Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού με χαμηλά ή καθόλου σάκχαρα σχετίζεται με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή ανάπτυξης άνοιας, ισχυρίζονται ερευνητές.
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα οδηγήθηκαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν τα ποτά με γεύση τεχνητών γλυκαντικών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως έχουν ήδη αποδειχθεί ότι κάνουν τα βαριά γλυκά ποτά.
“Η κατανάλωση τουλάχιστον ενός ποτού ημερησίως που έχει γλυκανθεί με τεχνητό τρόπο, συνδέθηκε με σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν τέτοια ποτά λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα”, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές που πραγματοποίησαν μελέτη και δημοσιεύτηκε στο Stroke , Το περιοδικό της American Heart Association.