17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣFree Freaks: Κάτι για να ταρακουνήσει τις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου σας

Free Freaks: Κάτι για να ταρακουνήσει τις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου σας

Μια συζήτηση με τον Κώστα Δελακούρα, σκηνοθέτη και ηθοποιό της παράστασης Free Freaks

Πρώτα ποιος είναι ο Κώστας, πως ξεκίνησε το θέατρο;

Α πάμε περίπου 29 χρόνια πίσω στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Καλαμάκι. Όπως όλοι έτσι και εγώ αναρωτιόμουν τι θα κάνω στη ζωή μου. Δεν είχα ιδιαίτερη επαφή με το θέατρο σαν παιδί και σαν έφηβος, είχα δει βέβαια κάποιες παραστάσεις με τους γονείς μου αλλά ως εκεί, όχι κάτι σε βάθος.

Παράλληλα όμως, όπως κάθε έφηβος που φτάνει στην κρίσιμη ηλικία των δεκαοχτώ βομβαρδίζεται από «πρέπει», πρέπει να σπουδάσεις αυτό ή πρέπει να σπουδάσεις το άλλο, πρέπει να γίνεις στέλεχος επιχειρήσεων.. πρέπει εκείνο και πρέπει και το άλλο..κ.λ.π, έτσι και εγώ προσπαθούσα να βρω κάτι που θα «πρέπει» και ίσως λίγο και να μου ταιριάζει.

Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά πια, είναι πως μέσα μου ένιωθα τότε πως εκεί έξω υπάρχει κάτι πιο όμορφο και πιο σπουδαίο από αυτά που μου έδειχναν οι άλλοι, αλλά δεν ήξερα τι. Ήθελα να ψάξω μέχρι να βρω κάτι να με γεμίζει γιατί ότι και αν δοκίμαζα με άφηνε ανικανοποίητο. Μερικά τυχαία γεγονότα και μια εσωτερική περιέργεια με οδήγησαν στην πόρτα μια δραματικής σχολής.

 

Αυτή ήταν η κομβική ίσως στιγμή. Η σχολή λεγότανε δραματική σχολή “Ράμπα” η οποία ήταν εξαιρετική σχολή  και στην οποία αυτή τη στιγμή οφείλω τα πάντα. Εκεί γνώρισα τον δάσκαλο μου τον Βίκτωρα Παγουλάτο, που ουσιαστικά ήτανε ένας μέντορας για μένα και ότι είμαι το οφείλω σε αυτόν. Ήταν αυτός που μας έβαλε την ιδέα της ομάδας με την Άννα Ετιαρίδου, με την Άννα ξεκινήσαμε μαζί την Ομάδα Πλάνη και το Θεατρικό Εργαστήρι Περιπλάνηση, και αποφασίσαμε πάρα τις πολλές δυσκολίες ότι αυτό το δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Χωρίς το θέατρο, μπορεί να ακούγεται βαρύ αλλά, δεν μπορώ να ζήσω. Ακούγεται σαν να είμαι τυχερός που κάνω αυτό που αγαπάω, αλλά καλό είναι να αναρωτηθεί κανείς πόσες θυσίες πρέπει να κάνει κανείς για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Θα μπορούσα να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια για να αποκτήσω κι εγώ αυτά που σου επιβάλει η κοινωνία, ένα καλύτερο αμάξι ας πούμε ή κάτι τέτοιο, ή τα ανούσια

μπράβο του περίγυρου. Δεν ξέρω αν εν τέλει κάνω κάτι πιο ουσιαστικό αλλά κάνω κάτι που με καλύπτει και πολλές μέρες με γεμίζει ευτυχία.

