24.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΡΓΑΣΙΑΔουλεύοντας στο Σαν Φρανσίσκο με θέα τον ...Θερμαϊκό

Δουλεύοντας στο Σαν Φρανσίσκο με θέα τον …Θερμαϊκό

Ο Πάτροκλος Παπαπέτρου εργάζεται για μια εταιρεία με 1700 εργαζομένους στην κοιτίδα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, την Καλιφόρνια, με μισθό αισθητά υψηλότερο από αυτόν που θα έπαιρνε στην Ελλάδα για την ίδια δουλειά. 

 

Εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού για μια εταιρεία στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, χωρίς όμως τα “αγκάθια” της ζωής στο Σαν Φρανσίσκο, όπου το στεγαστικό πρόβλημα έχει λάβει χαρακτηριστικά οξείας κρίσης, καθώς στη Bay Area, όπου ευδοκιμούν οι δισεκατομμυριούχοι, είναι πλέον πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να βρεις σπίτι ή να διατηρήσεις αυτό που ήδη νοικιάζεις, αν οι ετήσιες αποδοχές σου δεν είναι έξι ψηφίων. 

 

Ο Πάτροκλος είναι principal software engineer στην ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία λογισμικού αναζήτησης μεγάλου όγκου δεδομένων “Elastic”, με έδρα το Mountainview. Και δουλεύει για αυτήν απομακρυσμένα, από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει με την οικογένειά του.

 

Είναι αυτό που λέμε “remote worker” (εργάζεται απομακρυσμένα), αλλά όχι “freelancer” (αφού εργάζεται ως μισθωτός). Κι αν μερικές φορές χρειάζεται να περιμένει να ξημερώσει στο Σαν Φρανσίσκο, ώστε να έχει χρονική σύμπτωση με τους συναδέλφους του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε γενικές γραμμές απολαμβάνει έναν εργασιακό βίο με ευελιξία και συγκριτικά πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι στην Ελλάδα -δεδομένου ιδίως ότι ζει σε μια χώρα με πολύ χαμηλότερο κόστος ζωής σε σχέση με τις ΗΠΑ. “Τι εστί Elastic; Ας φανταστούμε μια μηχανή αναζήτησης σαν τη Google, αλλά για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγάλο όγκο δεδομένων και θέλουν να τα αναζητούν πολύ γρήγορα” εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

 

Η ιστορία του ξεκινάει προ τριετίας. Τότε εργαζόταν ακόμα για μια εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά πάντα ήθελε -και πίστευε ότι μπορούσε- να δουλέψει σε μια εταιρεία με μεγάλο όνομα, πχ στη Silicon Valley, όπως η Google κι η Amazon. “Η Elastic, ήδη από εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά γνωστή για το πολύ καλό εργασιακό κλίμα. Βρήκα την αγγελία για τη θέση στο δικτυακό τόπο Stackoverflow κι έκανα αίτηση. Δεν το πολυπίστευα ότι θα με καλούσαν, αλλά με κάλεσαν και μετά από πέντε-έξι συνεντεύξεις σε διάφορα επίπεδα, τεχνικές και μη τεχνικές, ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας. Δεν ήμουν ο πρώτος Ελληνας, προηγήθηκαν άλλοι δύο κι αυτό βοήθησε στην καλύτερη εισαγωγή μου στην εταιρεία” λέει.

 

Πόσα βγάζεις, πόσες ώρες δουλεύεις, πώς φορολογείσαι 

 

«Η Elastic είναι η μόνη πηγή εισοδημάτων μου. ‘Οταν δουλεύεις σε μια εταιρεία από το εξωτερικό, σίγουρα οι απολαβές είναι πολύ καλύτερες. Ίσως όχι τόσο καλές, όσο αν δούλευες για την ίδια εταιρεία στην ίδια θέση στο εξωτερικό, αλλά πολύ καλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα. Μπορείς να πετύχεις αποδοχές από δύο έως τέσσερις φορές παραπάνω, σε σχέση με την Ελλάδα. Πώς φορολογείσαι; Υπάρχουν δύο- τρεις διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους μπορείς να συνεργαστείς με εταιρεία στο εξωτερικό. Ο πιο απλός είναι να έχει η εταιρεία υποκατάστημα στην Ελλάδα, οπότε γίνεται κανονική πρόσληψη, με ελληνικό ΑΦΜ και με ΙΚΑ. Ο δεύτερος είναι να έχεις μια ατομική επιχείρηση, οπότε τιμολογείς στην εταιρεία και φορολογείσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο τρίτος είναι ότι μια εταιρεία στην Ελλάδα σε “υπενοικιάζει” τρόπον τινά σε μια άλλη εταιρεία στο εξωτερικό και πάλι φορολογείσαι κανονικά, σαν μισθωτός» εξηγεί. 

