9.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕργάζεστε πάνω από 39 ώρες την εβδομάδα; Η δουλειά σας μπορεί να...

Εργάζεστε πάνω από 39 ώρες την εβδομάδα; Η δουλειά σας μπορεί να σας σκοτώνει

Οι πολλές ώρες στη δουλειά, το άγχος και η έλλειψη σωματικής άσκησης κάνουν κακό στην υγεία μας – όμως εμείς εργαζόμαστε σκληρότερα από ποτέ. Δεν είναι καιρός να πάρουμε πίσω τη ζωή μας;
Όταν μια νέα ομάδα ασκούμενων πήγε πρώτη μέρα για δουλειά στην τράπεζα Barclays στη Νέα Υόρκη, βρήκε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ήταν από τον προϊστάμενό τους: “Καλώς ήλθατε στη ζούγκλα. Σας συνιστώ να φέρετε ένα μαξιλάρι στο γραφείο. Κάνει τον ύπνο κάτω από το γραφείο πολύ πιο άνετο … Η πρακτική είναι πραγματικά μια δέσμευση εννέα εβδομάδων στο γραφείο … Ένας ασκούμενος ζήτησε από τον προσωπάρχη μας ένα σαββατοκύριακο άδεια για οικογενειακούς λόγους- του είπε ότι μπορούσε να πάει. Του ζήτησε επίσης να παραδώσει το BlackBerry του και να μαζέψει τα πράγματα από το γραφείο του… “
Παρόλο που το ανεπίσημο σημείωμα εστάλη ως… αστείο, κανείς δεν γέλασε όταν διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Οι αναμνήσεις ήταν ακόμα νωπές από τον θάνατο του Moritz Erhardt, του 21χρονου που έκανε την πρακτική του, όταν πέθανε μετά από 72 ώρες συνεχούς εργασίας στην τράπεζα Bank of America. Φαινόταν ότι η Barclays πήγαινε την “εργασιακή ηθική” σε νοσηρά άκρα.
Μετά από 30 χρόνια νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης, το ωράριο 9-5 μοιάζει σαν απομεινάρι μιας περασμένης εποχής. Οι θέσεις εργασίας έχουν αδιάκοπο άγχος και γίνονται όλο και πιο επισφαλείς. Η υπερβολική εργασία έχει γίνει ο κανόνας σε πολλές εταιρείες – κάτι που θεωρείται πλέον αναμενόμενο και γίνεται ακόμη και αντικείμενο θαυμασμού. Ό, τι κάνουμε έξω από το γραφείο – ανεξάρτητα από το πόσο μας ανταμείβει – χάνει την αξία του. Η χαλάρωση, τα χόμπι, η ανατροφή των παιδιών ή η ανάγνωση ενός βιβλίου θεωρούνται μέχρι και τεμπελιά. Τόσο ισχυρός είναι ο μύθος της υπερβολικής δουλειάς.
Η τεχνολογία υποτίθεται ότι θα μας απελευθέρωνε από το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σκληρής δουλειάς, αλλά συχνά χειροτερεύει τα πράγματα: το 2002, λιγότεροι από το 10% των εργαζομένων τσέκαραν το email της εργασίας τους εκτός ωραρίου. Σήμερα, με τη βοήθεια των tablet και των smartphone, σχεδόν το  50%, βλέπει τα email πριν σηκωθεί από το κρεβάτι.
Πλέον, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν είναι ποτέ “απενεργοποιημένοι”. Όπως τα κινητά μας τηλέφωνα, μπαίνουμε σε κατάσταση αναμονής μόνο στο τέλος της ημέρας, καθώς σερνόμαστε στο κρεβάτι εξαντλημένοι. Στις ΗΠΑ, μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στον κόσμο, οι εργαζόμενοι είναι τυχεροί αν πάρουν δύο εβδομάδες άδεια τον χρόνο.
Ίσως κάποιοι να νομίζουν ότι αυτή η ξέφρενη δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με τη διατήρησή μας ως είδος και ότι χωρίς αυτή δεν θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το κόστος της υπερβολικής εργασίας δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Το μακροχρόνιο άγχος και η παρατεταμένη αδράνεια θεωρούνται οι δυνητικοί μας “δολοφόνοι”.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia παρακολούθησαν τη δραστηριότητα 8.000 εργαζομένων ηλικίας άνω των 45 ετών. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Η μέση περίοδος αδράνειας κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας ήταν 12,3 ώρες. Οι εργαζόμενοι που για 13 ώρες την ημέρα εργάζονταν καθιστοί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Οι συντάκτες της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθιστική εργασία σε γραφείο για μεγάλες περιόδους έχει παρόμοια επίδραση με το κάπνισμα και αποτελεί προειδοποίηση για την υγεία μας. 
Όταν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξέτασαν 85.000 εργαζόμενους, κυρίως μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής εργασίας και των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα κυριότερα σημάδια ήταν ο ιδιαίτερα ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός ή η κολπική μαρμαρυγή, που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα υγιές και αποδεκτό επίπεδο εργασίας; Σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητή Alex Soojung-Kim Pang, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα είναι παραγωγικοί για περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα: οι υπόλοιπες ώρες είναι άγχος και ανησυχία. Ο Pang υποστηρίζει ότι η εργάσιμη ημέρα μπορεί εύκολα να μειωθεί χωρίς να υπονομεύεται το βιοτικό επίπεδο ή η ευημερία.
Άλλες μελέτες υποστηρίζουν αυτή την θεωρία. Η σουηδική κυβέρνηση, για παράδειγμα, χρηματοδότησε ένα πείραμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι νοσηλευτές γηροκομείων εργάζονταν έξι ώρες και λάμβαναν μισθό για οκτάωρο. Το αποτέλεσμα; Λιγότερες αναρρωτικές άδειες, λιγότερο άγχος και αύξηση στην παραγωγικότητα.
Όλα αυτά είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Αλλά σχεδόν όλες αυτές οι μελέτες επικεντρώνονται στο πρόβλημα από αριθμητική άποψη – το χρονικό διάστημα που αφιερώνεται στην εργασία κάθε μέρα. 
Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και να αρχίσουμε να εξετάζουμε τους όρους της μισθωτής απασχόλησης. Εάν μια δουλειά είναι άθλια και υπερβολικά αγχωτική, ακόμη και μερικές ώρες μπορεί να είναι ένας υπαρξιακός εφιάλτης. 
Όλη η ελευθερία και η δημιουργικότητα απορροφώνται από τη δραστηριότητα. Γίνεται μια εξωτερικά επιβαλλόμενη αγγαρεία παρά μια στιγμή απελευθέρωσης.
με πληροφορίες από Guardian – Επιμέλεια, μετάφραση enallaktikos.gr
Εργάζεστε πάνω από 39 ώρες την εβδομάδα; Η δουλειά σας μπορεί να σας σκοτώνει
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;