21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕίδησηΕΡΜΗΣ: Το Τρομερό Παιδί της Αστρολογίας

ΕΡΜΗΣ: Το Τρομερό Παιδί της Αστρολογίας

ΕΡΜΗΣ: Το Τρομερό Παιδί της Αστρολογίας

Ο κόσμος χρωστάει την μαγεία του σ’αυτά τα περίεργα πλάσματα και στις προτιμήσεις τους, αλλά η πολυπλοκότητά του τα απορρίπτει.


Αέρινα, εφήμερα, άυλα πνεύματα, αποκκομένα απ’την καρδιά τους ταξιδεύουν με το ορμητικό φύσημα του Αέρα προς την αιωνιότητα, ενώ όλα άρχισαν με γέλια και παιδικά παιχνίδια.

      

Les Enfants Terribles –  Jean  Cocteau.

Τρομερό παιδί λέγεται το παιδί που είναι πιό ανεπτυγμένο νοητικά απ’όσο θα έπρεπε σύμφωνα με την ηλικία του. Ένα ελεύθερο πνεύμα, ένα διαβολάκι, που σπέρνει τον όλεθρο στις ζωές εκείνων που αναζητούν μια πιό οργανωμένη ζωή. 

Αφιερωμένο λοιπόν σε όλα αυτά τα υπέροχα μαγευτικά, σκανταλιάρικα, πανέξυπνα και πανούργα πλάσματα των Διδύμων, της Παρθένου και όλων όσων ο δυνατός Ερμής του χάρτη τους εκφράζει την περιπλοκότητα της διττής του φύσης, γιατί στον δικό του πλανήτη όλα είναι διπλά.

 

Οι αρχαίοι Ελληνες τον ονόμασαν δύο φορές.Στην αρχή Απόλλωνα όταν εμφανιζόταν σαν πρωινό αστέρι και Ερμή όταν έκανε την εμφάνισή του την νύχτα.


Στην Παρθένο τον βλέπουμε σαν ζευγάρι μητέρας/κόρης (Demeters) αλλά στους Διδύμους ο Ερμής κυβερνάει τα Δίδυμα αδέλφια.


Στην Αστρολογία σπάνια θα περιγράψουμε το τρομερό παιδί σαν μια ώριμη προσωπικότητα, συχνότερα θα τον περιγράψουμε σαν πνευματώδη, έξυπνο, με μεγάλη αγάπη για τις λέξεις, επικοινωνιακό και πολλές φορές σαν κλέφτη ή κατεργάρη.


Κατά ένα μεγάλο μέρος η παρουσία του στον χάρτη επισκιάζεται από τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Αρη, την Αφροδίτη, και μένει με την απλή επικεφαλίδα “ο τρόπος που σκέφτεσαι”.


ΕΡΜΗΣ: Το Τρομερό Παιδί της Αστρολογίας


Η προσπάθεια μας να του φορέσουμε λέξεις όπως “ψυχοπομπός” για να φανεί έτσι λίγο πιό…Ερμητικός είναι σαν να πιέζεις ένα παιδί να βάλει τα Κυριακάτικά του.


Η ιδιαίτερη ευφυία του Ερμή, στην ουσία προέρχεται από τη μεγάλη αγάπη του για το παιχνίδι. Στον πλανήτη του τα πάντα είναι παιχνίδι. Όμως τα παιχνίδια είναι για τα παιδιά, όχι για τους ενήλικες και αν κάποιος παίζει μαζί σου τότε λέμε ότι κάπως εξαπατήθηκες και σε πολλούς αυτό, δεν κάθεται καλά.


Τα παιχνίδια είναι πονηρά, σκανταλιάρικα αλλά είναι και φορές που είναι εξαιρετικά επιζήμια, διότι τί θα γίνει αν παίξεις και χάσεις;  Απώλεια βέβαια, όλων όσων κατέχεις.


