16.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈκλεισε - αυτή είναι η συμφωνία για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους

Έκλεισε – αυτή είναι η συμφωνία για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους

Έκλεισε η συμφωνία για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους στο  Eurogroup, με συμβιβασμό της Γερμανίας, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της Κομισιόν και της Γαλλίας.

“Κερδισμένη” η Ελλάδα, αφού δεν πέρασε η σκληρή θέση της Γερμανίας.

Με 24,1 δις ευρώ μαξιλάρι, προστατευτικό μηχανισμό για οποιαδήποτε κίνδυνο, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές.

Η  συμφωνία περιλαμβάνει:

– 10ετή “επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων” του EFSF, που πάνε από το 2023 στο 2033.

– 10ετή  αναβολή της καταβολής των τόκων.
.
– ANFAS επιστροφή 1,2 δις το χρόνο από 2019-2022.
– Εκταμίευση δόσης, ύψους 15 δις δισ. ευρώ, που μαζί με τον “κουμπαρά” των 3 δισ ευρώ ανέρχεται τελικά στα 18 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα είναι για την επαναγορά των ομολόγων που κατέχει το ΔΝΤ.

Άρα κάθε χρόνο θα πληρώνουμε λιγότερα 4 δις ως το 2022 και 2,8 δις το χρόνο από το 2022 εώς 2032.

– 2.3 δις από αναβολή πληρωμών.

– 0,5 δις από μη πληρωμή τόκων.

– 1,2 από ΑΝΦΑΣ επιστροφή  τον χρόνο από το 2019-2022.


–  Καλύτερα επιτόκια για μέρος των ομολόγων της ΕΚΤ και του Δ.Ν.Τ.


Μόνο
η Γερμανία επέμενε στον μικρότερο χρόνο επιμήκυνσης, μπλοκάροντας
τις διαπραγματεύσεις.

Ιστορική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία  οι Financial Times.

Ο
Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε: “Η Ελλάδα έκανε
το χρέος της κι εμείς το δικό μας, για καλύτερες προοπτικές για την
Ελλάδα. Πολύ καλά τα νέα. Δίκαιη η συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό.”

“Μεταμνημονιακή εποχή με  ενισχυμένη εποπτεία,”
λέει το  τηλεγράφημα του Reuters. 

Έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022 στην Ελλάδα, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση των ήδη ψηφισμένων.

Stern: “Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον
γερμανό φορολογούμενο ούτε μία δεκάρα”…

Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση.


Οι πρώτες δηλώσεις:

Ο Τσακαλώτος: “Τώρα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν οφέλη οι Έλληνες”

“Η
κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια
βιώσιμο. Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει
ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα
αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα. Τότε αυτή η συμφωνία θα αξίζει
πραγματικά τον κόπο. Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που
πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα
χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το
μαξιλάρι ασφαλείας. Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους
και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση.”



Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είμαστε ευχαριστημένοι, το χρέος είναι πια βιώσιμο




Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: “Αυτό ήταν. Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον σε πρόγραμμα. Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Ηταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε”


Ο Μάριο Σεντένο,  είπε: “
Αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε. Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να στέκεται στα πόδια της. Εμπροσθοβαρή μέτρα όπως επέκταση στα δάνεια του EFSF και επέκταση της μείωσης των επιτοκίων, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Δώσαμε εντολή στον ΕΜΣ να εκταμιεύσει 15 δισ για την τελευταία δόση. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι 24 δισ για τους επόμενους 22 μήνες. Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.”
 

Ο Γιουνκέρ: “Φόρος τιμής στον ελληνικό λαό  για την ανθεκτικότητά του” 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε: “Χαράζει το δρομο για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα». «Θα αγωνίζομαι πάντα ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αντοχή τους και την αφοσίωση τους στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες τους δεν πήγαν χαμένες.”