 

Ο Πάτροκλος Παπαπέτρου προσπαθεί να κανονίζει το πρόγραμμά του, ώστε να μη δουλεύει πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα. Βέβαια, παρατηρεί, κάποιες φορές αυτό δεν γίνεται, γιατί υπάρχουν κρίσιμες διαδικασίες. “Το καλό είναι ότι επειδή δουλεύω από το σπίτι μπορώ να είμαι πολύ παραγωγικός, γιατί δεν χτυπάνε τα τηλέφωνα, δεν έρχεται κάθε λίγο κάποιος συνάδελφος να με ρωτήσει κάτι κτλ. Έτσι, μέσα σε ένα πρωινό μπορώ να είμαι τόσο παραγωγικός, ώστε αποδίδω όσο θα απέδιδα μια ολόκληρη μέρα σε έναν χώρο όπου θα εργαζόμουν με άλλους ανθρώπους. Αν δεν έχεις αυτοπειθαρχία βέβαια, μπορείς να περάσεις όλο το πρωί χαζεύοντας” σημειώνει.

 

Τρία στοιχεία που σε βοηθούν να καταλάβεις ότι ίσως η απομακρυσμένη εργασία να μη σου ταιριάζει

 

“Νομίζω ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι για τον καθένα. Αν δεν μπορεί κάποιος να περνάει την ημέρα δουλεύοντας μόνος του, αλλά αντίθετα είναι πολύ κοινωνικός τύπος, να μην το ξεκινήσει. Αν δεν έχει αυτοπειθαρχία, να μην το ξεκινήσει. Αν δεν έχει ήσυχο χώρο να δουλέψει, να μην το ξεκινήσει. Ιδιαίτερα για τους νεότερους, θα έλεγα πως ήταν καλό να δουλέψουν πρώτα σε μια εταιρεία, να δουν πώς είναι να δουλεύεις σε ένα γραφείο και αν δεν τους αρέσει, να δοκιμάσουν τις εναλλακτικές” λέει.

 

Με βάση ποια χαρακτηριστικά επιλέγεις τους συνεργάτες σου στην απομακρυσμένη εργασία; “Επειδή χρειάζεται αυτοπειθαρχία, πρέπει να έχουν εργαστεί κάποια χρόνια στον χώρο, ώστε να μη χρειάζεται να είναι κάποιος συνέχεια πάνω από το κεφάλι τους για να τους εξηγεί, να μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να ξέρουν πώς συνεργάζονται με ανθρώπους από άλλες χώρες, με άλλες κουλτούρες. Πέρα από τα τυπικά προσόντα που κοιτάζει κάθε εταιρεία στο βιογραφικό των υποψηφίων, για το remote working αυτά τα χαρακτηριστικά ίσως βαραίνουν παραπάνω. Να είναι δηλαδή ένας άνθρωπος, που και να ταιριάζει με την ομάδα και να μπορεί να εργαστεί απομακρυσμένα, με πρωτοβουλία και αυτόνομα. Τα soft skills (δεξιότητες που δεν πιστοποιούνται με κάποιο πτυχίο) είναι πλέον πολύ σημαντικά. Είναι γνωστό ότι εταιρείες όπως οι Google, Amazon και Apple, συχνά δεν κοιτάζουν καν αν υπάρχει πτυχίο, αλλά ζητούν να μπορείς να κάνεις τα πράγματα στην πράξη και να έχεις τα αναγκαία soft skills” λέει.

 

Πάρα πολύ καλή η διεθνής φήμη των Ελλήνων software engineers

 

“Έχω δουλέψει σε τρεις διαφορετικές εταιρείες στο εξωτερικό και πραγματικά οι Ελληνες επαγγελματίες γενικότερα έχουν πάρα πολύ καλή φήμη, γιατί έχουμε το φιλότιμο, ναι, αυτή τη λέξη που δεν υπάρχει στα αγγλικά. ‘Ο,τι μας ανατεθεί το κάνουμε με πολύ υψηλό τεχνικό υπόβαθρο στην πλειονότητά μας, αλλά υπάρχει και το φιλότιμο, που σημαίνει πως αν κάποια στιγμή χρειαστεί να κάνουμε κάτι παραπάνω, το κάνουμε μόνοι μας, χωρίς καν να μας ζητηθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι έχουμε καλές γνώσεις, κάνει πολύ καλό πακέτο” λέει και προσθέτει ότι οι Ελληνες μηχανικοί είναι περιζήτητοι στις ΗΠΑ και για έναν πρόσθετο, καθαρά πρακτικό λόγο: “Ζούμε σε μια χώρα που δεν έχει μεγάλο κόστος ζωής. ‘Ενας μηχανικός στην Αμερική κοστίζει τρεις φορές παραπάνω από έναν ‘Ελληνα και ο Ελληνας παράγει πολύ καλύτερα”…

 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Γούτα

 

Δουλεύοντας στο Σαν Φρανσίσκο με θέα τον ...Θερμαϊκό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;