Παρ’ όλα αυτά όμως, οι κανόνες ενός παιχνιδιού είναι οι πρώτοι κανόνες που μαθαίνουμε (3ος οίκος). Για τον Ερμή όμως δεν είναι μόνο διασκέδαση. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος που ο ίδιος πήρε τη θέση του στο τραπέζι των Θεών καθώς όλες οι θέσεις ήταν πιασμένες. Μηχανεύτηκε λοιπόν τον τρόπο μόνος του και μπήκε.

Οι ιστορίες του Ερμή στη μυθολογία είναι πολλές αλλά εδώ θα αναφέρουμε δύο που δείχνουν καθαρότερα τη φύση και τη λειτουργία του.


Γνωστός αρχετυπικά και σαν κατεργάρης, κλέφτης και γιός του Δία και της Μαίας, ο Ερμής σηκώθηκε και περπάτησε λίγα μόλις λεπτά αφ’ ότου ήρθε στον κόσμο, αντιλαμβανόμενος ταυτόχρονα ό,τι συνέβαινε στο περιβάλλον του.


Το πρώτο λοιπόν που έκανε στη σπηλιά της μητέρας του της Μαίας, ήταν να παρατηρήσει μια χελώνα και να της πει πόσο ωραία θα τραγουδάει αφού θα έχει πεθάνει ! Αυτό φυσικά κανένα νόημα δεν είχε για τη χελώνα η οποία δεν έζησε κιόλας για να το μάθει. 


Ο μικρός Ερμής τη σκότωσε και αφού αφαίρεσαι το μαλακό μέρος απο το καβούκι, έδεσε επτά χορδές απο αρνίσια άντερα από την μία μέχρι την άλλη μεριά του κελύφους και έφτιαξε την πρώτη λύρα.

Η ικανότητα να μετρήσεις μια κατάσταση και να συλλάβεις τις πιθανότητες που δεν είναι άμμεσα εμφανείς, είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά εκείνων που έχουν δυνατό Ερμή στον αστρολογικό τους χάρτη. 


Η γρήγορη ανακάλυψη, η αυτόματη ανάλυση και η άμεση αντίληψη του ποιο ακριβώς πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, κάνει τους περισσότερους να αισθάνονται μπερδεμένοι, ζαλισμένοι και αργοκίνητοι…σαν την χελώνα.

Για όσους γεννήθηκαν στο ζώδιο της Παρθένου ή των Διδύμων, ο Ερμής δεν μπορεί παρά να είναι στο ίδιο ζώδιο ή στα δύο διπλανά. Δεν μπορεί ποτέ να είναι στο αντίθετο, ούτε στο στοιχείο του αντίθετου ζωδίου. Πχ αν κάποιος είναι Δίδυμος, ο Ερμής δεν μπορεί να είναι στον Τοξότη ούτε σε κανένα από τα άλλα δυο πύρινα ζώδια, τον Κριό και το Λιοντάρι.


Φέρνοντας στο μυαλό μας την τελευταία ιστορία με τον Απόλλωνα και τον Δία, είναι εντυπωσιακό πως ένας Δίδυμος Ερμής δεν μπορεί να ανήκει στο πύρινο στοιχείο του Απόλλωνα (Ήλιος) αλλά ούτε και του Δία. 

Ίσως γιατί κάποτε τους ξεγέλασε ή ίσως γιατί το στοιχείο της φωτιάς σχετίζεται με την αλήθεια, η οποία στο τέλος πρέπει πάντα να θριαμβεύει.

Επίσης πολύ εντυπωσιακό είναι ότι στο αρχέτυπο του Ερμή λείπει τελείως η έννοια του αντιθέτου, του ”άλλου” δηλαδή, όπως Ήλιος/Σελήνη, Άρης/Αφροδίτη, πράγμα που αναγκάζει όσους τον έχουν κυβερνήτη να μάθουν να σχετίζονται με μια γειτονική έννοια μέσα από τους πολύ κοντινούς τους, όπως τα αδέλφια. Εξ άλλου οι σχέσεις ανήκουν στο στοιχείο του Αέρα ξεκινώντας απο τους Διδύμους (αδέλφια), προχωρώντας στον Ζυγό (γάμοι, συνεργασίες), μέχρι τον Υδροχόο (ένα μεγαλύτερο σύνολο ατόμων, πχ. μια κοινότητα).