Ο Μοσκοβισί: «”Εφυγε η δαμόκλειος σπάθη του Grexit.
Δεν υπάρχει μεταμφιεσμένο πρόγραμμα

Ανακουφισμένος εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί:
“Είναι μία στιγμη εξαιρετική, ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Μιλάμε για 8 χρόνια προσπαθειών και θυσιών που ολοκληρώνονται. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Μπαίνει τελεία σε μία υπαρξιακη κρίση για το κοινό νόμισμα. Ευτυχισμένη στιγμή. Στην πρώτη συμμετοχή μου σε συζήτηση για την Ελλάδα ήμουν υπουργός Οικονομικών και ο φόβος για Grexit ήταν υπαρκτός. Αυτή η δαμόκλειος σπάθη βρισκόταν πολύ κοντά μας το 2012 και το 2015. Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες να ξαναβρουν την ελπίδα τους.Εχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα. ‘Ηταν απαραίτητο, αλλα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα. Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε ολοι μαζί.”

Ο Ρέγκλινγκ: “Η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις, ενισχυμένη εποπτεία”


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε: “Το 2012 η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης βρέθηκε υπό την απειλή κατάρρευσης. Τον Ιουλιο του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κατι που θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις δεδομένου του τεράστιου ποσού που έχει δανειστεί η Ελλάδα και ότι ΕΜΣ θα συνεργαστεί με την Κομισιόν στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εποπτείας.”


Λαγκάρντ: “Οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα”

“Το ΔΝΤ καλωσορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους, τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως καλωσορίζει και την πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας, αν χρειαστούν, μακροπρόθεσμα. Την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και, αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα δώσει το “παρών’ στη διαδικασία επιτήρησης. Αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα. Όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.”


Δήλωση του Eurogroup: “Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ισχυρότερη οικονομία”

Το Eurogroup, χαιρετίζει  την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

“Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν.


Είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ
.

“Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι: “Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά”.

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου.


Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.


Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας “την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές”.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ.


Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης.

Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους “θεσμούς”.

Συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη.


Δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα”.


Νεότερο τηλεγράφημα του Reuters: “Αυτή θα είναι η “Ενισχυμένη Εποπτεία” στην “μεταμνημονιακή” εποχή”…

Μπορεί στη “μεταμνημονιακή” εποχή να μην υπάρχουν δόσεις από τη δανειακή σύμβαση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πρακτικής της χρηματοδότηση της χώρας με προϋπόθεση τις “μεταρρυθμίσεις” θα συνεχιστεί.

Έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022 στην Ελλάδα, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση των ήδη ψηφισμένων.

Σύμφωνα με το Reuters στο έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρει ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Εάν η αξιολόγηση, που θα πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, και ΔΝΤ) είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, ανά εξάμηνο.

Τα χρήματα που θα λαμβάνει η Ελλάδα θα προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζει να κρατά η ΕΚΤ, βάσει του 2ου μνημονίου, καταλήγει το δημοσίευμα.




Βαρουφάκης:”Συγχαρητήρια σύντροφοι”…

“Με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε ο
Γιάνης Βαρουφάκης το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού Eurogroup και την
απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Ο επικεφαλής του DiEM25 και πρώην υπουργός Οικονομικών έγραψε στο Twitter:

“Συγχαρητήρια
συντρόφοι. Επέκτειναν την χρεοκοπία  μας έως το 2060 και γιορτάζετε
την… βιωσιμότητα του χρέους. (Για όσους επιμένουν ότι επήλθε απομείωση
χρέους, ας απαντήσουν το εξής ερώτημα: Αν έτσι είναι, γιατί δεν μείωσαν
παράλληλα τον στόχο πρωτογενούς;)”

Η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2022 με πρωτογενές 3.5% δεν
είναι λόγος για εορτασμούς.

2. Το 2.2% για πάντα είναι αδύνατον.

3.
Απαιτούσα την διασύνδεση αποπληρωμών αλλά και του ύψους του συνολικού
χρέους με το ονομαστικό ΑΕΠ.

 

Έκλεισε - αυτή είναι η συμφωνία για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους




Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: “Οι αυταπάτες Τσίπρα καθυστέρησαν τέσσερα χρόνια τη συμφωνία για το χρέος”


“Περιμένουμε με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα μας ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup.

1. Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.

2. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

3. Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την Τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα.

Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του.


Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Και τη χρειάζεται τώρα.”



