19.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕλλάδα – Ουκρανία: Βίοι Παράλληλοι! Του Αντώνη Κοκορίκου

Ελλάδα – Ουκρανία: Βίοι Παράλληλοι! Του Αντώνη Κοκορίκου

Ο Αντώνης Κοκορίκος αρθρογραφεί στο enallaktikos.gr

Η Ουκρανία δέχεται μια συντονισμένη επίθεση από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή από τις υπεράκτιες, αφορολόγητες, ανεξέλεγκτες από κάθε κυβέρνηση και λαό χρηματοπιστωτικές αγορές, δηλαδή βρίσκεται σε ανάλογη θέση με την Ελλάδα. Φαινομενικά υπάρχει σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά αυτό απλώς αξιοποιείται.

 
 Τα όργανα της αόρατης νέας διεθνούς τάξης όπως το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η BIS Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών έχουν προσπαθήσει με σχετική επιτυχία,  άλλες δύο φορές να υποτάξουν την Ουκρανία και να λεηλατήσουν τον φυσικό της πλούτο, αλλά κυρίως να την υπερχρεώσουν ώστε η κυβέρνησή της να μεταγγίζει μέσω της φορολογίας, πλούτο, από τους Ουκρανούς στις υπεράκτιες αγορές. Δύο φορές το ΔΝΤ επέβαλε πρόγραμμα έναντι χρηματοδότησης και τις δύο φορές ακυρώθηκε, γιατί καμιά κυβέρνηση δεν άντεξε το πολιτικό κόστος να διπλασιάσει την τιμή του φυσικού αερίου, (ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρώνει η κυβέρνηση της Ουκρανίας να πηγαίνουν στην πληρωμή δόσεων δανείων στις υπεράκτιες αγορές.

Η τελευταία φορά που μπήκε πάλι αυτός ο όρος, ήταν στη συμφωνία με την ΕΕ την οποία απέρριψε ο Γιανουκόβιτς με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την εξουσία, με πραξικόπημα μέρους της ντόπιας ελίτ, η οποία μίσθωσε τις υπηρεσίες των νεοναζί και των προβοκατόρων ελεύθερων σκοπευτών που πυροβολούσαν φιλοευρωπαίους διαδηλωτές και αστυνομικούς. Τώρα ο όρος αυτός μπαίνει πάλι στη νέα συμφωνία που θα υπογράψει η παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου (αφού δεν νομιμοποιείται ούτε από το λαό με εκλογές ούτε από το κοινοβούλιο από το οποίο απουσιάζουν όλοι οι βουλευτές της ανατολικής Ουκρανίας) με την ΕΕ έναντι 11 δις δολαρίων και με το ΔΝΤ το οποίο έσπευσε επί τόπου για να διαμορφώσει «υπόγεια» μια νέα δανειακή σύμβαση.
 
Η ελίτ, προδίδει τους Ουκρανούς

 
Ως εδώ έχουμε δεί αρκετές ομοιότητες της Ουκρανίας και της Ελλάδας, ως θυμάτων συντονισμένου οικονομικού πολέμου, με βάση σενάρια που έχουν επεξεργαστεί μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες δρούν εδώ και δεκαετίες στην Ουκρανία και έχουν μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια. Η Ουκρανία κυβερνάται εδώ και αρκετά χρόνια από μια ντόπια πολιτική ελίτ η οποία ταυτίζεται με την ντόπια οικονομική ελίτ των ολιγαρχών τουλάχιστον στα πρόσωπα της πρώην και ίσως επόμενης προέδρου Τιμοσένκο με τις κοτσίδες, όσο και του Γιανουκόβιτς του τελευταίου «νόμιμου» προέδρου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μόσχα, μετά το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε, επειδή ήταν υποτακτικός της Ρωσίας.  Αλλά και ο προηγούμενος φιλοδυτικός πρόεδρος Γιουστσένκο φέρεται να είχε δηλητηριαστεί με τοξικές ουσίες που κατέστρεψαν εμφανώς το πρόσωπό του πριν εξαφανιστεί από το προσκήνιο και να απομείνει ηγέτης του φιλοδυτικού κόμματος «Η Ουκρανία μας» η Τιμοσκένκο.