Μήπως οι Δίδυμοι λοιπόν ή όσοι έχουν Ήλιο στον τρίτο οίκο ή με πολύ δυνατό Ερμή, πρέπει να αναπτύξουν μια πιο Ζυγίσια ή Υδροχοική συμπεριφορά, προκειμένου να γίνουν πιο αποδεκτοί?

Υπάρχει μια φυσική τάση του Ερμή να “ζευγαρώνει” τον εαυτό του, έχοντας δυο κλαδιά όπως ο εγκέφαλος, έχει αριστερό και δεξί ημισφαίριο (στο κάτω κάτω είναι ο πλανήτης της σκέψης). Πιστεύει λοιπόν βαθειά μέσα του πως κάπου υπάρχει το Άλλο του μισό και το όνειρό του είναι πως κάποια μέρα θα το βρει και θα ανακαλύψουν μαζί πόσα κοινά έχουν, αποτελειώνοντας ο ένας τη φράση του άλλου. Επιτέλους θα ενωθούν τα δυο μισά που ήταν φτιαγμένα από την αρχή για να είναι ένα ολόκληρο.


Οι Ερμίσιοι τύποι ψάχνουν να βρουν το άτομο που πραγματικά τους “πιάνει”, το καλύτερο μισό τους, τον συνέταιρο στο έγκλημα, την αδελφή ψυχή.


Όμως το όνειρο της επανένωσης κουβαλάει πολλά μπαγκάζια, γιατί οι Δίδυμοι δεν είναι ένας άνθρωπος δυο φορές, είναι αδέλφια και οι σχέσεις με τ’ αδέλφια δεν είναι πάντα αρμονικές και παρ’ ότι ο σύνδεσμος είναι ισχυρός η αφοσίωση είναι αβέβαιη.


Έτσι σχετίζεται ο Ερμής με τους άλλους. Ένα παιχνίδι που επαναλαμβάνεται και κάθε φορά έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. 


Οι εναλλαγές, οι χωρισμοί, η επανένωση, επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά με Τα Αδέλφια, Τον Κακό Αδελφό, Το Άλλο τους Μισό και τον Εσωτερικός τους Δαίμονα.

Από τη μία πλευρά η ανικανότητά τους να αφήνουν τα πράγματα στην ησυχία τους σε συνδυασμό με την έμφυτη περιέργειά τους, τους οδηγεί πολλές φορές σε λάθος αποφάσεις όπως να βάλουνε το χέρι τους στο καυτό μάτι όταν η μαμά λέει όχι, αλλά από την άλλη αν δεν υπήρχε η έμφυτη περιέργεια του Ερμή ίσως δεν υπήρχαν και πολλές ανακαλύψεις. 


Στο κάτω – κάτω πολλές από τις ανακαλύψεις είναι αποτελέσματα ατυχημάτων η τυχαίων συμβάντων.


Η αλλαγή βρίσκεται στην καρδιά του Ερμή, όχι η κυκλική όπως της Σελήνης, ούτε η αποδιοργανωτική όπως του Ουρανού ούτε η μετασχηματιστική όπως του Πλούτωνα. 


Η αλλαγή του Ερμή είναι γρήγορη και αποφασιστική, είναι χάνω ή κερδίζω τώρα. Γι’ αυτό και όσοι έχουν δυνατό Ερμή δεν έχουν υπομονή με όσους τα χάνουν όταν κάτι δεν είναι τέλειο. Ο Ερμής ξέρει ότι η ψευδαίσθηση της τελειότητας κερδίζεται γρήγορα και με λιγότερο κόστος.


Θεμελιώδης αμαρτία του, η κίνηση χωρίς αποτέλεσμα, το παιχνίδι για το παιχνίδι.