“Αυτό το εργαστήρι με το όνομα “Περιπλάνηση” πότε και πως ξεκίνησε;”

Το θεατρικό εργαστήρι ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2004, ήταν το τρίτο πιο σημαντικό γεγονός της ζωής μου. Το πρώτο ήταν η επαφή μου με την δραματική σχολή και τον δάσκαλο μου, το δεύτερο η δημιουργία της ομάδας “Πλάνη” που ακόμα υπάρχει, και το τρίτο ήταν αυτό το εργαστήρι που το ξεκινήσαμε δειλά στην αρχή με όνειρο να διδάξουμε το θέατρο που είχαμε μάθει, να κάνουμε θέατρο έτσι όπως εμάς μας αρέσει και αγαπάμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και κυρίως με τους ανθρώπους που γνώρισα, τους μαθητές μου. Εδώ έχω γνωρίσει ανθρώπους εξαιρετικούς που τους αγαπάω πρώτα σαν ανθρώπους, μετά σαν φίλους και μετά σαν μαθητές που μπορώ να μοιραστώ μαζί τους τις πιο ενδόμυχες σκέψεις μου.

“Ας πάμε λοιπόν στο
concept με τον Freeman, τα free freaks και την παράσταση.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με τον freeman;”

Ήταν μία τελείως τυχαία συνάντηση, δεν μου τον σύστησε κανένας δυστυχώς. Από τυχαίες περιηγήσεις στο ίντερνετ κατέληξα να δω αυτήν την περίεργη φιγούρα. Έλεγε πράγματα που σκεφτόμουν κι εγώ. Ξανάπαιξα το πρώτο βίντεο που είδα δεύτερη και τρίτη φορά, μετά άρχισα να βλέπω και άλλα video και πάει λέγοντας. Κατέληξα να μονολογώ πως αυτά που σκέφτομαι και με απασχολούν είναι πράγματα που ο Freeman τα λέει και τα εξηγεί μ’ έναν μοναδικό τρόπο. Σκέφτηκα πως αυτή την φιγούρα πρέπει οπωσδήποτε να την γνωρίσω στους μαθητές μου και αργότερα, γιατί όχι, στους φίλους των μαθητών μου και στους θεατές της Πλάνης, σε όσους περισσότερους μπορώ!


“Γιατί ένιωσες την ανάγκη να δώσεις τόσο μεγάλη σημασία στα λόγια του
freeman; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πάρα πολλοί έχουνε δει βιντεάκια του freeman όπως εσύ, αλλά δεν ένιωσαν την ανάγκη να δουν και άλλους μονολόγους του ή να διαδώσουν τις ιδέες του, εσένα γιατί σε άγγιξε πιο πολύ;”

Θα προσπαθήσω να σου δώσω μία εικόνα για το τι νιώθω. Πριν από λίγο σου έλεγα πως κάνω μια δουλειά που με γεμίζει και με κάνει να νιώθω καλά, αλλά όσο καλά και αν είμαι, μέσα μου πάντα κάτι ματώνει που ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι στερούνται των βασικών. Κουβαλάω το φορτίο της δικιάς μου ευθύνης και δεν κοιμάμαι άνετα τα βράδια, πως να στο πω, δεν είναι σωστό να περάσουμε από αυτόν τον κόσμο και το μόνο που θα έχουμε κάνει είναι να έχουμε φάει, να έχουμε πιει και να έχουμε χέσει τον τόπο. (όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Αριστοφάνης πριν 2500 χρόνια και ο freeman σήμερα). Δεν γίνεται να γυρνάς το βλέμμα σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Απλά, δεν γίνεται!

 

Πολλές φορές μου λένε “τι εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο” ; Ξέρεις κάτι; στα αρχ@@ μου, αν δεν θέλει ο κόσμος ν’ αλλάξει, ας μην αλλάξει. Έρχονται όμως οι επόμενες γενιές, και δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα ανεχτούν και θα ασπαστούν τη δική μας δουλοπρέπεια και αυτόν τον σάπιο κόσμο που θα τους κληροδοτήσουμε. Πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη!

