ΕΩΣ 2016
Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 7, 7Α, 8, 11, 28 και 36
Οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών
(Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμοί του 2017″.
Μπορείτε να διαβάσετε όλο το νομοσχέδιο πιο κάτω. Οι πρόνοιες και οι ελλείψεις του είναι τόσον απεχθείς που το καθιστούν απορριπτέο εξ’ ολοκλήρου: δεν διορθώνεται και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Μόνο αν ξανασυνταχθεί από την αρχή πάνω σε νέα βάση διασώζεται.
Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο αφορά ένα φυτό που η επιστήμη το έχει αποδείξει πέρα για πέρα ασφαλές και αβλαβές, που κατέχει πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες για εκατοντάδες παθήσεις, και που φυτρώνει και μεγαλώνει με ευκολία στις αυλές μας όπως και η μολόχα.
Το νομοσχέδιο
• Αποτελείται από 162 σελίδες εκ των οποίων ούτε πέντε δεν είναι αφιερωμένες στις ανάγκες των ασθενών. Περίπου 155 σελίδες είναι αφιερωμένες στην αστυνόμευση, στην προσβολή, περιορισμό και στέρηση δικαιωμάτων των ασθενών, και στην μετατροπή του Υπουργείου Υγείας σε προέκταση της Αστυνομίας για την επιβολή των διαφόρων παράλογων και αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου.
• Δεν επιτρέπει την καλλιέργεια Κάνναβης από τους ασθενείς για τις ανάγκες τους, ενώ αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ απλά, ακόμα και με την βοήθεια της Αστυνομίας αν χρειάζεται, ώστε να μην προκύπτει θέμα παράνομης αγοραπωλησίας. 
Υπενθυμίζουμε ότι σε άλλες χώρες και πολιτείες όλοι οι απλοί πολίτες – όχι μόνον οι ασθενείς – επιτρέπεται δια νόμου να καλλιεργούν αριθμό φυτών στο σπίτι τους για προσωπική χρήση. 
Για παράδειγμα στην Ολλανδία επιτρέπεται σε όλους η καλλιέργεια 5 φυτών Κάνναβης ανά άτομο, πράξη που έχει καταστρέψει εντελώς τον έλεγχο της Κάνναβης από την Μαφία. Το νομοσχέδιο στην Κύπρο δεν επιτρέπει όμως την καλλιέργεια ούτε καν σε εγγεγραμμένους και ειδικά αδειοδοτημένους ασθενείς.
• Το νομοσχέδιο θέτει όριο στις δόσεις που δικαιούται ο ασθενής για τον κάθε μήνα. Το όριο είναι τόσο μικρό (30 γραμμάρια φυτικής Κάνναβης) που απαγορεύει στους καρκινοπαθείς να κάμνουν αντικαρκινική θεραπεία με Κάνναβη. 
Αυτό δηλαδή που σήμερα δικαιούνται οι καρκινοπαθείς και που ήδη γίνεται με συνταγή γιατρού και με άδεια από τον Υπουργό Υγείας, θα απαγορεύεται. Οι καρκινοπαθείς υποτίθεται ήταν η μέγιστη ανθρωπιστική έγνοια για τον Υπουργό Υγείας, και ήταν η εμπροσθοφυλακή στον αγώνα μας για την Νομιμοποίηση της Ιατρικής Κάνναβης. Τώρα πετιούνται στο περιθώριο με ένα αυθαίρετο, παράλογο και άδικο όριο μηνιαίας δοσολογίας που δεν βασίζεται σε καμμία επιστημονική άποψη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό. Αποτελεί ανεξίτηλη ντροπή και κατάφορη, απάνθρωπη αδικία.
