11.7 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗLrf: Ένα σύγχρονο και εξαιρετικά ελαφρύ στυλ ψαρέματος

Lrf: Ένα σύγχρονο και εξαιρετικά ελαφρύ στυλ ψαρέματος

Αρθρογράφος: Νίκος Τζώρας

Το LRF έχει ανοίξει μια νέα διάσταση για τους ψαράδες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ψαρέψουν είδη που δεν είχαν ποτέ στοχοποιηθεί με συμβατικές τακτικές με τεχνητό και ζωντανό δόλωμα.

Αυτή η σύγχρονη ελαφριά προσέγγιση έχει αλλάξει τη νοοτροπία των ψαράδων των ψαράδων και η διασκέδαση μπορεί να προέλθει από όλα τα είδη ψαριών ανεξαρτήτως μεγέθους ή ποσότητας. Απολαμβάνοντας την πραγματική ουσία του ψαρέματος!

Το Light Rock Fishing (LRF) , είναι ένα σύγχρονο εξαιρετικά ελαφρύ στυλ ψαρέματος με δόλωμα που γεννήθηκε από Ιάπωνες ψαράδες και εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μερικά χρόνια μέσω μιας ομάδας αλιείας λαβρακιού από τα νησιά Jersey που έψαχναν έναν τρόπο να αυξήσουν την αλιευτική τους περίοδο μόλις τα λαβράκια λιγόστευαν τον Νοέμβριο.

Ακολούθησαν αμέτρητες ώρες έρευνας καθώς προσπαθούσαν να μεταφράσουν πληροφορίες από ιαπωνικά φόρουμ και βίντεο στο Youtube στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με αυτή τη συναρπαστική νέα μέθοδο. Τα τελευταία 2 χρόνια υπήρξε μια ραγδαία ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς όλο και περισσότεροι ψαράδες θέλουν να δοκιμάσουν αυτή τη διασκεδαστική και stress free τεχνική ψαρέματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το πρόσφατο επεισόδιο της εκπομπής “Tight lines” του Keith Arthur στο Sky Sports, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο LRF- αυτό αποτέλεσε μεγάλη προβολή για το άθλημα και αναμφίβολα θα συμβάλει στη δημοτικότητά του για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξαν επίσης μερικά άρθρα πρόσφατα τόσο στο Sea Angler όσο και στο Total Sea Fishing Magazine.

Το LRF έχει ανοίξει μια νέα διάσταση για τους ψαράδες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ψαρέψουν είδη που δεν είχαν ποτέ στοχοποιηθεί με συμβατικές τακτικές με τεχνητό και ζωντανό δόλωμα. Αυτή η σύγχρονη ελαφριά προσέγγιση έχει αλλάξει τη νοοτροπία των ψαράδων των ψαράδων και η διασκέδαση μπορεί να προέλθει από όλα τα είδη ψαριών ανεξαρτήτως μεγέθους ή ποσότητας. Απολαμβάνοντας την πραγματική ουσία του ψαρέματος!

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπει ο κόσμος στο ψάρεμα, ειδικά οι νέοι. Απαιτεί πολύ λίγες δεξιότητες ή γνώσεις αλιείας για να αρχίσετε να πιάνετε ψάρια. Δεν χρειάζεται καν να μάθετε να ρίχνετε!

Ποια είδη μπορώ να περιμένω να πιάσω;

Όσο η τεχνική γινότανε πιο διαδεδομένη τόσες περισσότερες δοκιμές γινότανε στις θάλασσες μας με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάμε για μεγαλύτερα ψάρια τα οποία δεν θα πιστεύαμε ότι θα πιάσουμε ποτέ με αυτού του είδους την τεχνική. Ο λόγος κυρίως για μεγάλους σαργούς, μελανούρια, σαφρίδια, κοκκάλια, μουρμούρες, λαβράκια, λούτσους, αρκετές φορές τσιπούρες και μέχρι ενάμισι-δύο κιλά στείρες, μανάλια, συναγριδούλες κ.α.

