21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΑύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα

Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα

Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα υπό «προστατευτική φύλαξη» αυξάνεται διαρκώς από τον Ιούλιο και έχει φτάσει στους 62. Πρόκειται για ολοκάθαρη παράβαση των διεθνών κανόνων, όπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Κόκαλου της ΑΡΣΙΣ.
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, στο λεγόμενο καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης», το οποίο αντίκειται στις συστάσεις των διεθνών οργανισμών για τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ οι συνθήκες κράτησης παραμένουν εξευτελιστικές και μάλιστα επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με τη Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρο του κλιμακίου της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ, που επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση τους κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους της Αμυγδαλέζας, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιούλιο, φτάνοντας πρώτη φορά τους 68 στις 9 Αυγούστου.
Στη συνέχεια, ο αριθμός διαμορφώθηκε στους 62, όπως καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, κατά την τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου.
Σε σχέση με τις 9 Αυγούστου, έντεκα κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων, αλλά προστέθηκαν στην Αμυγδαλέζα άλλοι πέντε. 
«Είναι καθαρή τύχη ότι δεν έχουμε θρηνήσει μέχρι σήμερα θύματα, όπως συνέβη στο πρόσφατο περιστατικό στη Μόρια», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Κόκαλου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑΡΣΙΣ.
Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τη σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού, όπως τη χαρακτηρίζει η οργάνωση, ούτε για την αύξηση του χρόνου κράτησης των παιδιών, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τις 45 ημέρες και σε ορισμένες ξεπερνά ακόμα και τους τέσσερις μήνες, γεγονός που αντιβαίνει σε κάθε έννοια προστασίας ανηλίκων.
Είναι πιθανό να συνδέονται οι λόγοι με την ευρύτερη αύξηση της ροής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό ενδεχομένως με εντατικότερη δραστηριότητα της αστυνομίας ως προς τον έλεγχο για χαρτιά.
Γεγονός όμως παραμένει ότι η ίδια η αστυνομία δεν τηρεί τον νόμο ως προς την κράτηση και τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Οπως υπογραμμίζει η ΑΡΣΙΣ, ο νόμος επιβάλλει να φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές όσοι ανήλικοι έχουν περάσει από διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης και έχουν χαρτιά. Για αυτούς που τους βρίσκει η αστυνομία χωρίς χαρτιά, ο νόμος προβλέπει να υπαχθούν στη διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης.
Αντιθέτως, η αστυνομία εκδίδει εναντίον τους απόφαση απέλασης, χωρίς να παίρνει υπόψη ότι θεωρούνται ευάλωτοι εξαιτίας της ηλικίας τους, και στη συνέχεια τους θέτει σε κράτηση προς απέλαση, κατά παράβαση του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού νομικού πλαισίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως επισημαίνει η οργάνωση.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της οργάνωσης, η αστυνομία εξακολουθεί να υποβάλλει τους ανηλίκους σε εξέταση εξακρίβωσης της ηλικίας τους μέσω ακτινογραφίας του καρπού, κάτι για το οποίο είναι τελείως αναρμόδια, καθώς ο νόμος ορίζει αρμόδιες για την εξακρίβωση της ηλικίας την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου.
Στη συγκεκριμένη εξέταση υποβλήθηκαν αρκετοί ανήλικοι στην Αμυγδαλέζα «έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, εγγυήσεις και διαδικασία», υπογραμμίζει η ΑΡΣΙΣ.
Άγνοια και αβεβαιότητα
Δεν είναι η μόνη παράβαση της διαδικασίας εκ μέρους των ελληνικών αρχών, όπως επισημαίνει η οργάνωση. 
Η πλειονότητα των ανηλίκων δεν έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία αίτησης ασύλου και όσοι έχουν ζητήσει άσυλο έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ασύλου στην Αμυγδαλέζα.
Δεν έχει οριστεί επίτροπος, δεν παρέχεται νομική συνδρομή, ούτε διερμηνεία από το κράτος, ενώ πλημμελής είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η κυρία Τριανταφύλλου, οι ανήλικοι αναφέρουν ότι στα κοντέινερ, στα οποία υπάρχουν 2 με 4 κρεβάτια, δεν χωρούν με αποτέλεσμα να κοιμούνται τα παιδιά κατάχαμα. Διερμηνείς διατίθενται τρεις, όχι από την αστυνομία, και αυτοί σε ώρα βάρδιας με βασικό αντικείμενό τους τις υπηρεσίες υγείας.
Η έλλειψη διερμηνείας οδηγεί σε λάθη καταγραφής της ηλικίας των ασυνόδευτων ή της εθνικότητάς τους. Αν παρουσιαστεί ιατρικό περιστατικό το βράδυ, όταν δεν εργάζονται διερμηνείς, δύσκολα θα μπορέσουν οι ανήλικοι να επικοινωνήσουν με τους αστυνομικούς.
Ως προς τη δυνατότητα ψυχαγωγίας, τα παιδιά, σε αντίθεση με το Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, έχουν τη δυνατότητα προαυλισμού και χρήσης κινητού και ίντερνετ, αλλά αυτό είναι όλο.
Αύξηση-ρεκόρ για τους κρατούμενους ασυνόδευτους στην Αμυγδαλέζα
*Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ για το EUROKINISSI
Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;