24.6 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧαμηλών προσδοκιών η συνάντηση φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τον...

Χαμηλών προσδοκιών η συνάντηση φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας


Συνάντηση φορέων Κ.ΑΛ.Ο. με Ε.Γ.

Χαμηλών προσδοκιών αποδείχθηκε η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευάγγελο Νικολαΐδη, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απ’ ευθείας αναθέσεις και η προδημοσίευση, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των προϋποθέσεων επιχορήγησης υφισταμένων φορέων Κ.ΑΛ.Ο., απ’ όπου αποκλείονταν σχεδόν όλοι οι παλιοί φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

Οι δυναμικές αντιδράσεις του κινήματος μπορεί να οδήγησαν σε υποχώρηση την ηγεσία του υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήρθαν ωστόσο στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα που χρειάζονται επανασχεδιασμό για δράση σε νέα αποτελεσματικότερη βάση.

Στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των φορέων Κ.ΑΛ.Ο με τον ειδικό γραμματέα κ. Νικολαΐδη έθεσαν μερικά βασικά ζητήματα για τα οποία δυστυχώς δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη απάντηση, είτε δέσμευση. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της συζήτησης, από πλευράς των φορέων τέθηκαν τα ακόλουθα: 

Οι ημερομηνίες εγγραφής στο μητρώο των σημείων 1 & 3 των προϋποθέσεων ένταξης στις δράσεις, να καταργηθούν και προϋπόθεση να είναι απλά η εγγραφή στο μητρώο. Ο κ. Νικολαΐδης υπεραμύνθηκε της απόφασης, μιλώντας για μια προσπάθεια νοικοκυρέματος που επιχειρείται στον χώρο, αδικώντας έτσι δεκάδες ιστορικούς φορείς που επί χρόνια δραστηριοποιούνται δυναμικά στον χώρο και τώρα το κύρος και οι δυνάμεις τους πλήττονται, επειδή “έχασαν” απλά μια προθεσμία. 

Ζητήθηκε βασική προϋπόθεση ένταξης στις δράσεις να γίνει η τεκμηριωμένη προηγούμενη δράση του φορέα με κινηματικά και οικονομικά τεκμήρια. Η απάντηση του Ειδικού ήταν η εξαίρεση των κινηματικών δράσεων με την αιτιολογία ότι δεν είναι μετρήσιμες, ενώ στηρίχθηκε σε αιτιάσεις που πάσχιζαν να πείσουν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου είναι μονόδρομος. 

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των φορέων κατήγγειλαν ότι όπως προκύπτει από τις κοινοτικές οδηγίες, οι πόροι που έχουν δεσμευτεί για την κοινωνική Οικονομία χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν άλλες πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κράτους.

Επίσης προτάθηκε η διοργάνωση εφ’ όλης της ύλης συνεδρίου με πανελλαδική συμμετοχή, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα άλυτα ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την σχέση του κινήματος με την πολιτεία. Στο σημείο αυτό ο Ειδικός ρωτήθηκε για την πιθανότητα της διοργάνωσης του συνεδρίου από κοινού με το υπουργείο, αλλά η απάντηση του ήταν επί λέξη: «Μπορείτε να το κάνετε», χωρίς καν να χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία ή να εκφράσει την πρόθεσή του για συνεργασία… πόσο μάλλον να δεσμευθεί γι’ αυτό, αρνούμενος επί της ουσίας την διαβούλευση με τα δίκτυα, τις  Ενώσεις και Ομοσπονδίες και άλλους φορείς του χώρου. Ταυτόχρονα δεν φάνηκε διατεθειμένος να καταδικάσει την επιλογή από το Υπουργείο αυθαίρετων συνομιλητών, μεμονωμένων φορέων, με τους οποίους ανάπτυξε πολιτικές και οικονομικές «πελατειακές σχέσεις»

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σε αρκετά σημεία ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε την πρόσφατη τοποθέτησή του στην εν λόγω θέση, σε μια προσπάθεια να πετάξει από πάνω του την «καυτή πατάτα» των ερωτημάτων.  

Οι εκπρόσωποι των φορέων Κ.ΑΛ.Ο ενημέρωσαν τον Ειδικό Γραμματέα ότι το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο και από κανονισμούς της Ε.Ε. να κάνει δημόσια διαβούλευση σε όλα τα θέματα πριν λάβει αποφάσεις. Σε περίπτωση δε που συνεχίσει να έχει αυτήν την δυσνόητη, όσο και παρεξηγήσιμη συμπεριφορά απέναντι το κίνημα, θα αναγκαστούν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητα ότι μόνον έτσι θα προκύψουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στον απόηχο αυτής της συνάντησης -και πριν βγουν στα χαρακώματα- οι φορείς αποφάσισαν να δώσουν ένα μικρό περιθώριο στην ηγεσία του υπουργείου να δείξει τις καλές τις προθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη της στην πράξη τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Από το συντονιστικό φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας συμμετείχαν κατ’ αλφαβητική σειρά οι:

  • ΒΙΟΖΩ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ «ΒΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ»
  • ΠΑΚΟΕ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»
  • ΠΕΣΚΟ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Χαμηλών προσδοκιών η συνάντηση φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;