24.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑFairCoop: Ο Συνεταιρισμός της Γης για τη δικαιοσύνη στην οικονομία

FairCoop: Ο Συνεταιρισμός της Γης για τη δικαιοσύνη στην οικονομία

Ο FairCoop είναι ένας ανοιχτός παγκόσμιος συνεταιρισμός, αυτο-οργανωμένος μέσα από το Διαδίκτυο ο οποίος παραμένει εκτός κρατικού-εθνικού ελέγχου.

Ο στόχος του είναι να κάνει τη μετάβαση σε ένα καινούριο κόσμο, να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές αδικίες ανάμεσα στους ανθρώπους, και την ίδια στιγμή, σταδιακά, να συνεισφέρει στο νέο παραγόμενο οικονομικό πλούτο που θα είναι προσβάσιμος σε όλη την ανθρωπότητα σαν κοινό αγαθό.

Ο FairCoop υποστήριζει ότι η μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο νομισματικό σύστημα είναι το στοιχείο κλειδί.

Γι’ αυτό το λόγο, προτάθηκε και το FairCoin ως το κρυπτονόμισμα πάνω στο οποίο βασίζει τις δράσεις αναδιανομής των πόρων του και το χτίσιμο ενός νέου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.


Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε με ένα αινιγματικό πρόσωπο ή συλλογικότητα, το Satoshi Nakamoto. Ο τόπος καταγωγής του και κατοικίας παραμένει άγνωστος. Όλοι μιλούν γι’ αυτόν, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει πραγματικά.

Το 2008 δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο του, του, εισάγοντας μια αποδιοργανωτική τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, και να εκκινήσει την πτώση του τρέχοντος τραπεζικού μετώπου.

FairCoop: Ο Συνεταιρισμός της Γης για τη δικαιοσύνη στην οικονομία

Δεν εγκαινίασε μόνο τη θεωρία, αλλά προχώρησε και στην υλοποίησή της, την οποία μας παρέδωσε. Τον επόμενο χρόνο, παρουσίασε μια εφαρμογή ελεύθερου λογισμικού που δημιούργησε το πρώτο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin. Στη συνέχεια, ξεκινάει η κούρσα. Εκατοντάδες άλλα νομίσματα έχουν αναπτυχθεί μετά από αυτό, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες, αλλά γενικά με σεβασμό στα βασικά χαρακτηριστικά, όπως τα blockchains(αλυσίδες από μπλοκ), την κρυπτογράφηση, το προ-νομισματικό αποθεματικό, κ.λπ.

Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή. Οι εναλλακτικές λύσεις μιας ομότιμης κοινωνικής οργάνωσης αυξάνονται γοργά, και τα κρυπτονομίσματα μας παρέχουν ακριβώς το εργαλείο που έλειπε για να μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Τι είναι ένα κρυπτονόμισμα;

Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, ή εικονικό χρήμα, που βασίζεται σε ένα ομότιμο και αποκεντρωμένο δίκτυο συναλλαγής με προστασία κρυπτογράφησης.

Αυτό αρχικά σημαίνει, ότι δεν είναι ένα ‘χειροπιαστό’ νόμισμα, αλλά ότι όλα ουσιαστικά λειτουργούν μέσω των υπολογιστών μας και του Διαδικτύου. Δεύτερον, προστατεύεται με κρυπτογράφηση, εξ ου και το όνομα “κρυπτονόμισμα”. Αυτός είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί το σύστημα και οι συναλλαγές μέσω μαθηματικών αλγορίθμων που μετατρέπουν την πληροφορία σε ένα κρυπτογραφημένο μπλοκ, αναγνώσιμο μόνο με το σωστό κλειδί, διαθέτοντας επίπεδο κρυπτογράφησης που είναι αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί με την τρέχουσα τεχνολογία που γνωρίζουμε.

