19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΓεράκια και αρχιβασανιστές οι νέοι άνθρωποι του Τραμπ

Γεράκια και αρχιβασανιστές οι νέοι άνθρωποι του Τραμπ

Μυρίζει πόλεμο η επιλογή του Μάικ Πομπέο και της Τζίνα Χάσπελ για Στέιτ Ντιπάρτμεντ και CIA
Του Μωυσή Λίτση
Η αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και η αντικατάστασή του από τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο και η τοποθέτηση στη θέση του διευθυντή της CIA, της αρχιβασανίστριας Τζίνας Χάσπελ είναι μία ακόμη ένδειξη της σκλήρυνσης της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Ρωσία.
 
Η αποπομπή Τίλερσον έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση έκπληξη για συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Έγινε επίσης σε μία περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο με επιβολή δασμών στα προϊόντα χάλυβα, οδηγώντας σε νέα ένταση τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ.
 
Ο Τίλερσον πριν τοποθετηθεί από τον Τραμπ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ήταν διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil. Είχε μάλιστα θεωρηθεί άνθρωπος της Ρωσίας, λόγω των πολύ καλών σχέσεων που είχε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθότι η Exxon Mobil  έχει σημαντική παρουσία στη Ρωσία.
 Ο Τίλερσον ως περισσότερο πραγματιστής, είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν, που έχουν υπογράψει οι έξι υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία). Για χρόνια άλλωστε οι αμερικανικές πετρελαϊκές πίεζαν την αμερικανική κυβέρνηση να προσεγγίσει το Ιράν, βλέποντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (κυρίως τη γαλλική Total) να συνεχίζουν να διατηρούν και να αναπτύσσουν σχέσεις με την Τεχεράνη.
 
Η συμφωνία προβλέπει να εγκαταλείψει το Ιράν τις πυρηνικές του φιλοδοξίες με αντάλλαγμα την σταδιακή επανένταξή του στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, με τις ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου να ανυπομονούν να ξαναμπούν στο παιχνίδι, επενδύοντας σε νέα κοιτάσματα και εκσυγχρονισμό της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία έχει πληγεί από το μακροχρόνιο οικονομικό εμπάργκο.
 
Σε πρόσφατο συνέδριο στο Παρίσι, ο υφυπουργός Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Ζαμανίνια είχε δηλώσει πως η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει τη δυνατότητα παραγωγής αργού πετρελαίου στα 4,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα επίπεδα που βρισκόταν η ιρανική παραγωγή πετρελαίου πριν την επιβολή των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.
 
Για την επίτευξη του στόχου αυτού το Ιράν χρειάζεται τη συνδρομή των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών του κοιτασμάτων. Μη ξεχνάμε επίσης πως το Ιράν εκτός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στο κόσμο είναι και σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου, τομέα τον οποίο επίσης φιλοδοξεί να αναπτύξει μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων.
 Η άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2016 βοήθησε το Ιράν να αρχίσει και πάλι να πουλά πετρέλαιο προς τους κυριότερους πελάτες του στην Ευρώπη, όπως οι ιταλικές Saras και Eni, τα δικά μας ΕΛΠΕ, την ισπανική Repsol, την ολλανδική Shell και τη γαλλική Total, η οποία διαθέτει και μερίδιο σε μεικτή επιχείρηση ανάπτυξης ενός φιλόδοξου υπεράκτιου(offshore) κοιτάσματος στο Ιράν.
 
Οι αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν να είναι έξω από το παιχνίδι, κάτι που εξηγεί την στάση τον Τίλερσον για συνέχιση της πολιτικής προσέγγισης με το Ιράν.
 
Ο Τίλερσον φέρεται να είναι ο άνθρωπος ο οποίος  εμπόδισε τον Τραμπ να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το Φεβρουάριο, κάτι που αναμένεται τελικά να κάνει σύντομα ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Ακόμη και Αμερικανοί στρατηγοί, έχουν ταχθεί κατά της εγκατάλειψης της συμφωνίας με το Ιράν, μη βλέποντας άλλο τρόπο το πώς θα μπορούσαν να καμφθούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.  Ο  στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, κατέθεσε πρόσφατα σε επιτροπή ακρόασης στο κογκρέσο πως «αν η συμφωνία με το Ιράν εγκαταλειφθεί θα πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πυρηνικό του πρόγραμμα».
Στόχος το Ιράν
Πρώτος στόχος λοιπόν του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού του Τραμπ, είναι το Ιράν, ενόψει της αναμενόμενης επίσημης απόσυρσης της αμερικανικής υπογραφής από τη συμφωνία.
 