 

Καλάμια

Τα καλάμια που είναι καταλληλότερα για αυτή τη δουλειά είναι γενικά μεταξύ 1.80m και 2.50m σε μήκος και με βάρος ρίψης που κυμαίνεται μεταξύ 0,5- 8g. Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε μεταξύ στερεών ή σωληνωτών άκρων. Οι στερεές μύτες είναι πολύ ευαίσθητες, πιο ανθεκτικές και προσφέρουν καλύτερο οπτικό έλεγχο. Οι σωληνοειδείς μύτες έχουν ταχύτερη ανάκαμψη μόλις συμπιεστούν, επιτρέποντάς σας τελικά να ρίχνετε μακρύτερα. Μεταδίδουν επίσης περισσότερη αίσθηση. Υπάρχουν αρκετά γνωστά brands που κατασκευάζουν καλάμια lrf όπως:  Balzer,Cinnetic,Daiwa,Major Craft,Mikado,Oceanic Team,Pregio,Savage Gear και Shimano. Η επιλογή είναι δική σας.

Μηχανισμοί

Οι πιο κατάλληλοι για τη δουλειά είναι οι μηχανισμοί ψαρέματος μεγέθους 1000 και 2500, επιλέξτε ανάλογα για να ισορροπήσετε το καλάμι σας και τι ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.

Νήματα

Τα braided mainlines από 4lb-8lb με έναν οδηγό από fluorocarbon ή monofilament με μικρότερο σπάσιμο είναι το συνηθισμένο set up. Αν και το fluorocarbon 2lb-5lb κατευθείαν μέσα θα κάνει καλά τη δουλειά. Ακολουθούν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν στην επιλογή μιας κύριας πετονιάς. Το νήμα προσφέρει καλύτερη αναλογία αντοχής προς διάμετρο και καλύτερη ρίψη. Το fluorocarbon είναι βαρύτερο από το braid και θα βοηθήσει να κρατήσει επαφή με τα δολώματα σε συνθήκες ανέμου, έχει επίσης καλύτερη αντοχή στην τριβή.

Δολώματα

Marukyu Power Isome- ένα υβριδικό δόλωμα, γεμάτο με πρόσθετα που προσελκύουν τα ψάρια και τα κάνουν να δαγκώνουν και να μην το αφήνουν ποτέ. Αυτά τα μικρά βιοδιασπώμενα κομμάτια από μαλακά πλαστικά μπισκότα ψαριών είναι εξαιρετικά θανατηφόρα! Το ροζ και το κόκκινο είναι τα πιο επιτυχημένα χρώματα, αλλά όλα λειτουργούν.

Αγκίστρια/κεφαλές

Συνιστούμε χοντρά αγκίστρια ψαρέματος σε νάιλον και μερικά σπασμένα σφαιρίδια για βάρος πάνω από τις κεφαλές των τζιγκ, μπορείτε να βάλετε ένα βαρύ μονό σπασμένο σφαιρίδιο μια ίντσα από το αγκίστρι ή για καλύτερη παρουσίαση να χρησιμοποιήσετε μερικά μικρότερα σπασμένα σφαιρίδια “τύπου κουμπιού πουκάμισου”, αυτό αποτρέπει κάθε αγκίστρωση. Βρίσκουμε επίσης ότι η αναλογία αγκίστρωσης είναι καλύτερη με άγκιστρα σε νάιλον. Μπορείτε να μειώσετε ακόμη και το μέγεθος στα 20, κανένα ψάρι δεν θα ξεφύγει από αυτά!

Τοποθεσίες

Από τα βράχια, τις προβλήτες, τις παραλίες, τις εκβολές των ποταμών.

Τα λιμάνια είναι καταπληκτικοί χώροι για LRF. Προσφέρουν εύκολη, άνετη πρόσβαση και τείνουν να είναι φυτώρια για νεαρά ψάρια. ακόμη και οι μικρότερες από τις βραχώδεις λίμνες μπορεί να έχουν μίνι είδη που τις κατοικούν. Δοκιμάστε να χτυπήσετε το δόλωμα και το split shot πάνω στους βράχους για να προκαλέσετε δονήσεις και να διαταράξετε ό,τι κρύβεται σε αυτές τις γωνιές και τις σχισμές και αιωρήστε το δόλωμα πάνω από τυχόν μικρές κρυψώνες. Συμβουλή – μείνετε όσο το δυνατόν πιο πίσω για να μην τα τρομάξετε.

Απλά θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν όρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό σας LRF και σε γλυκά νερά, κανάλια, ποτάμια, και λίμνες! Απλά βγείτε εκεί έξω και δοκιμάστε αυτό το εξαιρετικά ελαφρύ ψάρεμα με δόλωμα, είναι πολύ διασκεδαστικό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;