Τα νομίσματα αυτά δεν είναι στην πραγματικότητα μονάδες, όπως ίσως νομίζουμε, αλλά κομμάτια πληροφορίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανταλλαγή κλειδιών ασφαλείας που καταγράφονται σε ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο που ο καθένας μπορεί να δει και να ελέγξει, και το οποία είναι σχεδόν αδύνατο να παραποιηθεί. Για να το θέσουμε πιο απλά, αυτό που πραγματικά συμβαίνει όταν δίνεις σε κάποιον άλλο ένα νόμισμα, είναι ότι υπογράφετε μια συναλλαγή με το ιδιωτικό κλειδί σας, μεταφέροντας μια αξία («νομίσματα») προς το άλλο άτομο. Αυτές οι υπογραφές συναποτελούν αλυσίδες πληροφορίας που επαληθεύονται και επιβεβαιώνονται από μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για να βεβαιώσουν ότι οι συναλλαγές είναι σωστές.

Όσο πολύπλοκο κι αν μπορεί να φαίνεται αυτό το σύστημα, είναι πραγματικά πολύ απλό, και πλέον έχουν αναπτυχθεί αρκετές τεχνολογίες που καθιστούν μια πληρωμή με κρυπτονομίσματα τόσο εύκολη όσο και μία πληρωμή που γίνεται με πιστωτική κάρτα και κωδικό PIN.

Η καινοτομία και η κύρια διαφορά των κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με τα κοινά κεντρικοποιημένα χρήματα, κατά πρώτο λόγο, είναι ότι τα κρυπτονομίσματα ούτε αποθηκεύονται ούτε ελέγχονται από κάποια κεντρική τράπεζα ή κράτος. Σε αυτό το σύστημα, εσείς κατέχετε όλα τα χρήματά σας, και το σύστημα είναι ασφαλές χάρη στην ομότιμη τεχνολογία Peer2Peer. Δεύτερον, η παραχάραξη είναι προς το παρόν ανέφικτη.

Έτσι, τα κρυπτονομίσματα μάς προσφέρουν ανοσία από παρεμβολές και το χειρισμό των κεντρικών τραπεζών και μας επιστρέφει την ελευθερία της οικονομικής μας διαχείρισης

Πώς διασφαλίζονται οι συναλλαγές και τα υπόλοιπα των λογαριασμών;

Η μεγάλη συμβολή του Satoshi στην ανθρωπότητα είναι το blockchain. Αποτελείται από ένα ομότιμο (p2p) πρόγραμμα που συγκεντρώνει όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε ένα μπλοκ και αυτά τα ενώνει σε «αλυσίδες», δημιουργώντας κάτι που μοιάζει με ένα λογιστικό βιβλίο που περιέχει όλες τις συναλλαγές, οι οποίες στη συνέχεια διανέμονται και επαληθεύονται για την αποφυγή παραχάραξης.

Για να προστεθεί ένα μπλοκ στην αλυσίδα, πρέπει να υποβληθεί σε αυτοματοποιημένη ψηφοφορία μεταξύ όλων των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορίσει εάν το μπλοκ περιέχει έγκυρες πληροφορίες ή όχι. Μόλις ένας κόμβος-υπολογιστής δέχεται ένα μπλοκ ως έγκυρο (πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές που περιέχονται είναι ακριβείς), οι υπόλοιποι κόμβοι επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα αυτή με το να προσθέτουν τα επόμενα μπλοκ στην ίδια αλυσίδα. Ως εκ τούτου, κάθε μπλοκ διατηρεί μια μαθηματική σχέση με το προηγούμενο μπλοκ και το επόμενο. Όλη αυτή η διαδικασία είναι θεμελιωμένη σε μαθηματικούς αλγόριθμους που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για το σκοπό αυτό.

