17.2 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣΕισβολή της αστυνομίας και εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera - Στον χώρο...

Εισβολή της αστυνομίας και εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera – Στον χώρο λειτουργούσε συλλογική κουζίνα, βιβλιοθήκη, γίνονταν μαθήματα κ.ά

Για την εισβολή της αστυνομίας και εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera- μια πόλη μέσα στην πόλη- στο λόφο Καστέλι στην παλιά πόλη στα Χανιά η οποία λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια.  Η ιστορία του κτηρίου: Απο τον Τούρκο Πασά στην Κομαντατούρα και την Γκεστάπο και μετά χώρος βασανιστηρίων της ΕΣΑ!

Για να κάνει το υπουργείο ή ο δήμος όσα κάνουν ΔΩΡΕΑΝ αυτά τα παιδιά θέλει 1.000.000 ευρώ τον χρόνο-χωρίς το ΦΠΑ και τις μίζες. Στο Βερολίνο κάποτε ο δήμος παραχώρησε δεκάδες κτήρια στους καταληψίες και τους έδωσε και επιδότηση να τα επισκευάσουν. Το ιστορικό κτήριο του Τούρκου Πασά των Χανίων που στέγασε την Κομαντατούρα, την Γκεστάπο, τους χώρους βασανιστηρίων της ΕΣΑ μπορεί να γίνει ξενοδοχείο πολυτελείας; Θα έκανε το Βερολίνο κάτι τέτοιο; Ρεύμα για να λειτουργούν τους έδινε 16 χρόνια το Πολυτεχνείο Κρήτης… Είναι μια σιωπηρή παραδοχή της αδυναμίας του κράτους και επιβράβευση του εθελοντισμού, της αυτοοργάνωσης και της Κοινωνικής Οικονομίας. Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση.

 

Newsroom enallaktikos.gr

Στην εκκένωση της κατάληψης «Ρόζα Νέρα» σε κτίριο που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο λόφο Καστέλι στην παλιά πόλη των Χανίων, προχώρησαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες αστυνομικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προχώρησαν σε εκκένωση του κτιρίου από άτομα που βρισκόταν μέσα σε αυτό, ενώ συνεργείο ιδιώτη εργολάβου απομάκρυνε και αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στο χώρο της κατάληψης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκε ένταση, όταν υποστηρικτές της κατάληψης πέταξαν αντικείμενα προς το σημείο που βρισκόταν αστυνομικοί και το συνεργείο του ιδιώτη εργολάβου με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικοί που προχώρησαν στην ρίψη κροτίδων λάμψης και δακρυγόνων.

 

Κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίσθηκε ελαφρά στο πόδι μια δημοσιογράφος, ενώ στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων οδηγήθηκαν τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

H κατάληψη λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάληψη Rosa Nera λειτουργούσαν:

 

-συλλογική κουζίνα
 
-αντιεμπορευματικό καφενείο χωρίς  τιμοκατάλογο (αν έχεις κι αν θέλεις αφήνεις κάτι για τα έξοδα)
 
-αυτοοργανωμένο παιδικό στέκι
 
-θεατράκι όπου γίνονται παραστάσεις με σχήματα από όλο τον ελλαδικό χώρο
 
-ηχομονωμένο στούντιο μουσικής 
 
-βιβλιοθήκη
 
-χαριστικό αντιπαζάρι που βγαίνει πότε πότε  και στους δρόμους (φέρνεις ότι δεν σου  χρειάζεται και παίρνεις ότι σου χρειάζεται  χωρίς αντίτιμο)
 
-κινηματογραφική λέσχη κάθε Τετάρτη χωρίς  αντίτιμο (που παίρνουν κι αυτές καμιά φορά τους δρόμους)
 
-γυμναστήριο
 
-αίθουσες εκδηλώσεων
  
-ξενώνες φιλοξενίας όπου εκτός από τους κατοίκους που επιλέγουν να διαβιούν συλλογικά, έχουν φιλοξενηθεί  προσωρινά άτομα (κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες) με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για μεγάλα διαστήματα δραστηριότητες της ομάδας αυτοβοήθειας – αποασυλοποίησης.
 
Σε αυτό το χώρο έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες κοινωνικές πολιτιστικές και πολιτικές ομάδες, μετανάστες απεργοί πείνας μετά τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα τους, θύματα ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων, κούρδοι πρόσφυγες που έφτασαν με σαπιοκάραβα στις ακτές μας, φτωχοί έλληνες και μετανάστες, μέλη της αποστολής στη Γάζα.
 
Στην κατάληψη γίνονται  μαθήματα κεραμικής, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, θεωρητικά μαθήματα μουσικής (σολφέζ), πρακτικά μαθήματα μουσικής, μαθήματα ριζίτικου τραγουδιού,  μαθήματα capoeira, σκοποβολής με αεροβόλο, μαθήματα απόσταξης ρακής, πρακτικά μαθήματα κουράς, σφαξίματος, γδαρσίματος και μελίσματος αμνοεριφίων, μαθήματα μαγειρικής και μαθήματα παρασκευής ψωμιού.  ποιητικές βραδιές, μουσικές θεματικές βραδιές,παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών συλλογικοτήτων από τις ίδιες  κ.λπ.
 
Λειτουργούν επίσης   εργαστήριο επισκευής ποδηλάτων, εργαστήρι κούκλας, εργαστήρι-μαθήματα ζωγραφικής.  εκθέσεις αφίσας, φωτογραφίας, καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών χωρίς χημικά, ξυλουργείο.
 
 

16 χρόνια αυτοοργάνωσης και αγώνα δε χωράνε στις κλίνες των πολυτελών σας ξενοδοχείων 


Η κυβέρνηση του «παγουρίνου» πιστή στο δόγμα “θα σας κάνω το βίο αβίωτο”, συνεχίζει ακάθεκτη το προαναγγελθέν έργο της. Στους στόχους της και  η πάταξη των κέντρων αγώνα κα η εξόντωση του «εσωτερικού εχθρού».

Σήμερα τα χαράματα, 5 Σεπτέμβρη, ήρθε η ώρα της επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Μια κατάληψη που 16 χρόνια τώρα, πέρα από αγοραία και εξουσιαστικά πλαίσια,  έχει στεγάσει συνελεύσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρα και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Έχει κοιμίσει και ταΐσει εκατοντάδες κατατρεγμένους ντόπιους και ξένους.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας το σχέδιο είναι η μετατροπή της τελευταίας ελεύθερης πλατείας της παλιάς πόλης σε τουριστικό θέρετρο. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως εντολοδόχος της εταιρείας Belvedere, η οποία έχει μισθώσει το εν λόγω ακίνητο για ιδιωτική χρήση (δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου). Η εταιρεία, όπως διαβάσαμε προ λίγων ημερών απειλεί πως θα αποσυρθεί από την «αξιοποίηση» αν δεν εκκενωθεί ο χώρος από τους καταληψίες.

Το μπαλάκι τώρα πέφτει στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο καλείται να αναδιαμορφώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί –προς τιμή τους- ενάντια στην ξενοδοχοποίηση. Αναμένουμε τη στάση τους στην παρούσα συγκυρία υπο την απειλή των επιχειρηματιών.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΣΗΜΕΡΑ 5.9, στις 12.00 π.μ., στην ΠΛ. ΑΓΟΡΑΣ

 

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ

 


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;