 

“Έφερε κάποια αλλαγή ο freeman στο μυαλό σου, στον τρόπο που σκέφτεσαι;”

Αυτό που συγκεκριμένα έκανε ήταν να μου δώσει θάρρος, ότι δεν είμαι μόνος μου, ότι υπάρχουν δηλαδή κάποιοι, κάπου, κοντά η μακριά, που σκέφτονται τα ίδια. Τα Φρικιά  είναι μία ρωγμή στο φόβο της περιθωριοποίησης! Τα φρικιά είναι η φωνή όλων των φρικαρισμένων ανθρώπων!


“Ο
freeman ήτανε ιδέα για μία ακόμη παράσταση ή με αυτόν τον τρόπο ένιωθες ότι εκπληρώνεις κάποιο σκοπό σε αυτήν την χαλασμένη κοινωνία;”

Κοίτα, κάθε παράσταση είναι ένας τρόπος να εκπληρώσεις ένα μικρό κομμάτι από το χρέος σου σε αυτόν τον κόσμο. Ότι και αν δημιουργήσεις πηγάζει πάντα από αυτή την ανάγκη. Λένε ότι τα πάντα είναι πολιτική πράξη, συμφωνώ είναι.! Το θέατρο απλά φωτίζει τα πράγματα λίγο περισσότερο!

“Πάμε λίγο πιο βαθιά τώρα στο θέμα της παράστασης, γιατί επέλεξες τη συγκεκριμένη μορφή για την παράσταση, γιατί ας πούμε είστε έξι ηθοποιοί και όχι μονόλογος;”

Δεν θα έκανα σε καμία περίπτωση τα free freaks μονόλογο. Αν ήταν δυνατόν θα έβαζα και δέκα άτομα, γιατί ο freeman δεν περιορίζεται σε ένα μόνο άτομο. Δεν είναι ένας άνθρωπος που είναι πιο έξυπνος από τους άλλους. Ο freeman είμαστε όλοι εμείς…είναι οι εσωτερικές σκέψεις που ζωντανεύουν μέσα μας και παίρνουνε τη μορφή της φιγούρας που μας λέει αυτό που δεν τολμάμε να πούμε εμείς στον εαυτό μας.

 

“Πως ξεκίνησες λοιπόν να μεταφέρεις τον freeman στην σκηνή; Ποιες ήτανε οι δυσκολίες που συνάντησες κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας και πόσο καιρό σου πήρε;”;”

Πρώτα υπήρξε ένα “θέλω”. Θέλω να το κάνω αυτό παράσταση.

Φυσικά ήταν δύσκολο και μεγάλη πρόκληση για μένα να αποδώσω (να σκηνοθετήσω και να «παίξω») τους μονολόγους του Freeman (μιας φιγούρας με χιλιάδες πρόσωπα), γιατί έπρεπε σε όλα τα στάδια της δημιουργίας αυτής της παράστασης, στη θεατρική προσαρμογή του κειμένου, στη σκηνοθεσία ακόμα και στην υποκριτική, να γίνει μία μετάλλαξη. H μετάλλαξη μίας τέχνης όπως είναι το κινούμενο σχέδιο, σε μία άλλη τέχνη, με διαφορετικά εκφραστικά μέσα και άλλους κανόνες, όπως είναι το Θέατρο. Βλέποντας τις αντιδράσεις του κοινού, μετά τις πρώτες παραστάσεις, νομίζω πως αυτή η μετάλλαξη πέτυχε. Η τέχνη του Θεάτρου είναι ανεξάντλητη και αν ανακαλύψεις τα σωστά εκφραστικά μέσα που απαιτεί κάθε φορά ένα κείμενο, μπορείς να φτιάξεις μια πραγματική θεατρική εμπειρία.


“Αν μπορούσες να χωρέσεις το νόημα της παράστασης σε μία πρόταση”

Θα αναφερθώ στο μοναδικό ερώτημα που θέτει η παράσταση. Υπάρχει κάτι για το οποίο θα πεθαίνατε; Έχει κάτι ο καθένας από εμάς, για το οποίο θα έδινε τη ζωή του; Είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούν όλοι..