• Το νομοσχέδιο επιβάλλει ότι οι ασθενείς πρέπει να υποστούν όλα τα δηλητηριώδη και τοξικά φάρμακα πρωτού αποκτήσουν την συνταγή για Ιατρική Κάνναβη. Ο τρόπος που αρθρώνεται αυτό στο νομοσχέδιο είναι με τη φράση: “συνταγογραφείται… σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές ή εάν υπάρχουν, έχουν δοκιμαστεί χωρίς κανένα αποτέλεσμα.” Αυτό αποτελεί παραβίαση πολλαπλών νομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων των ασθενών, συμπεριλαμβανόμενων των εξής:
α. Της πιο θεμελιώδους προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα για τους πολίτες:
ΑΡΘΡΟΝ 7
1. Έκαστος έχει το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητος.
Με άλλα λόγια το Σύνταγμα επιτάσσει πως όλα και όσα θεραπευτικά μέσα υπάρχουν για την προστασία της ζωής και σωματικής ακεραιότητος πρέπει να είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα για τον κάθε πολίτη. Και σαφώς η ερμηνεία του πιο πάνω συνεπάγεται πως ΠΡΩΤΑ θα αξιοποιηθούν τα αβλαβή μέσα, και μόνο δευτερευόντως τα πιθανώς βλαβερά ή επικίνδυνα μέσα. Δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει σε κανέναν το να υποστεί μια επικίνδυνη ή τοξική θεραπεία με παρενέργειες και ρίσκα αν μπορεί να λάβει πρώτα την αβλαβή Κάνναβη. Ούτε επιτρέπεται να τίθεται ως νομικός όρος μια πιθανώς βλαβερή θεραπεία για να “κερδίσει” μετά ο ασθενής το δικαίωμα στην αβλαβή θεραπεία. Μόνο σε αρρωστημένα μυαλά προκύπτουν τέτοιοι νόμοι.
β. Επιπλέον, το νομοσχέδιο είναι σε παράβαση των διατάξεων που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών (2002) η οποία και αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Εθνικών Δικαίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη δια νόμου να εφαρμόζει αυτά τα Δικαιώματα χωρίς καμία παρέκκλιση.
Σε αυτήν καθορίζονται ξεκάθαρα και χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας ή παρανόησης το ότι οι ασθενής έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν όποια θεραπεία δεν θέλουν, και να επιλέξουν όποια θεραπεία θέλουν:
«4. Το Δικαίωμα στη Συναίνεση
…Ο ασθενής έχει δικαίωμα να αρνηθεί οποιαδήποτε θεραπεία ή ιατρική παρέμβαση και το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη για αυτό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διακόπτοντας την.
«5. Το Δικαίωμα στην Ελεύθερη Επιλογή
Το κάθε άτομο έχει το Δικαίωμα να Επιλέγει Ελεύθερα ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και παροχείς των στη βάση επαρκούς πληροφόρησης.»:
Στην ουσία του, το νομοσχέδιο παραβιάζει και την ανώτατη ιατρική ηθική και επιστημονική καθοδήγηση που μας άφησε ο Ιπποκράτης με το δίδαγμα «προπαντός μη βλάψεις» («ασκείν περί τα νουσήματα δύο, ωφελέειν ή μη βλάπτειν»). 
Ο Ιπποκράτης με αυτό καθιέρωσε πως η ανώτατη μορφή ιατρικής ξεκινά με τις αβλαβείς μορφές θεραπείας και μόνο αν αυτές αποδειχθούν ανώφελες τότε προχωρούμε σε πιο ριψοκίνδυνες θεραπείες. Το νομοσχέδιο ανατρέπει την Ιπποκρατική μέθοδο επιβάλλοντας ως πρώτη επιλογή τις πιο επιβλαβείς μεθόδους – αυτό είναι εγκληματική ασυνειδησία.
• Το νομοσχέδιο απαγορεύει την χορήγηση Ιατρικής Κάνναβης σε ανήλικους. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά με παθήσεις όπου η Κάνναβις έχει την δυνατότητα να δράσει προληπτικά, θεραπευτικά και ανακουφιστικά. Μεταξύ άλλων, η παιδική επιληψία και ο αυτισμός, καθώς και πολλές νευρολογικές παθήσεις, καρκίνος, άσθμα, κοκ. είναι πεδία όπου η ορθή εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης θα μπορούσε να περιορίσει τα αχρείαστα δάκρυα, τους πόνους, τους θάνατους. 