Στις εκλογές του 2004 αναδείχθηκε νικητής ο φιλορώσος ηγέτης του «κόμματος των Περιφερειών» Γιανούκοβιτς, αλλά τον ανέτρεψε η χρηματοδοτούμενη από τη Δύση «πορτοκαλί επανάσταση», η οποία ονομάστηκε έτσι από τα μπλουζάκια των διαδηλωτών οι οποίοι κατήγγειλαν εκτεταμένη νοθεία του αποτελέσματος στην ανατολική Ουκρανία. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα μεγάλο κόμμα στην Ουκρανία το οποίο να υπερασπίζεται έντιμα τα συμφέροντα των Ουκρανών πολιτών με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι νεοναζί οι οποίοι ρητορικά είναι εναντίον και του κεφαλαίου και της Δύσης, και των τραπεζών και του ΔΝΤ, αλλά στην πράξη βλέπουμε ότι είναι έτοιμοι να υποταχθούν στη Δύση και ήδη ο ηγέτης τους (ήδη «παράνομος» αλλά αναγνωρισμένος από τη Δύση, επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας) δήλωσε ότι θα τηρήσουν ακριβώς όλους τους όρους του ΔΝΤ μεταξύ των οποίων και ο διπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου σε μια χώρα που έχει σχεδόν όλο το χρόνο χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο σημερινός «παράνομος» αλλά αναγνωρισμένος από τη Δύση πρωθυπουργός ήδη έχει αποδεχθεί τις αποκρατικοποιήσεις που απαιτεί η ΕΕ και της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου την οποία κατήγγειλε ως εστία διαφθοράς. Βλέπουμε δηλαδή να απαξιώνουν οι ίδιοι τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους τα οποία θέλουν να πουλήσουν, όπως έκανε στην Ελλάδα και ο Γιώργος Παπανδρέου για να δικαιολογήσει την επέμβαση του ΔΝΤ.
 
Οι ΗΠΑ ως επικεφαλής των G-8 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ενεργούν για λογαριασμό των υπεράκτιων τραπεζιτών και παράλληλα επεκτείνουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα γιατί είναι η μόνη χώρα στην οποία οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν κυριαρχία όσο παίζει το παιχνίδι τους και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Στην Ρωσία, επίσης μέλος των G-8, δεν αναγνωρίζονται ίδια δικαιώματα γι αυτό και βλέπουμε την Χίλαρυ Κλίντον, πιθανή υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τον Ομπάμα, να παίρνει θέση κατηγορώντας τον Πούτιν ότι μοιάζει με τον Χίτλερ στο θέμα των δικαιωμάτων των ρωσικών μειονοτήτων.
 
 Ο Ομπάμα απείλησε τον Πούτιν με εκδίωξη από τους G-8 αν δεν αποσύρει τις δυνάμεις του από την Κριμαία, δηλαδή αν δεν αδιαφορήσει για την Ουκρανία όπως αδιαφόρησε πριν από 20 χρόνια η Ρωσία για τη Γιουγκοσλαβία με τα γνωστά αποτελέσματα. Η Γερμανία προσπαθεί επίσης να παίξει έναν ανεξάρτητο ρόλο (μαζί με τη Γαλλία), αλλά έγιναν διεθνώς ρεζίλι όταν η συμφωνία που υπέγραψαν με τον Γιανουκόβιτς για την εκτόνωση της κρίσης (πρόβλεπε άμεσες εκλογές) και την οποία δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν, έγινε κουρελόχαρτο από τους κατευθυνόμενους δυτικόφιλους διαδηλωτές οι οποίοι την απέρριψαν.