ΚΚΕ: “Η συμφωνία στο Eurogroup είναι ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο”

 

“Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι η χτεσινή συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο.Η λεγόμενη ”μεταμνημονιακή” περίοδος, όχι μόνο δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, αλλά περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις. Τα πελώρια δημοσιονομικά πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτήρηση και έγκριση της πορείας των ”μεταρρυθμίσεων” απ′ τους ”θεσμούς”, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων και η ολοκλήρωση όλων όσων ”εκκρεμούν”, αποκαλύπτουν το πραγματικό αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Το παράρτημα της συμφωνίας περιγράφει αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, θρυμματίζοντας ολοκληρωτικά το μύθο περί ”τέλους της λιτότητας” και μεταμνημονιακής βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων.


Η συμφωνία, η οποία προβλέπει τσάκισμα των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των δαπανών για την υγεία, τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ελάχιστο μισθό που να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, επενδύσεις όπου τις χρειάζεται το κεφάλαιο, νέα απελευθέρωση της ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φθηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση των επενδύσεων του.

Πρόκειται για μέτρα που απαιτεί, διαχρονικά, η άρχουσα τάξη στη χώρα, μέσα απ′ τις τοποθετήσεις του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γι′ αυτό λαμβάνει πολλαπλά συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της» προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα της συμφωνίας δείχνει ότι η διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης για το χρόνο επιμήκυνσης των ομολόγων του EFSF και γενικότερα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, οδηγεί σε νέα επιδείνωση».

Η βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται στα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και το μεσοσταθμικό πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, γεγονός που επισφράγισε η συμφωνία για μια ακόμα φορά.

Η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαχείριση του χρέους αφορούσε και αφορά το ”μοίρασμα της λείας” ανάμεσα στους εγχώριους και στους ομίλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και την ίδια στιγμή αντανακλά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, οι οποίες οξύνονται συνεχώς.

Η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ, ακόμα κι αυτών του λεγόμενου ισχυρού πυρήνα της, αποκλίνει αντανακλώντας την όξυνση της ανισομετρίας στο εσωτερικό της ΕΕ.


Η Γερμανία καταγράφει πλεονάσματα, ενώ η Ιταλία βυθίζεται σε ένα κρατικό χρέος, η διαχείριση του οποίου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Σ′ αυτά τα πλαίσια, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος εντάσσεται στη γενικότερη διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του προβλήματος της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, την κατανομή των ζημιών της κρίσης, και των κερδών της ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και γενικότερα, ανάμεσα στην Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας, η αποχή του ΔΝΤ απ′ την περαιτέρω δανειοδότηση και η στήριξη της Γαλλίας, αποτυπώνουν αυτές τις αντιθέσεις, αντιθέσεις που όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά διογκώνονται.

Η διατήρηση της εποπτείας από τους ”θεσμούς” ότι από τη μια δείχνει «την ανάγκη των δανειστών να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους και απ′ την άλλη πως οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον ”μπαμπούλα” της αξιολόγησης θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, κάθε λαϊκό άνθρωπο που βλέπει τη ζωή του να συνεχίζει να θρυμματίζεται για τα κέρδη των μονοπωλίων, να σηκώσει το ανάστημά του. Να οργανώσει την αντεπίθεσή του στη νέα συμφωνία κλιμάκωσης της επίθεσης, να παλέψει για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης, να απαιτήσει την κάλυψη των αναγκών του. Να κινηθεί αποφασιστικά απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, τις αστικές κυβερνήσεις, το αστικό κράτος, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Να συμπορευθεί με το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.”



Φώφη: “Η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, ανεπαρκή τα μέτρα, σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία


Τη συμφωνία του Εurogroup επέκρινε με σφοδρότητα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία, ανεπαρκή μέτρα για το χρέος και δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει.


Η ελπίδα περιμένει…

Το μνημόνιο είναι εδώ και με την σφραγίδα του Eurogroup».

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι καθαρές, και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος.

– η σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία για τα επόμενα χρόνια με δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων από του Eurogroup


– η υποχρέωση για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060

– οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;