Το blockchain παρέχει στον κόσμο ένα αποκεντρωμένο και απαραβίαστο σύστημα για την εγγραφή οποιασδήποτε οικονομικής ή νομικής σύμβασης, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ήδη για διάφορους σκοπούς, και νέοι θα εμφανίζονται σταδιακά. Κάθε υπολογιστής που κατεβάζει το πρόγραμμα λειτουργεί ως ένας συμβολαιογράφος, και όλοι οι υπολογιστές που εργάζονται ταυτόχρονα μαζί αποφασίζουν σύμφωνα με μαθηματικούς νόμους.

FairCoop: Ο Συνεταιρισμός της Γης για τη δικαιοσύνη στην οικονομία

Πώς δημιουργούνται τα νομίσματα;

Το λογισμικό που εκδόθηκε για το Bitcoin σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα. Για το Faircoin, υπάρχουν 50 εκατομμύρια νομίσματα, συν εκείνα που παράγονται μέσω του συστήματος έκδοσης (minting), όπως εξηγείται παρακάτω.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εκδοθούν αυτά τα νομίσματα. Οι πιο κοινές και διαδεδομένες μέθοδοι είναι η Απόδειξη Εργασίας (Proof of Work – POW) και η Απόδειξη Μεριδίου (Proof of Stake – POS). Και οι δύο τρόποι έχουν σχεδιαστεί με ένα σύστημα ανάδρασης, ώστε για να μπορεί κάποιος να πάρει νομίσματα από το σύστημα, θα πρέπει να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του. Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά τον τρόπο λειτουργίας του.

Απόδειξη Εργασίας (POW)

Αυτό είναι ένα σύστημα επικύρωσης βασισμένο στην εργασία, που ονομάζεται επίσης εξόρυξη (mining), και εξαρτάται από την υπολογιστική ισχύ. Οι “μεταλλωρύχοι” είναι εκείνοι που συμμετέχουν στο δίκτυο, συμβάλλοντας με τον υπολογιστή τους και την ενεργειακή δαπάνη του που προέρχεται από την εξόρυξη.

Η εξόρυξη γίνεται σε διαφορετικούς κόμβους που εργάζονται από κοινού μέσω της υποδομής Απόδειξης Εργασίας (POW). Όσο περισσότερη υπολογιστική δύναμη παρέχεται στο σύστημα, τόσο πιο πιθανό είναι για ένα μπλοκ να ολοκληρωθεί.

Για κάθε μπλοκ που ολοκληρώνεται και προστίθεται στο blockchain, ο κόμβος δημιουργός του κερδίζει ένα ορισμένο ποσό νομισμάτων, που στην περίπτωση των bitcoins είναι 25 BΤC.

Το σύστημα αυτό, εκτιμά το έργο της εξόρυξης από την κοινότητα με βάση την ολοκλήρωση των μπλοκ, και αποζημιώνει με νομίσματα. Αυτό είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται για τα Bitcoins και είναι γνωστό ως ΕΞΟΡΥΞΗ.

POS (Απόδειξη Μεριδίου)

Στην περίπτωση αυτή, η επικύρωση του συστήματος βασίζεται στην επίδειξη ότι έχετε στην κατοχή σας τα νομίσματα με τη χρήση της “ηλικίας του χρήματος”. Νέα κέρματα δημιουργούνται μόλις αποδείξετε ότι έχετε αποταμιεύσει ένα ορισμένο ποσό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, και μέσω αυτής της αποταμίευσης συμβάλλετε ταυτόχρονα στην ασφάλεια του δικτύου. Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε με το Peercoin και επίσης χρησιμοποιείται σήμερα στο Faircoin. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως Έκδοση (Minting).