Σήμερα οι υπάρχοντες νόμοι επιτρέπουν την χορήγηση πολύ επικίνδυνων και δηλητηριούχων ή εξαρτησιογόνων φαρμάκων στα παιδιά, όπως είναι τα φάρμακα της χημειοθεραπείας ή τα οπιούχα, ενώ… απαγορεύεται η Κάνναβις παρ’ όλον που είναι αβλαβής. Γιατί μια τόσο σκληρή και απάνθρωπη προσέγγιση στην θεραπεία των παιδιών; Ποιές δογματικές αγκυλώσεις κατευθύνουν αυτή την πολιτική;
• Το νομοσχέδιο επιτρέπει την Ιατρική Κάνναβη μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις. Σε αυτές δεν συγκαταλέγονται παθήσεις όπως την νευρική ανορεξία όπου η Κάνναβις κυριολεκτικά σώζει ζωές. Ούτε η κατάθλιψη, η ψύχωση, οι απλές νευρώσεις, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ανηδονία, οι εξαρτήσεις και άλλες πολλές. 
Στον κατάλογο που περιέχει το νομοσχέδιο για την Ιατρική Κάνναβη αναγράφονται μόνο οι εξής παθήσεις:
* Χρόνιος επίμονος πόνος (ιδίως πόνος που συνδέεται με καρκίνο ή με εκφυλιστικές παθήσεις του κινητικού συστήματος, συστηματική ρευματοπάθεια και ανοσοπαθολογικές καταστάσεις, νευροπάθεια, πόνος από γλαύκωμα).
* Σπαστικότητα και σχετιζόμενος πόνος σε πολλαπλή σκλήρυνση, μη επώδυνη επίμονη σπαστικότητα που περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις και την κινητικότητα ή την αναπνοή του ασθενούς, μυοκλονία που προκαλείται από νευρολογικές ασθένειες και λοιπές περιπλοκές της υγείας που προκύπτουν από νευρολογική ασθένεια, τραυματισμός του νωτιαίου μυελού που περιλαμβάνει τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό ή εγκεφαλική βλάβη, νευρολογικός τρόμος που προκαλείται από τη νόσο του Πάρκινσον και λοιπά νευρολογικά προβλήματα.
* Ναυτία, έμετος, διέγερση της όρεξης αναφορικά με τη θεραπεία κατά του καρκίνου και του HIV.
* Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή (PTSD).
* Σύνδρομο Τουρέτ
* Νόσος του Κρον (Crohn), Ελκώδης κολίτιδα.  
Είναι αδιανόητο το ότι ένας τεχνοκράτης που δεν άσκησε την ιατρική ή την θεραπευτική ούτε μια μέρα της ζωής του, ή ένας νομοθέτης, κατέχουν την εξουσία να επιβάλουν στους γιατρούς και ασθενείς περιορισμούς στις θεραπείες. Αυτοί οι περιορισμοί δεν υπάρχουν για κανένα άλλο φάρμακο, για καμμία άλλη ουσία.
• Το νομοσχέδιο επιβάλλει ότι μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών θα μπορούν να συνταγογραφούν την Κάνναβη, και μόνο σε συγκεκριμένους ιατρικούς τομείς. Με αυτές τις πρόνοιες, ο ρόλος του γενικού γιατρού ή οικογενειακού γιατρού μηδενίζεται, ενώ στην πραγματικότητα η Κάνναβις – ούσα φάρμακο που κατάγεται από την Ολιστική Ιατρική – βρίσκει την πιο καλή της εφαρμογή σε όσο τον δυνατόν πιο ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, που μες την συμβατική ιατρική είναι το πεδίο άσκησης του γενικού γιατρού.