Τον Ιανουάριο ο Τραμπ απηύθηνε τελεσίγραφο στις ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις να συμφωνήσουν προκειμένου «να διορθωθούν οι τρομακτικές ελλείψεις στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», ειδάλλως δεν θα συναινέσει στην παράταση της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων.
 
Ο Πομπέο άλλωστε που τοποθέτησε ο Τραμπ στη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών έχει υπερθεματίσει σε αντιιρανικές δηλώσεις, αποκαλώντας το Ιράν «δεσποτική θεοκρατία» και «ολέθρια αυτοκρατορία που επεκτείνει την ισχύ και επιρροή της σε όλη τη Μέση Ανατολή».
 
Η εγκατάλειψη της συμφωνίας με το Ιράν, θα προσθέσει ένα ακόμη σημείο τριβής στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την ΕΕ, που θεωρεί ότι η συμφωνία με το Ιράν αποδίδει, έχοντας βεβαίως στο πίσω μέρος του κεφαλιού της τις προοπτικές για μπίζνες που ξανοίγονται για πλειάδα επιχειρηματικών κολοσσών της.
 
Η εγκατάλειψη της συμφωνίας με το Ιράν από αμερικανικής πλευράς ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση-ένας ισραηλινός βομβαρδισμός πιθανών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων όπως είχε γίνει με το Ιράκ το 1981(;)- εξέλιξη που θα ανέβαζε το θερμόμετρο της έντασης κατακόρυφα.
 
Ήδη η Συρία έχει εξελιχθεί σε ζώνη αντιπαράθεσης ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ/ΕΕ-Ρωσία) αλλά και τις περιφερειακές δυνάμεις (Τουρκία, Ιράν, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία), που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον συριακό εμφύλιο προς όφελός τους.
 
O Πομπέο, όπως και ο Τίλερσον, είναι γέννημα θρέμμα του αμερικανικού κεφαλαίου. Πρώην στρατιωτικός, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στο Κάνσας και μέλος της ακροδεξιάς κίνησης του Κόμματος του Τσαγιού, το οποίο πρωτοστατούσε στο να μην περάσει η ανεπαρκής μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υγεία(Obamacare) που προβλέπει έστω μια στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη για τους φτωχούς, σε μια χώρα που η υγεία είναι ιδιωτική υπόθεση, εξελίχθη  πολιτικά χάρη στη στήριξη των αδελφών Koch.
 
Οι αδελφοί Koch, είναι μέλη γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, που ενισχύει επισήμως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Ακολουθεί ο Κιμ…
Εκτός από το Ιράν, η αποπομπή του Τίλερσον έχει στόχο τη Βόρεια Κορέα. Ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών, είχε ταχθεί υπέρ της προσέγγισης χωρίς όρους με την Πιονγκγιάνγκ, παρόλο που ο Τραμπ υπόσχονταν από το βήμα του ΟΗΕ «να καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα και δήλωνε στον Τίλερσον ότι χάνει το χρόνο του, επιζητώντας διαπραγματεύσεις με τον «μικρό πυραυλάνθρωπο».
 
Ο Τίλερσον πιάστηκε στον ύπνο, όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε πριν μερικές ημέρες ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Κιμ, ο οποίος φαίνεται να έχει αποδεχθεί όλους τους αμερικανικούς όρους: αποπυρηνικοποίηση, διακοπή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών, ανοχή στα εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.
 
Τι οδήγησε τον Κιμ να δείξει ξαφνικά «μετριοπάθεια» μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι πως καταλύτης ήταν οι προσπάθειες της Κίνας, κυριότερου συμμάχου και εμπορικού εταίρου της Βόρειας Κορέας, να αποκλιμακώσει την ένταση στη γειτονιά της, την κορεατική χερσόνησο, εμφανίζοντας παράλληλα προφίλ ήπιας υπερδύναμης.
 
Για τον Τραμπ η επικείμενη συνάντηση με τον Κιμ είναι μια ευκαιρία να δείξει ότι η σκληρή του πολιτική αποδίδει και θα μπορούσε να αποδώσει και στην περίπτωση του Ιράν. Από την άλλη θα έχει έτοιμο το «κατηγορώ» για ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους κατά του Βορειοκορεατικού καθεστώτος, με κίνδυνο η αντιπαράθεση να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
  
Ο Πομπέο είναι ο «ιδανικός» άνθρωπος για μια ακόμη πιο σκληρή πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Τον περασμένο Ιούλιο είχε σε δηλώσεις του εκφραστεί υπέρ της αλλαγής του βορειοκορεατικού καθεστώτος, λέγοντας πως «ελπίζει να βρούμε τρόπο να αποχωρίσουμε το καθεστώς από αυτό το σύστημα… Ο λαός της Βόρειας Κορέας, είμαι βέβαιος, είναι αξιαγάπητος λαός και θα ήθελε να δει (τον Κιμ) να φεύγει».
 