Και οι δύο παραπάνω μέθοδοι χρησιμοποιούνται ευρέως από διαφορετικά κρυπτονομίσματα, είτε χωριστά είτε υβριδικά. Ωστόσο, όπως φάνηκε τελικά, η Απόδειξη Μεριδίου (POS) ξεπερνάει ορισμένα μειονεκτήματα της Απόδειξης Εργασίας (POW):
Από τη μία πλευρά, υπάρχει το πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας. Καθώς αναπτύσσεται το σύστημα, μαζί με τον αριθμό των συναλλαγών, είναι όλο και πιο δύσκολο να εξορυχθεί ένα μπλοκ καθώς απαιτείται όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ, και ως εκ τούτου, δημιουργείται ένα οικολογικό και οικονομικό ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι οι συναλλαγές επικυρώνονται από τους “μεταλλωρύχους”, εάν το 51% της υπολογιστικής ισχύος των κόμβων εξόρυξης μπορούσαν να ενωθούν, θα έπαιρναν τον έλεγχο των συναλλαγών και, συνεπώς, των εγγεγραμμένων νομισμάτων. Αυτό είναι γνωστό ως η ‘επίθεση του 51%’.

Οποιοσδήποτε, με έναν απλό υπολογιστή και ένα ξεκλείδωτο ψηφιακό πορτοφόλι, μπορεί να εκδώσει (βλέπε παρακάτω τις προδιαγραφές), και αυτός είναι ένας πολύ πιο οικολογικός τρόπος για να διατηρηθεί το σύστημα. Επίσης, ο μόνος τρόπος όπου θα μπορούσε να προκύψει ένα μονοπώλιο, στην περίπτωση αυτή, θα ήταν αν κάποιος κόμβος μπορούσε να κατέχει περισσότερο από το 50% των νομισμάτων σε κυκλοφορία – το οποίο δεν θα είχε νόημα από οικονομικής άποψης για τον ιδιοκτήτη τους που θα απαξίωνε το ίδιο του το κεφάλαιο.

Εν κατακλείδι, η Απόδειξη Μεριδίου (POS) ενθαρρύνει την αποταμίευση και έτσι βοηθά να δημιουργηθεί μία σταθερή αύξηση στην αξία του νομίσματος που θα τροφοδοτεί σταδιακά όλα τα μέλη του συνεταιρισμού.

Πώς χρησιμοποιούνται;

Για να χρησιμοποιήσετε κρυπτονομίσματα, πρέπει πρώτα να έχετε ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, η κάθε μία με τις δικές της ιδιαιτερότητες, και μπορεί να είναι είτε τοπική λύση, όπως οι εφαρμογές σε κινητά ή υπολογιστές, είτε στο διαδίκτυο μέσω ενός εξυπηρετητή (server). Κάθε περίπτωση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορείτε να κατεβάσετε ένα πορτοφόλι για FairCoin από εδώ.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τα νομίσματά σας ασφαλή και για να κάνετε συναλλαγές (είτε λαμβάνοντας είτε στέλνοντας χρήματα), απλά εισάγοντας μια διεύθυνση παραλήπτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται είναι αδύνατο να αντιστραφεί, καθώς καταγράφεται στο blockchain· ως εκ τούτου, οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί! Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές ασφαλείας.

FairCoin

Το FairCoin είναι ένα νόμισμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό της προώθησης της ισότητας και της οικονομικής δικαιοσύνης. 50.000.000 faircoins δημιουργήθηκαν το Μάρτιο του 2014, και μεταξύ 6 με 8 Μαρτίου διανεμήθηκαν μέσω μιας διαδικασίας μαζικών προσφορών, που ονομάζεται “εναέρια ρίψη”, με ρυθμό 1.000 FairCoins/ώρα σε όποιον υπέβαλε αίτηση.

Το FairCoin έγινε το πρώτο νόμισμα το οποίο δε χρειαζόταν αρχική εξόρυξη, αλλά διανεμόταν ισότιμα, προκειμένου να προωθηθεί η όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομική ισότητα. Από μόνη της βέβαια μία “εναέρια ρίψη” σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο έχει πολύ περιορισμένη εμβέλεια, και ως εκ τούτου, η αρχική διανομή δεν ήταν αρκετά επαρκής όσον αφορά το σκοπό της ισοτιμίας του κεφαλαίου.

