16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕίδησηΦρικτές σκηνές δείχνουν ψάρια να ασφυκτιούν μέχρι θανάτου στις εργοστασιακές φάρμες

Φρικτές σκηνές δείχνουν ψάρια να ασφυκτιούν μέχρι θανάτου στις εργοστασιακές φάρμες

Μια Ιταλική ΜΚΟ δημοσίευσε πλάνα μέσα από φάρμες ψαριών που αποκαλύπτουν αμφίβολες πρακτικές για μια βιομηχανία που μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί χωρίς κανονισμούς.
Σοκαριστικά πλάνα από φάρμες εντατικής καλλιέργειας ψαριών στην Ιταλία βγήκαν στην δημοσιότητα και εγείρουν ερωτήματα για τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στις υδατοκαλλιέργειες για τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, προκαλώντας  νέες εκκλήσεις για ρυθμίσεις.
Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα ψάρια δεν έχουν σχεδόν καμία νομική προστασία στην ΕΕ και οι εικόνες, που καταγράφτηκαν κρυφά  το 2017 και το 2018, είναι η πρώτη έρευνα στις Ευρωπαϊκές «εργοστασιακές φάρμες» ψαριών.
Το βίντεο δείχνει ξεχωριστά κοπάδια τσιπούρας, λαβράκια και πέστροφες που πιάνονται με σφιχτά δίχτυα, πριν τα πετάξουν σε πλαστικά δοχεία και τα αφήσουν να πεθάνουν αργά από ασφυξία. Πολλά τις τελευταίες τους στιγμές σπαρταρούν αβοήθητα στο πάτωμα.
Κάποια από τα ψάρια που επιβιώνουν υποφέρουν από ασφυξία που μπορεί να κρατήσει και μια ώρα πάνω σε πλάκες ή μέσα σε δοχεία γεμάτα με πάγο στο σφαγείο. Τα πλάνα δείχνουν ότι κάποια εντέλει θανατώνονται με χτυπήματα από μεταλλικά κλομπ στο κεφάλι.
Επίσης δείχνουν να πιέζουν με τα χέρια τα ψάρια για να βγουν τα αυγά τους. Ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτό είναι έντονα επίπονο για τα ψάρια.
Ο Claudio Pomo, συνιδρυτής της Essere Animali, η ομάδα που κατέγραψε τις εικόνες αυτές είπε: «Οι φάρμες ψαριών είναι εργοστασιακές φάρμες απλά κάτω από το νερό, αλλά με σοβαρότερα θέματα για την ευζωία τους.  Κανένας νόμος ή κανονισμός στην Ε.Ε δεν προστατεύει τα ψάρια και αφού περάσουν την ζωή τους σε στριμωγμένα κλουβιά, χιλιάδες και εκατομμύρια από αυτά αφήνονται να πεθάνουν αργά και οδυνηρά από ασφυξία κάθε χρόνο.»
Τα ψάρια στο βίντεο αποστέλλονται στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας, που τώρα η Essere Animali βάζει στο στόχαστρο μέσω μιας δημόσιας καμπάνιας αιτήσεων, email, ενδεχoμένως και διαμαρτυριών, είπε ο Pomo.
«Επιστήμονες – ακόμη και η Ε.Ε – κατέληξαν ότι τα ψάρια αισθάνονται πόνο,» ανέφερε στην Guardian. «Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες συμφωνούν μαζί μας ότι είναι η ώρα να τους δώσουμε τουλάχιστον τα βασικά δικαιώματα που έχουν τα ζώα ξηράς.»
Στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί από τις αρχές του αιώνα, δείχνουν ότι τα ψάρια έχουν υψηλού επιπέδου νοητικές λειτουργίες και συνείδηση, παρατεταμένες αντιδράσεις σε επίπονα ερεθίσματα.
To 2009, η Επίτροπος Υγείας, Ανδρούλλα Βασιλείου, είπε ότι υπήρχαν: «επαρκείς επιστημονικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα ψάρια είναι συναισθανόμενα όντα, αντιδρούν στον πόνο και όταν υποφέρουν».
Μια έρευνα Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές τους έτους (2018) αποκάλυψε ότι οι πρακτικές σε πολλές χώρες της ΕΕ δεν ανταποκρίνονταν στον Aquatic Animals Health Code (Κώδικα Υγείας Υδρόβιων Ζώων), αλλά η συμμόρφωση σε αυτόν δεν ήταν υποχρεωτική.
Αντιπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε: «Στην ουσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια να νομοθετήσει προς αυτήν την μεριά στο άμεσο μέλλον.»
Οι υπάρχοντες νόμοι της ΕΕ αναφέρουν ότι τα ζώα πρέπει να «μην υποβάλλονται σε πόνο που μπορεί να αποφευχθεί, αγωνία ή ταλαιπωρία» πριν την σφαγή. Μια μελέτη της ΕΕ πέρυσι συνέστησε  την χρήση συσκευών αναισθητοποίησης  στα ψάρια για την ελαχιστοποίηση του πόνου πριν την θανάτωση τους.
Αλλά δεν υπήρχε αναισθητοποίηση σε καμία από τις τέσσερις φάρμες που καταγράφηκαν από την Essere Animali.
Anja Hazekamp, Γερμανίδα ευρωβουλευτής στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ευζωία των ζώων, ανέφερε στην Guardian ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι «φρικτές» πρακτικές της σφαγής των ψαριών που αποκαλύφτηκαν από την Essere Animali.
Ανέφερε: «Ζητήσαμε την ύπαρξη κανονισμού και στο τέλος η επιτροπή υπέβαλε μια αναφορά – όχι νομοθεσία. Ήταν πολύ απογοητευτικό. Η ευζωία των ζώων δεν είναι προτεραιότητα για αυτήν την επιτροπή, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τα ψάρια. Τα εμπορικά  συμφέροντα έχουν πάντα μεγαλύτερη προτεραιότητα, δυστυχώς.»  
Οι βιομηχανίες που προσέγγισε η Guardian δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα της για κάποιο σχόλιο.
Η παγκόσμια παραγωγή ψαριών έχει υπερδιπλασιαστεί  από το 1960 και τα μισά από αυτά είναι από ιχθυοκαλλιέργειες. Για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση, το νούμερο θα πρέπει να διπλασιαστεί και πάλι μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τον World Resources Institute (Ινστιτούτο Παγκοσμίων Πόρων).
Καθώς οι πληθυσμοί των  ψαριών στους ωκεανούς μειώνονται κατακόρυφα, γίνεται ήδη λόγος για τις τεράστιες εργοστασιακές φάρμες στην θάλασσα, πέραν του ρίσκου της εξάπλωσης ασθενειών και μόλυνσης.
Η Ιταλία παράγει 185.000 τόνους ψαριών κάθε χρόνο -12% του Ευρωπαϊκού συνόλου παραγωγής. Εκτιμήσεις για το σύνολο των ψαριών που θανατώνονται παγκοσμίως σε εμπορικές φάρμες κάθε χρόνο είναι από 37 -120 εκατομμύρια, με 2.7 τρισεκατομμύρια να ψαρεύονται στους ωκεανούς.
Αυτό το άρθρο διορθώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018. Η Ιταλία παράγει 185.000 τόνους ψαριών τον χρόνο. Η προηγούμενη αναφορά έγραφε 185 τόνους.
Μετάφραση: Τίνα Πετριτσοπούλου

Φρικτές σκηνές δείχνουν ψάρια να ασφυκτιούν μέχρι θανάτου στις εργοστασιακές φάρμες

Πηγή: The Guardian  – Arthur Nelsenethosandempathy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;