• Το νομοσχέδιο αφιερώνει ένα τεράστιο μέρος των σελίδων του στο πως θα στήσει ένα παράνομο Μονοπώλιο παραγωγών Ιατρικής Κάνναβης. Ολόκληρη του η φιλολογία επενδύεται στο πως να δωθούν μόνο δύο άδειες σε παραγωγούς, και μάλιστα για 15 χρόνια έκαστη! Αυτές οι άδειες θα κοστίζουν περισσότερο από είκοσι χιλιάδες ευρώ η κάθε μία, και θα απονέμονται από μια επιτροπή με βάση κάποια “κριτήρια βαθμολογίας”. Το πρώτο κριτήριο που αναγράφεται στο νομοσχέδιο είναι το “Κατά πόσο ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τα κατάλληλα κεφάλαια και πόρους…”
Αυτή η αντιστροφή της πολιτικής του κράτους τώρα παίρνει δαιμονικές διαστάσεις: αφού αναλώθηκε στην άνομη δαιμονοποίηση της Κάνναβης για πολλές δεκαετίες και επιδόθηκε σε αμέτρητες συλλήψεις, φυλακίσεις και επιβολή παντός δεινού στους ασθενείς και φίλους της Κάνναβης, τώρα περνά από την παντελή απαγόρευση στην ξεδιάντροπη κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Είναι σαφές ότι το στήσιμο και συντήρηση μονοπωλίων υπό την κρατική εύνοια είναι παράνομη, και παραβιάζει ένα σωρό νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ιδίως όλων εκείνων των νόμων που απαγορεύουν στα ολιγοπώλια ή μονοπώλια να ελέγχουν ολόκληρη την αγορά μιας χώρας. Να η περίληψη τους:
Ανταγωνισμός 
• Το νομοσχέδιο ζωγραφίζει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ήτοι μονάδες με Μεγάλο Κεφάλαιο, ως τα μόνα που μπορούν να είναι υποψήφιοι για αδειοδότηση παραγωγού. Οι παράλογες απαιτήσεις για μονοπωλιακή υπόσταση, τα μέτρα ασφάλειας, τα ποσά για αδειοδότηση κλπ. καθορίζουν ότι μόνο εταιρείες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια θα επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση.
Η καλλιέργεια της Κάνναβης στην Κύπρο για χιλιάδες χρόνια γινόταν από απλούς ανθρώπους στα σπίτια και στα χωράφια τους. Χωρίς μεγάλες επενδύσεις, χωρίς μεγάλες εγκαταστάσεις. Πρώτα η παντελώς αδικαιολόγητη απαγόρευση και καταδίωξη των παραγωγών για περισσότερο από εβδομήντα χρόνια και τώρα η δια της βίας μετατροπή τους σε μεγαλο-εταιρικές επιχειρήσεις στοχευμένες στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση των ασθενών, σηματοδοτούν και την αθλιότητα των αρχόντων και της Κυβέρνησης, και την λατρεία που αυτή κατέχει για το καθεστώς κερδοσκοπίας ως “κοινωνικό όφελος”.
• Το νομοσχέδιο προνοεί για παράνομα υπερβολικές εξουσίες οι οποίες θα κρέμονται πάνω από το κεφάλι των παραγωγών ως διαρκής απειλή για αναστολή της άδειας, ακύρωση της, ή καταστροφή ολόκληρης ή μέρους της παραγωγής Ιατρικής Κάνναβης. Επιβάλλει παράλογες απαιτήσεις και υποβάλλει τους παραγωγούς σε αυτές τις “τιμωρίες” με συνοπτικές διαδικασίες. Με βάση το νομοσχέδιο ο παραγωγός δύναται να υποστεί αυτές τις απώλειες με βάση υπόνοιες, φήμες ή “πληροφορίες” που θα καταχωρηθούν εναντίον του και θα τις υποστεί χωρίς να απαιτούνται αποδείξεις, χωρίς δίκη, χωρίς δικαστικό ένταλμα. Ούτε και καθορίζεται ποιές διαδικασίες διερεύνησης, μεθολογίες ανίχνευσης ή επαλήθευσης πρέπει να ακολουθηθούν για να διευκρινιστεί το αν ευσταθούν οι “πληροφορίες” εναντίον κάποιου παραγωγού. Το νομοσχέδιο κάμνει πρόνοια ακόμα και για “πληροφορίες” από τα Ηνωμένα Έθνη (μια ξένη δύναμη που δεν έχει καμμία εξουσία στην Κύπρο) ως έγκυρο λόγο για τιμωρία των παραγωγών.