Πρέπει ν’ αφήσεις το παιχνίδι πίσω για να ολοκληρωθείς τελικά;


Ή μπορείς να ωριμάσεις και να μεγαλώσεις με το γέλιο και το παιχνίδι;


Τι να απαντήσεις λοιπόν σ’ αυτόν που κυβερνάει το Νου σου, που το αριστερό του ημισφαίριο κυβερνάει το δεξί μέρος του σώματος και το δεξί του ημισφαίριο κυβερνάει το αριστερό μέρος του σώματος;


Είναι λίγο περίπλοκο…Σαν τον Ερμή.

Άλλη μία ιστορία με αστρολογικό ενδιαφέρον είναι αυτή με τις αγελάδες, του αδελφού του Απόλλωνα.


Ο μικρός Ερμής πήγε στην σπηλιά του αδελφού του και οδήγησε το κοπάδι με τις αγελάδες να βγει περπατώντας προς τα πίσω, ούτως ώστε τα ίχνη να δείχνουν ότι το κοπάδι δεν έφυγε ποτέ αλλά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. 


Ο Απόλλων που κάτι μυρίστηκε, πήγε στην σπηλιά της Μαίας και βρήκε τον Ερμή να χαριεντίζεται σαν μωρό. Στην αντιπαράθεση, ο μικρός ισχυρίσθηκε μυξοκλαίγοντας ότι δεν ειχε ιδέα τι απέγινε το κοπάδι και στο κάτω κάτω αυτός είναι ακόμα μωρό. Για την ακρίβεια μιας μόλις ημέρας.


Ο Απόλλων τον έσυρε στον Όλυμπο κατηγορώντας τον για την κλοπή μπροστά σε όλους τους Θεούς και ζητώντας από τον Δία να τιμωρήσει τον νεογέννητο γιό του.


Όταν ο Δίας αρνήθηκε την πατρότητα, ο Ερμής ακόμα πιο δραματικά φώναξε “αν είμαι ένοχος τότε ο πατέρας μου να με κεραυνοβολήσει τώρα γιατί ψεύδομαι”.


Ο Δίας γνωρίζοντας την αλήθεια και εντυπωσιασμένος από τη θρασύτητα του μικρού διαβολάκου ξέσπασε σε γέλια, παραδέχτηκε την πατρότητα και όχι μόνο ζήτησε από τα αδέλφια να τα βρούνε μεταξύ τους αλλά ανέθεσε και στον Ερμή την δουλειά του αγγελιοφόρου γιατί με την θεϊκή Σοφία του κατάλαβε πως ένα πλάσμα τόσο σαγηνευτικό και πανούργο σαν τον Ερμή είναι καλύτερα να δουλεύει για σένα, παρά εναντίον σου.

Όλο αυτό με μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει σαν μια παιδική φάρσα, έχει όμως και κάτι να πει για τη νοημοσύνη.


Ο νους, ειδικά όταν κάποιος είναι μπερδεμένος, έλκεται σε απαντήσεις που είναι εύκολες να χωνευτούν. 


Ο Απόλλων δεν σκέφτηκε καθόλου πως γίνεται τα ίχνη να οδηγούν προς τα μέσα και το κοπάδι να λείπει γιατί συγκεντρώθηκε στο πώς θα το πάρει πίσω και δεν κατάλαβε ότι στην ουσία τον σέρνει ο Ερμής από τη μύτη.


Αυτό είναι που κάνει τον Ερμή οδηγό και απατεώνα ταυτόχρονα. Ξέρει την αλήθεια γιατί αυτός συνέλαβε το σχέδιο. Ο Δίας κι ο Απόλλων κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με κάποιον πολύ εξυπνότερο από αυτούς, κλέβοντας την περιουσία του ενός κάτω από τη μύτη του και χειριζόμενος τον άλλον, για να τον αναγνωρίσει σαν παιδί του.


Καθόλου άσχημα για κάποιον που ξεκινάει από την αρχή !


ΕΡΜΗΣ: Το Τρομερό Παιδί της Αστρολογίας

Νέλλη Κουρεμέντζα

Αστρολογική Σχολή Κοσμόγραμμα

facebook.com/kosmogramma


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;