Επί του παρόντος, το FairCoin έχει υιοθετηθεί από τους υποστηρικτές του FairCoop ως το νόμισμα του συνεταιρισμού και ως το μέσο προώθησης της παγκόσμιας οικονομικής δικαιοσύνης.
Οι βασικοί σκοποί του συνεταιρισμού όσον αφορά το FairCoin, είναι η χρήση του ως εργαλείο για τη δημιουργία οικονομικής αναδιανομής, η αύξηση του επιπέδου δικαιοσύνης, η υποστήριξη και χειραφέτηση των συλλογικοτήτων βάσης, ο μετασχηματισμός των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, καθώς και η δημιουργία κοινών αγαθών (Fairfunds).

Διαβάστε τις παρακάτω ενότητες για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Faircoin ή κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πηγές πληροφόρησης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του FairCoin

– Χρησιμοποιεί 99,99% την Απόδειξη Μεριδίου (POS): Πρόκειται για ένα υβριδικό σύστημα Απόδειξης Μεριδίου και Εργασίας (POS / POW) αλλά η δημιουργία χρήματος γίνεται κατά 99,99% μέσω της Απόδειξης Μεριδίου. . Έτσι, η πλειοψηφία των Faircoins έχουν εκδοθεί· το σύστημα δηλαδή λειτουργεί χάρη στις αποταμιεύσεις του καθένα μας.
– Όσον αφορά την ασφάλεια, υπάρχει ένα μπλοκ Απόδειξης Εργασίας (POW) κάθε 5 λεπτά, και ένα μπλοκ Απόδειξης Μεριδίου (POS) κάθε 10 λεπτά. Αυτές οι δύο μέθοδοι συνδυάζονται για να παρέχουν τα επιμέρους πλεονεκτήματά τους με στόχο τη διασφάλιση του συστήματος.
– Η χαμηλή αμοιβή για την εξόρυξη, 0.001 FairCoins/μπλοκ, αποτρέπει τη σπατάλη ενέργειας, αφού η χρήση συσκευών εξόρυξης υψηλής κατανάλωσης δεν αξίζει τον κόπο.
– Η προσφορά των 50,000,000 νομισμάτων που εξορύχτηκαν στο πρώτο μπλοκ και διανεμήθηκαν αρχικά σε όλους όσους έκαναν αίτηση, αποτρέποντας έτσι την πρόσβαση μόνο σε εκείνους που έχουν κεφάλαιο ή πόρους εξόρυξης.
– Οι αποταμιευτές, οι άνθρωποι δηλαδή που συνδέονται με το δίκτυο και τη διανομή, θα λάβουν 6% των νομισμάτων τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, 3% το δεύτερο και 1% από το τρίτο έτος και μετά.

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αλλάξουν με συναίνεση του δικτύου προς όφελος του FairCoin, ένα θέμα για το οποίο o FairCoop και τα μέλη του έχουν πολλά να πουν.

Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι o FairCoop βασίζεται στην ανοιχτή πολιτική συμμετοχή, μπορούμε να πούμε ότι o FairCoop προσθέτει στο FairCoin μία αξία που βασίζεται σε συμφωνίες μεταξύ ανθρώπων – κάτι που, εξ όσων γνωρίζουμε, κανένα άλλο κρυπτονόμισμα δεν κάνει. Εμείς το αποκαλούμε «συναίνεση ανθρώπινης βάσης».

Αγοράστε FairCoins

Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε χρησιμοποιώντας Bitcoins σε ορισμένα ανταλλακτήρια. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να εγγραφείτε εκεί με ένα e-mail και τον κωδικό πρόσβασής σας και να στείλετε τα Bitcoins σας. Μπορείτε να αγοράσετε Bitcoins σε διάφορα μέρη στο διαδίκτυο. Εδώ μπορείτε να μάθετε πώς γίνεται αυτό.

Μπορείτε να κατεβάσετε το ψηφιακό πορτοφόλι FairCoin από εδώ. Μόλις το κατεβάσετε, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;