• Παρ’ όλον που η Κύπρος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη Ηλιοφάνεια σε όλη την Ευρώπη – και η Κάνναβις αγαπά το φώς του ήλιου! – το νομοσχέδιο επιβάλλει ότι η καλλιέργεια θα γίνεται σε, κλειστό χώρο! Αυτό είναι μια ένδειξη των παράλογων απαιτήσεων που επιβάλλει το νομοσχέδιο.
Όσοι ξέρουμε από καλλιέργειες Κάνναβης, γνωρίζουμε πως λόγω της μεγάλης ζέστης και υγρασίας σε κλειστούς χώρους το φυτό υπόκειται διαρκώς σε καταστροφές από μούχλα και παράσιτα, πράγμα που για να τύχει χειρισμού απαιτεί πανάκριβα συστήματα κλιματισμού, κυκλοφορίας και αποξήρανσης του αέρος, κλπ.
Αυξάνει κατακόρυφα την ανάγκη για δηλητηριώδεις ψεκασμούς, καθιστώντας την Κάνναβη ακατάλληλη για Ιατρική χρήση. Επιβάλλει την καλλιέργεια με λάμπες υψηλής απόδωσης που είναι πολύ απαιτητικές σε ρεύμα. Επιπλέον, όλα αυτά απαιτούν τεράστια (και αχρείαστα) έξοδα, την οποία σπατάλη θα πληρώνουν οι ασθενείς.
Αυτό είναι χωρίς άλλο η θεσμοθέτηση της τρέλας.
• Μαζί με την επιβολή των πιο πάνω, το νομοσχέδιο δεν παρέχει αρκετές πρόνοιες για Βιολογικά προϊόντα Ιατρικής Κάνναβης. Δηλαδή τα πρότυπα για Βιολογικές καλλιέργειες και σκευάσματα επιτρέπονται, αλλά δεν νομοθετούνται, δεν στοιχειοθετούνται και δεν επιβάλλονται από το νομοσχέδιο. Ούτε και επιβάλλεται πουθενά στον παραγωγό να κάμνει διάκριση μεταξύ των προϊόντων αυτών στη σήμανση (ετικέττες) επί των σκευασμάτων.
Το θέμα των κατάλοιπων από τα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα έχει μεγάλη σημασία για τους ασθενείς της Κάνναβης: πρώτον διότι οι ασθενείς μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε δηλητήρια (πιο πολύ από τους υγιείς ανθρώπους), και δεύτερον διότι κάποια σκευάσματα Ιατρικής Κάνναβης συγκεντρώνουν τις ποσότητες των δηλητηριούχων φυτοφαρμάκων (αυτό συμβαίνει ειδικά με τα βάμματα και εκχυλίσματα σε αλκοόλ και λάδι).
Το νομοσχέδιο κάμνει απλώς μια αναφορά σε κάποιους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα όρια των τοξικών αυτών κατάλοιπων και ΔΕΝ ασχολείται με το πως θα εφαρμόζονται αυτά τα όρια, ποιά ανεξάρτητη αρχή θα τα εποπτεύει, πως και πόσο συχνά θα γίνονται χημικές αναλύσεις ποιότητος των σκευασμάτων, από ποιούς, κοκ.
Η Ιατρική Κάνναβις – ιδίως αυτή που θα χρησιμοποιείται σε βάμματα και εκχυλίσματα σε αλκοόλ και λάδι – πρέπει να είναι κυρίως Βιολογική, και θα πρέπει να δίνεται κρατική υποστήριξη στη μεγιστοποίηση αυτού του στόχου.