Η Ρωσία δεν θα είχε αντίρρηση να εφαρμοστεί, αυτή η έτσι κι αλλιώς ετεροβαρής υπέρ της ΕΕ, συμφωνία, αλλά οι Αμερικανοί είπαν δια του υπουργού Εξωτερικών  Τζών Κέρι, ότι εμείς δεν υπογράψαμε καμιά συμφωνία επομένως δεν μας δεσμεύει. Οι αόρατοι τραπεζίτες μέσω της ντόπιας ελίτ, θεωρούν ότι μπορούν να τα πάρουν όλα όσα δεν κατάφεραν ως τώρα και την Ουκρανία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας τις ΗΠΑ ως πολιορκητικό κριό.

Πιθανές επιπτώσεις του εμπάργκο

 
Οι υπεράκτιοι τραπεζίτες και οι ΗΠΑ ήδη ξεκίνησαν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας ώστε να την αναγκάσουν να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την Ουκρανία στα νύχια τους. Οι υπεράκτιες αγορές δεν έχουν εθνικιστικά ή νεοναζιστικά ή σημιτικά ή αντισημιτικά κίνητρα ή προτιμήσεις. Χρησιμοποιούν όλους εναντίον όλων, αδιαφορώντας για τα κράτη (που πρέπει να καταστραφούν) και για τους λαούς (οι οποίοι πρέπει απλώς να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα δικά τους υπερκέρδη). Έχουν δική τους ημερήσια διάταξη και επιδιώξεις. Αδιαφορούν αν η Κριμαία θα ανήκει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Προτιμούν να ανήκει στην Ουκρανία, η οποία προορίζεται να πάψει άμεσα να είναι χώρα και να γίνει χώρος. Οικονομικός χώρος, ελεύθερης και αφορολόγητης πρόσβασης για τους τραπεζίτες και για τις πολυεθνικές.
 
Ήδη, επιτέθηκαν στο ρωσικό νόμισμα και στο χρηματιστήριο και άρχισαν να διοχετεύουν προφανώς ψευδείς πληροφορίες περί κρυφών χρεών. Κι αυτό ενώ η Ρωσία έχει δημόσιο χρέος ίσο με το 8% του ΑΕΠ ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν δημόσιο χρέος ίσο με το 120% του ΑΕΠ!!! Δηλαδή η Ρωσία δεν είναι καλός πελάτης των τραπεζιτών ενώ οι ΗΠΑ είναι. Παράλληλα πιέζει με σκοπό να κλιμακώσει απομονώνοντας το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας με σκοπό να το καταστρέψει όπως έκανε και με το Ιράν. Όπως έκαναν με την Ελλάδα, αλλά κυρίως με την Κύπρο.

Επικαλούμενη τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ουκρανίας, δηλαδή τον κίνδυνο των τραπεζιτών να μείνουν απλήρωτοι και να χάσουν μέρος των κερδών τους, η ΕΕ ξαφνικά έγινε ανοιχτοχέρα και προσφέρθηκε να της δανείσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν δόσεις που λήγουν. Ενώ δεν προσφέρεται να δώσει έστω το ένα δέκατο αυτών των χρημάτων ως δωρεάν αναπτυξιακή βοήθεια στην Ουκρανία (ή στην Ελλάδα)  η οποία ακόμα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει το ΑΕΠ της στα μεγέθη που είχε πριν από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μόνον η Ρωσία έχει καταφέρει να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα ανάπτυξης. Τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, φυσικά θα τα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες, κόβοντας νέο χρήμα από αέρα, ενώ οι Ουκρανοί θα πρέπει να τα πληρώσουν (όπως και η Ελλάδα) με τον ιδρώτα και με τις περιουσίες τους τις οποίες πρέπει να ξεπουλήσουν σε φτηνές τιμές.
 
