21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΕΦΕΤ: Να τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αβγά

ΕΦΕΤ: Να τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αβγά

Η καταλληλότητα του αβγού, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία στην περίπτωση των συσκευασμένων αβγών ή στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα, δηλ: 

(α) στην ημερομηνία ελάχιστης διατηρισιμότητας, 

(β) στην κατηγορία ποιότητας, 

(γ) στην κατηγορία βάρους και 

(δ) στη μέθοδος εκτροφής.



Όλα τα αβγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.

Αυτός ο διακριτικός αριθμός περιλαμβάνει:

1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:

  • 0 = Βιολογικά
  • 1 = Ελεύθερης βοσκής
  • 2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
  • 3= Κλωβοστοιχίας

2. Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR

3. Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

 

Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού. 


Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του. 


Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού. 


Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. 


Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή. 


Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο. 


Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

ΕΦΕΤ: Να τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αβγά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;