Για τις ποσότητες Κάνναβης που θα είναι κυρίως για εισπνεόμενη χρήση (σε ατμιστήρα ή για κάπνισμα) χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε μήκυτες και παράσιτα να βρίσκονται στην ελάχιστη πιθανή ποσότητα, ει δυνατόν σε ποσότητα μηδέν. Οι ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα ή πνευμονικές παθήσεις είναι πολύ ευάλωτοι σε τέτοιες μολύνσεις: το νομοσχέδιο δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα, παρά μόνο επιβάλλει τις ίδιες προδιαγραφές που επιβάλλει για την χρήση από το στόμα, σε υπόθετα, λάδια ή άλλα σκευάσματα.
• Το νομοσχέδιο δεν αφιερώνει ούτε μία λέξη στην εκπαίδευση γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, θεραπευτών, φαρμακοποιών, ασθενών και φροντιστών. Η Ιατρική Κάνναβις έχει ιδιομορφίες που αφορούν και την δοσολογία και τις μεθόδους χορήγησης, όπως επίσης και το ευρύτερο θεραπευτικό σχήμα.
 Το τι έστιν Ορθή θεραπευτική χρήση είναι τελείως άγνωστο σε όλους τους γιατρούς μας στο παρόν στάδιο, όπως και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Πως θα τα διδάξουν αυτά οι γιατροί στους ασθενείς αν δεν τα γνωρίζουν οι ίδιοι;
Το νομοσχέδιο έπρεπε να επιβάλλει ειδικά μαθήματα, σεμινάρια και άλλες εκπαιδευτικές εμπειρίες (φροντιστήριο) για τους επαγγελματίες υγείας τα οποία να αποτελούν νομική προϋπόθεση για την χορήγηση ή επίβλεψη θεραπείας με Ιατρική Κάνναβη. Δεν θα πρέπει να προστατευτούν οι ασθενείς από την άγνοια των γιατρών και άλλων; Επίσης το νομοσχέδιο θα έπρεπε να μεριμνήσει για την εκπαίδευση των ασθενών και των φροντιστών τους (που είναι συνήθως μέλη της οικογένειας ή οικιακό προσωπικό), για την Ορθή χρήση της Ιατρικής Κάνναβης.
Η παράλειψη αυτή είναι εγκληματική.
• Κρατική επιχορήγηση; Τα παράλογα και αχρείαστα κόστα που επιβάλλει το νομοσχέδιο στους παραγωγούς επιβάλλει και το ότι το τελικό προϊόν θα είναι πανάκριβο. Το κράτος έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να επιχορηγήσει τα φυσικά φάρμακα Ιατρικής Κάνναβης, και να χορηγούνται είτε δωρεάν είτε σχεδόν δωρεάν (με συμβολικές τιμές) στους ασθενείς – τουλάχιστον σε όσους είναι δικαιούχοι για το κρατικό σύστημα υγείας.
• Ίσως η μεγαλύτερη τρέλα που αφορά το νομοσχέδιο είναι το ότι όλες οι δραστηριότητες που αφορούν την Ιατρική Κάνναβη υπάγονται σ’ ένα ανύπαρκτο κρατικό όργανο: τον Κυπριακό Οργανισμό Φαρμάκων (ΚΟΦ). Η ίδρυση του ΚΟΦ συζητείται από τους λειτουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες για χρόνια τώρα, και οι συζητήσεις δεν βγαίνουν πουθενά. Τα ιδιωτικά και κομματικά συμφέροντα που θίγονται, καθώς και τα συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν με την ίδρυση του ΚΟΦ αλληλοσυγκρούονται και δεν αφήνουν το έργο να προχωρήσει. Μεταξύ άλλων προς τούτο απαιτούνται κάποιες οργανωτικές αλλαγές στο Υπουργείο Υγείας και ειδικές νομοθεσίες για να θεσμοθετηθεί αυτό το όργανο. Όλα αυτά είναι ανύπαρκτα, αλλά το νομοσχέδιο – εν τη σοφία του – υπάγει ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις λειτουργίες που αφορούν την Ιατρική Κάνναβη σε αυτό το όργανο που ίσως δημιουργηθεί… κάποτε.