Όλες αυτές οι απειλές, μεταξύ των οποίων και η έσχατη απειλή ότι θα κατεβάσουν τον διακόπτη στη Ρωσία όπως το έκαναν στην Κύπρο, καταστρέφοντας το τραπεζικό της  σύστημα, δεν θα μπορούσαν να εκτοξευτούν αν η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία μπορούσαν να συνεργαστούν, γιατί τότε το «όπλο» θα γύριζε μπούμερανγκ εναντίον των τραπεζιτών.  Ατυχώς για αυτά τα κράτη (όπως και για τα μικρότερα) όλες αυτές οι χώρες έχουν γίνει δεκτές στους G-20  δηλαδή σε ένα διευρυμένο φόρουμ των πιο αναπτυγμένων οικονομιών οι οποίες εκχωρούν την κυριαρχία τους εθελοντικά στις υπεράκτιες αγορές.

Η αναστροφή αυτής της πορείας, η ανάκτηση της κυριαρχίας τους σημαίνει ότι θα κάνουν τις συναλλαγές τους μεταξύ τους στο νόμισμά τους, χωρίς να έχουν ανάγκη τους τραπεζίτες για τη μεσολάβησή τους (αλλά θα έχουν τις δικές τους τράπεζες) και χωρίς να έχουν ανάγκη την διεθνή εποπτεία της BIS  Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στην οποία κυριαρχικό ρόλο παίζει η αμερικανική FED η τράπεζα της Αγγλίας, η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης, οι οποίες ανήκουν σε ιδιώτες τραπεζίτες (όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος) και όχι στα κράτη όπως νομίζει ο κόσμος.
 
Η μόνη ταξική αντίθεση
 
Οι αντιθέσεις στην Ουκρανία ανάμεσα σε ανατολικούς και σε δυτικούς, ή ανάμεσα σε νεοναζί και μη, ή ανάμεσα σε φιλοευρωπαϊστές και φιλορώσους είναι ψεύτικες και εξυπηρετούν την προπαγάνδα των υπεράκτιων ανεξέλεγκτων τραπεζιτών. Επίσης οι παλαιο – λενινιστικές αναλύσεις περί ενδο – ιμπεριαλιστικών διαφορών, είναι ξεπερασμένες από την ιστορία. Η μόνη πραγματική αντίθεση στην Ουκρανία είναι ανάμεσα σε μια φεουδαρχικού τύπου ελίτ την οποία εκπροσωπούν οι Ολιγάρχες (που είναι ταυτόχρονα και αρχηγοί κομμάτων) και στους φτωχούς Ουκρανούς, οι οποίοι θα γίνουν ακόμα πιο φτωχοί, αν τελικά μπεί το ΔΝΤ και λεηλατήσει την δημόσια περιουσία της Ουκρανίας, στερώντας από την κυβέρνησή της τα όργανα άσκησης εσωτερικής οικονομικής πολιτικής. Το ίδιο γίνεται και σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
 
Η τρομοκρατία εναντίον των Ουκρανών πολιτών εξαπολύθηκε με τις απειλές χρεοκοπίας, με την απειλή κατάρρευσης του νομίσματος, με την απειλή διχοτόμησης ή ακρωτηριασμού, με κοινωνική αναταραχή, με βίαιες διαδηλώσεις και με τις δολοφονίες πολιτών από ελεύθερους σκοπευτές που πληρώθηκαν από τα ίδια πρόσωπα που αποτελούν τώρα την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ώστε να υποταχθούν και να υποκύψουν. Ο σημερινός δοτός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, είχε καταγγείλει το 2009 (όπως τότε και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εναντίον του μνημονίου και του ΔΝΤ) ότι από την αποκρατικοποίηση – ιδιωτικοποίηση μιάς βιομηχανίας ατσαλιού εξαφανίστηκαν στις τσέπες των ολιγαρχών και των πολιτικών  4 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλα τόσα από την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας επικοινωνιών. Σήμερα αυτές οι βαριές βιομηχανίες έχουν κλείσει και οι άνθρωποι είναι άνεργοι. Η ελίτ πλούτισε από τις αγοραπωλησίες των μετοχών και των παραγώγων που δημιουργήθηκαν από τις μετοχές. Η ίδια ελίτ, θα υπογράψει τώρα τα νέα δάνεια τα οποία θα πληρώσουν οι Ουκρανοί, με μη βιώσιμα επιτόκια, ώστε να μην ξεχρεώσουν ποτέ τον αέρα κοπανιστό που τους δίνουν οι τραπεζίτες και με εγγύηση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.
 
Οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θα πλήξουν σχεδόν εξίσου τη Ρωσία και την ΕΕ, αφήνοντας τις ΗΠΑ με μικρότερες απώλειες και φυσικά τις υπεράκτιες αγορές με βαριά τραύματα σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ζωντανές και ακμαίες ως σύνολο. Επίσης η Ρωσία είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σύγκριση με την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρωσία έριξε 11 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά για να αποκρούσει την επίθεση στο νόμισμά της σε μία μέρα, με χαρακτηριστική άνεση. Αντιθέτως ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μεταξύ τους πολύ μικρές εισαγωγές και εξαγωγές, επομένως η αμερικανική οικονομία δεν θα πάθει καμιά ζημιά, από την επιβολή κυρώσεων. Μεγάλες ζημιές θα πάθουν η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Τουρκία.

Οι άλλες χώρες που ακολουθούν τη Δύση, θα πάθουν μικρότερες ζημιές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν δώσει μόνον 20 δις δολάρια δάνεια στη Ρωσία, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δώσει 56 δις ευρώ και 15 δις στην Ουκρανία. Η Ευρώπη έχει ανάγκη το φυσικό αέριο της Ρωσίας και η Ρωσία τα έσοδα από τις εξαγωγές της. Τυχόν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, θα αυξήσει την τιμή του προϊόντος διεθνώς και για κάθε δολάριο αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, η Ευρώπη πληρώνει με ύφεση στην οικονομία της σχεδόν μισή μονάδα.
 
Οι ΗΠΑ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, εκτός από το να αρχίσει η Ρωσία και η Κίνα μαζί με άλλες χώρες να συναλλάσσονται μεταξύ τους, αντί με δολάρια, με τα εθνικά τους νομίσματα. Αυτό θα υπονόμευε τη θέση του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα με απίστευτες επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με πωλήσεις ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου γιατί θα μεγάλωνε τα επιτόκια δανεισμού, μόνον αν ακολουθούσε και η Κίνα με τα μεγάλα της αποθέματα σε ομόλογα. Ακόμα όμως κι αν αυτό μπορούσε να γίνει, κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας.
 
Κύπρος, Θράκη, Κριμαία
 
Και για να ολοκληρώσουμε με τους βίους παράλληλους, καλό θα ήταν ο Ομπάμα, που βρίσκει ότι η απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, να κάνει το ίδιο πράγμα με την Κύπρο και να σταματήσει την αναβίωση του σχεδίου Ανάν για τον χωρισμό της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία στη θέση της, μιάς συνομοσπονδίας για τα μάτια, με τουρκική κυριαρχία στη μισή Κύπρο στην πραγματικότητα και επικυριαρχία στην υπόλοιπη μισή. Αυτό που δεν είναι καλό για την Ουκρανία, δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα. Στο ίδιο πνεύμα ο Ομπάμα θα ήταν καλό να εμποδίσει την Τουρκία να κάνει όνειρα ανάμιξης στην Κριμαία μέσω των Τατάρων, όνειρα που είναι ακριβώς ίδια με αυτά που κάνει ο Νταβούτογλου και ο Ερντογάν στην ελληνική Θράκη μέσω των μουσουλμάνων της Κομοτηνής και της Ξάνθης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;