Τον Πομπέο ασφαλώς δεν έπιασε ο πόνος για την καταπίεση του βορειοκορεατικού λαού. Η Βόρεια Κορέα έχει εξελιχθεί σε πεδίο έντασης, λόγω του οξυμένου ανταγωνισμού ΗΠΑ και Κίνας, ο οποίος δεν μένει πλέον μόνο σε οικονομικό επίπεδο…
Αρχιβασανίστρια με παρελθόν
Όσο για την τοποθέτηση της πρώτης γυναίκας ως επικεφαλής της CIA,  το πρόσφατο κύριο άρθρο των New York Times τα λέει όλα:« Όταν πρόκειται για τα βασανιστήρια, κανένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους δεν είχε περισσότερο εξασκηθεί σε αυτές τις αποτρόπαιες σκοτεινές πρακτικές από όσο οι πράκτορες και οι εργαζόμενοι στη CIA τις οποίες εφάρμοσε σε υπόπτους για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου(2001). Λίγοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμείχθηκαν σε αυτή τη ξέφρενη κατάχρηση, η οποία ξεκίνησε από τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους και τερματίστηκε από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο η Τζίνα Χάσπελ».
 
Η Χάσπελ, υποδιευθύντρια της CIA μέχρι την πρόσφατη προαγωγή της από τον Τραμπ, ήταν αυτή που επέβλεπε τις φρικτές ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν σε μυστική τοποθεσία κράτησης στην Ταϊλάνδη κατά δύο υπόπτων της Αλ Κάιντα, του Abu Zubaydah και του Abd al-Rahim al-Nashiri. «Κατά του Zubaydah χρησιμοποιήθηκε 83 φορές η μέθοδος του εικονικού πνιγμού μέσα σε ένα μήνα. Οι βασανιστές της CIA  του έσπασαν το κεφάλι στον τοίχο και τον υπέβαλλαν σε άλλες ακατανόμαστες βιαιότητες. Η τρέλα αυτή σταμάτησε όταν οι ανακριτές αποφάσισαν ότι δεν είχε τίποτα το χρήσιμο να τους πει», γράφουν οι ίδιοι οι New York Times, στο προαναφερθέν κύριο άρθρο τους.
 
Οι βασανισμοί είχαν βιντεοσκοπηθεί(!) και αποθηκευτεί σε ασφαλές σημείο στην Ταϊλάνδη, έως ότου δόθηκε εντολή να καταστραφούν το 2005. Ποιος επέβλεψε την καταστροφή; Μα ποιος άλλος, η Χάσπελ.
 
Οι Abu Zubaydah και Abd el-Rahim al-Nashiri εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές του Γκουντάναμο έχοντας υποστεί σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες.
 
Ο Ομπάμα κάτω από τη γενική κατακραυγή αποκήρυξε μεν τις μεθόδους Γκουαντάναμο, έδωσε ωστόσο εντολή η πλήρης έκθεση της CIA για τα βασανιστήρια να μείνει σφραγισμένη μέχρι το 2028.
Ο Τραμπ είχε ωστόσο ήδη προεκλογικά διακηρύξει ότι «θα επαναφέρω πολλά πράγματα πολύ χειρότερα από τον εικονικό πνιγμό» και υποστήριζε πως οι στρατιωτικοί του έχουν πει πως «τα βασανιστήρια αποδίδουν».
Πηγές:
https://financialtribune.com/articles/energy-economy/79082/irans-oil-exports-near-1-billion-barrels-in-2017
https://uk.reuters.com/article/uk-usa-iran-nuclear/u-s-general-signals-support-for-iran-nuclear-deal-idUKKCN1GP26Y
https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-pompeo-iran/with-pompeos-rise-uncertainty-deepens-for-iran-nuclear-deal-idUSKCN1GP2XS
https://www.dw.com/en/under-mike-pompeo-us-state-department-faces-hawkish-future/a-42963826
https://www.nytimes.com/2018/03/13/opinion/cia-torture-gina-haspel.html
Γεράκια και αρχιβασανιστές οι νέοι άνθρωποι του Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;