• Το νομοσχέδιο, εκτός από αδικίες, παραλογισμούς, παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ασθενών και εγγυήσεις για την ίδρυση ενός άνομου μονοπώλιου, περιέχει και σκέτες Ανοησίες. Αυτές δηλώνουν το πόσο άσχετος είναι με το θέμα ο συγκεκριμένος (πολύ υψηλά ιστάμενος) λειτουργός που το συνέταξε. Μερικά παραδείγματα:
* παρ’ όλον που στο νομοσχέδιο γίνονται αναφορές στους σπόρους της Κάνναβης και διάφορες πρόνοιες για την προέλευση και σήμανση τους, το νομοσχέδιο διατάσσει:
“Μοσχεύματα από θηλυκά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υλικό ανάπτυξης για την παραγωγή της κάνναβης.” Είναι δυνατόν; Είναι τόσο άσχετος αυτός ο άνθρωπος που θέλει να επιβάλει δια νόμου ότι μόνο με μοσχεύσματα θα παράγεται η Ιατρική Κάνναβις;
* το νομοσχέδιο δίνει κατευθυντήριες γραμμές για την συγκομιδή. Εκεί εμφανίζεται η εξής ρήτρα:
” Τα αρσενικά, τα άχρηστα και νεκρά φυτά πρέπει να απομακρύνονται.” Φαίνεται πως ο λειτουργός που συνέταξε το νομοσχέδιο “κάτι άκουσε” για το ότι τα θηλυκά φυτά αν δεν γονιμοποιηθούν περιέχουν πιό  μεγάλες συγκεντρώσεις επιθυμητών ουσιών, και έτσι είπε να πετάξει την βαρέλλα του και αυτός…
* το νομοσχέδιο εισάγει και ορίζει ένα νέο νομικό όρο. Τον ονομάζει το «ισοδύναμο ξηρής κάνναβης». Δίνει τον εξής ορισμό: “«ισοδύναμο ξηρής κάνναβης» σημαίνει ο καθορισμός, για τους σκοπούς αυτών των Κανονισμών, της ποσότητας κάνναβης άλλης από τη ξηρή κάνναβη που είναι ισοδύναμη με τη δοθείσα ποσότητα ξηρής κάνναβης”. Μα… “χρυσέ μου” θα του έλεγε ένας φίλος του Σωματείου μας όταν φορεί το σχιστό του φόρεμα, σπούδασες τόσα χρόνια φαρμακευτική και δεν το γνωρίζεις πως το κάθε φυτό και η κάθε παρτίδα φυτού έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε φαρμακευτικές ουσίες; Η φαρμακευτική έλυσε αυτό το πρόβλημα πριν 2,500 χιλιάδες χρόνια – θέλεις να στρέψεις το ρολόι αντίστροφα και να πάμε πίσω στον χρόνο; Να λειτουργούμε ωσάν να μην γνωρίζουμε τίποτα από φαρμακευτική;
• Το νομοσχέδιο αποτελεί σε πολλά σημεία αντιγραφή από την νομοθεσία Ιατρικής Κάνναβης που έχουν θεσπίσει άλλες χώρες – αποσπασματικά, και χωρίς νόημα! Ο Κύπριος συντάκτης-αντιγραφέας δεν κατανοεί ούτε καν βασικές έννοιες της φαρμακευτικής (για παράδειγμα επιβάλλει το “ισοδύναμο ξηρής κάνναβης”), ή της καλλιέργειας και επεξεργασίας Κάνναβης (επιβάλλει “καταστροφή αρσενικών φυτών”). Ούτε και έχει αντίληψη για το πλαίσιο στο οποίο προκύπτουν οι νομοθεσίες των άλλων χωρών που αντέγραψε.