“Και τέλος αυτή η επανάσταση που έχει ξεκινήσει ο freeman που έχει ως όπλο τις συνειδήσεις των ανθρώπων, πιστεύεις οτι θα καταλήξει κάπου;”

Προφανώς και το πιστεύω, αλλιώς δεν θα έκανα τίποτα. Το σίγουρο είναι ότι όλο αυτό δεν θα χαθεί και δεν θα σβήσει, βέβαια δεν ξέρω πότε θα εκφράζει την πλειοψηφία των ανθρώπων. Θα αργήσει το πιο πιθανό, αλλά θα γίνει. Αλλά σκέψου επίσης ότι είναι λάθος να ξεκινάς έναν αγώνα μόνο όταν έχεις το σίγουρο αποτέλεσμα. Μη ρωτάς αν νικάς, πολέμα. Δεν έχει καμία σημασία. Απλώς πρέπει να μεταλαμπαδεύσεις τη φλόγα στους επόμενους και πρέπει να τους πείσεις πως πρέπει να τη δώσουνε κ αυτοί στους επόμενους.

“Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σου από δω και πέρα;”

Θα συνεχίσω να κάνω θέατρο!

 

Free Freaks: Κάτι για να ταρακουνήσει τις νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου σας

 

Μια comic πρωτότυπη και εκρηκτική παράσταση εμπνευσμένη από τον πιο ανατρεπτικό διαδικτυακό ήρωα της εποχής μας, τον Mr. Freeman, που κατέκλυσε τις οθόνες μας με τους καταιγιστικούς και αφοπλιστικούς του μονολόγους.

 

Οι free freaks, ως γνήσιοι επίγονοί του, χακάρουν τον κόσμο μας και εισβάλλουν στο κρανίο μας για να ταρακουνήσουν τις ετοιμοθάνατες νευρικές απολήξεις του εγκεφάλου μας.

 

Τα Φρικιά πυρπολούν με τον αιρετικό τους τρόπο την “κανονικότητα” και μας προτείνουν να παίξουμε ένα παιχνίδι, δίνοντας στον φρικαρισμένο εαυτό μας μια δεύτερη ευκαιρία «να ζήσει πραγματικά».

 

Η παράσταση είναι μια σύγχρονη κωμωδία – μπορεί και τραγωδία. Προσοχή όμως αγαπημένοι μας παντογνώστες, γιατί τα free freaks μπορεί ξαφνικά – εκεί που γελάτε – να σας κάνουν ν’ αναρωτηθείτε «ρε μήπως είμαι κι εγώ φρικιό» ;

 

και τί θα γίνει τότε ; 

 

Ταυτότητα της παράστασης

Θεατρική Προσαρμογή & Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σάντρα Ααρών, Αλίκη Καλλιβωκά, Χαρά Καραβασιλείου, Ελένη – Δήμητρα Μουτάφη, Αφροδίτη Ντίτορα και ο Κώστας Δελακούρας

Φωτισμοί-Ηχοληψία: Σάββας Σουρμελίδης

Φωτογραφίες: Μάνος Γεωργίου – Νάντια Γεωργιάδου

Μουσική Επιμέλεια & Βίντεο: Free Freaks

Παραγωγή: Ομάδα Πλάνη

 

Πληροφορίες

Θέατρο «Βαφείο – Λάκης Καραλής»

Αγίου Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Κεραμεικός

Στάση Μετρό: Κεραμικός

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 3425637

Ημέρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή στις 8:00 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 70΄

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος) 10 € (μειωμένο)

(Ειδικές Τιμές σε συλλόγους και group)

 

Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/free-freaks/

*https://www.facebook.com/profile.php?id=100063697982082

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

echo ‘’ ;