19.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ | Δυσπιστία. Του Θεοδόση Πελεγρίνη

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ | Δυσπιστία. Του Θεοδόση Πελεγρίνη

Ο υφυπουργός Παιδείας και τέως Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης αρθρογραφεί κάθε Δευτέρα αποκλειστικά για το enallaktikos.gr

Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ

Αν βλέπεις ότι η ζωή έτσι –γεμάτη από αθέμιτους ανταγωνισμούς, που, για να επιβιώσεις, σε υποχρεώνουν σε αήθεις επιθέσεις και σε επιλήψιμες υποχωρήσεις– δεν σου ταιριάζει, μια λύση θα ήταν για σένα να απομακρυνθείς, να επιδιώξεις να ζήσεις αθόρυβα στο περιθώριό της –έστω κι αν, με τον τρόπο αυτόν, θυσιάζεις πράγματα που σου ανήκουν. 

Μόνο προσπάθησε, όταν πάρεις τούτη την απόφαση –σκληρή, βέβαια, και άδικη, ίσως–, να μείνεις σταθερός σε αυτήν, να μην διολισθήσεις πίσω, αν φτάσουν στα αφτιά σου εκεί φωνές που σε καλούν με την υπόσχεση ότι πολλά σε περιμένουν να κερδίσεις. Πώς να τα καταφέρεις, εσύ ανεπιτήδευτος μέσα στην ερημιά σου, να μην μπλεχτείς στα σκοτεινά σχέδια που επιμελώς καταστρώνουν εκεί για να εκτοπίσουν ο ένας τον άλλο; Σκέψου την τύχη του Ηρακλή του Μακεδόνα, του γιου του Αλεξάνδρου. Αν και πρωτότοκος, του στερήσανε, μετά τον θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, το 323 π.Χ., τον θρόνο της Μακεδονίας, επειδή ήταν νόθος. 

Η Βαρσίνη, κόρη του Σατράπη της Φρυγίας  Αρτάβαζου, με την οποία τον απέκτησε ο Αλέξανδρος, υπήρξε απλώς μια ερωμένη του. Νόμιμη σύζυγός του ήταν η πριγκίπισσα της Βακτρίας Ρωξάνη, με την οποία απέκτησε τον Αλέξανδρο Δ΄ τον Μακεδόνα, που αναγνωρίστηκε ως διάδοχος του θρόνου του. 

Και η Βαρσίνη, αντί οποιασδήποτε απόπειρας διεκδίκησης, πήρε το νόθο βασιλόπουλο κι έφυγε στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας να ζήσουν ήσυχα εκεί, λησμονημένοι. 

Η μοιραία κλήση ήρθε λίγα χρόνια μετά, όταν ο Πολυπέρχων, για να εκτοπίσει τον ανταγωνιστή του Κάσσανδρο, που είχε χρισθεί «Στρατηγός εν Ευρώπη» ως την ενηλικίωση του Αλέξανδρου Δ΄, ανέλαβε αυτοβούλως να υποστηρίξει τα βασιλικά δικαιώματα του Ηρακλή. 

Και έσπευσε ο Ηρακλής να ανταποκριθεί στην προσφορά του Πολυπέρχονα, ο οποίος, μάλιστα, για την εφαρμογή του σχεδίου του, συγκέντρωσε χιλιάδες στρατιωτών και πολλές εκατοντάδες ιππέων και στρατοπέδευσε στην Τυμφαία, στα σύνορα Μακεδονίας, Ηπείρου και Αιτωλίας. Φρόντισε, όμως, ο Κάσσανδρος, δωροδοκώντας τον Πολυπέρχονα πλουσιοπάροχα με εδάφη στην Μακεδονία και τάλαντα πολλά, να τον πείσει να συμφωνήσει να αλλάξει το σχέδιό του παραμερίζοντας τον νόθο. Και ο Πολυπέρχων, πράγματι, κάλεσε σε δείπνο τον ανυποψίαστο Ηρακλή κι έδωσε εντολή να τον δηλητηριάσουν με την μάνα του. Άλλοι λένε πως διέταξε να στραγγαλίσουν μάνα και γιο, για να ξεμπερδεύει μια ώρα νωρίτερα μαζί τους.

Μην σε παρασύρουν τα σοφά λόγια του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος «δεξάμενος φλόγα, τρέχε. Ου γαρ γιγνώσκεις πότε σβέννυται και εν σκοτία σε καταλείψει». Πιο χρήσιμο δεν θα ήταν να έχεις κατά νουν πάντα την προτροπή του αρχαίου Έλληνα κωμοδιογράφου Επίχαρμου: να παραμένεις νηφάλιος και να θυμάσαι να δυσπιστείς;

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ | Δυσπιστία. Του Θεοδόση Πελεγρίνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;