Για παράδειγμα: με το νομοσχέδιο τίθεται ένα όριο στις δόσεις και ποσότητες Ιατρικής Κάνναβης που θα δικαιούνται οι ασθενείς. Και το Υπουργείο Υγείας στην πολιτεία Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ έχει βάλει όρια. Αλλά σε εκείνη την πολιτεία (με 7 εκατομμύρια κάτοικους), ΟΛΟΙ οι πολίτες ανεξαιρέτως δικαιούνται να αγοράζουν από τις νόμιμες αγορές ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ την ίδια ποσότητα φυτικής Κάνναβης που στην Κύπρο θα δικαιούνται μόνο ΜΗΝΙΑΙΩΣ οι ασθενείς (30 γραμμάρια). Στην Ουάσινγκτον, οι ασθενείς διά νόμου δικαιούνται να προμηθεύονται αφορολόγητα και χωρίς χρονικά όρια μέχρι και 100 γραμμάρια φυτικής Κάνναβης, 21 γραμμάρια συμπυκνωμένου σκευάσματος (πχ. Κανναβινέλαιο), και να καλλιεργούν από 6 ως 15 φυτά για τις ανάγκες τους!
Οπότε η “εξυπνάδα” εδώ του να τίθενται διά νόμου όρια ξεκάρφωτα και ασυνάρτητα, με ένα αυθαίρετο αριθμητικό όριο στις δόσεις (που στην Κύπρο θα αποκλείει εντελώς τις αντικαρκινικές θεραπείες), αποδεικνύεται μια τελείως ανεγκέφαλη εφαρμογή αυταρχισμού με απάνθρωπες συνέπειες.
• Το ραδιενεργό Πλουτώνιο
Για όσους έχουν το θάρρος και την υπομονή να μελετήσουν το νομοσχέδιο πιο κάτω, όπως καθίσαμε εμείς ξενυκτώντας πάνω του, εισηγούμαστε την εξής απλή άσκηση: όπου λέει “Κάνναβη”, αντικαταστείστε με την φράση “ραδιενεργό Πλουτώνιο”.
Θα δείτε αμέσως πως το νομοσχέδιο είναι γραμμένο ωσάν η Κάνναβις να είναι η πιο επικίνδυνη ουσία του κόσμου! Στην Κύπρο ΔΕΝ έχουμε τόσο αυστηρούς νόμους για την διαχείρηση των επικίνδυνων ραδιενεργών ουσιών. Όποις θέλει μπορεί να μπει μες τους χώρους όπου χρησιμοποιούνται. Όποιος θέλει μπορεί να μαζέψει σιγά-σιγά ραδιενεργά απόβλητα (ή και προμήθειες) από τις ιατρικές και άλλες εγκαταστάσεις όπου χρησιμοποιούνται ΧΩΡΙΣ σοβαρή επίβλεψη ή δρακόντεια μέτρα (όπως επιβάλλονται στην Ιατρική Κάνναβη), και εύκολα μπορεί να συλλέξει αρκετά για να φτιάξει μια από τις λεγόμενες “βρώμικες βόμβες” (dirty bomb), δηλαδή βόμβα ραδιενέργειας. Ενώ η Κάνναβις, το τελείως αβλαβές και ασφαλές φυτό, που είναι πιο αβλαβής και από το χαμομήλι, πιο αβλαβής από την παπαρούνα και την μαργαρίτα, υπόκειται νομοθετική ρύθμιση που μόνο στο ραδιενεργό Πλουτώνιο αρμόζει.
 
Ιδού το νομοσχέδιο σε όλο του το μεγαλείο:
Οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών
(Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμοί του 2017
Είναι φανερό πως το νομοσχέδιο είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο. Το απορρίπτουμε εντελώς. Για τους δημιουγούς του έχουμε να πούμε μόνο το εξής: 
Με άκρατη αλαζονεία, μετέτρεψαν την άγνοια τους σε νόμο.
Πέτρος Ευδόκας και Σόλων Αντάρτης,
Ιδρυτικά μέλη του Σωματείου 
Φίλοι της Κάνναβης
https://www.facebook.com/FiloiTisKannabis
petros@cyprus-org.net, solon_antartis@yahoo.com
Αυτό είναι το μυστικό νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;