35.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΓιαούρτι και κεφίρ: Τα 2 δώρα για την διατροφή μας

Γιαούρτι και κεφίρ: Τα 2 δώρα για την διατροφή μας

Το γιαούρτι https://stamou.gr/katigories-proiontwn/yoghurt/ και το κεφίρ έχουν γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και οι περισσότεροι από εμάς τα έχουν εντάξει στην διατροφή τους λόγω της διατροφικής τους αξίας.

Τα οφέλη του κεφίρ και του γιαουρτιού είναι ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες, ασβέστιο που κάνει καλό στα οστά και στα δόντια και πρωτεΐνες. Είναι πλούσια σε προβιοτικά, τα οποία είναι «καλά» βακτήρια και βοηθούν το πεπτικό σύστημα βελτιώνοντας την πέψη και τέλος έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλωθούν και από ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη.

Το γιαούρτι ανακαλύφθηκε πριν από αρκετά χρόνια στην Μέση Ανατολή όταν κάποιοι ανακάλυψαν ότι το γάλα μπορεί να πάρει και άλλη μορφή και να κρατηθεί περισσότερο στον χρόνο.

Η δημιουργία του ξεκινάει από το ζέσταμα τους γάλακτος, φτάνοντας τους 85°C ώστε να φύγουν τα βακτήρια που είναι ανεπιθύμητα και να αρχίσει να δημιουργείται η μορφή του γιαουρτιού. Στην συνέχεια η θερμοκρασία πέφτει στους 43°C και αρχίζουν να αναπτύσσονται τα απαραίτητα βακτήρια και έπειτα προστίθενται μερικά ζωντανά βακτήρια από μια προηγούμενη παρτίδα γιαουρτιού. Το επόμενο βήμα είναι να αφεθεί το μείγμα για 4-7 ώρες ώστε να ζυμωθεί και να αποκτήσει την γεύση και την μορφή του γιαουρτιού και τέλος πάει στο στάδιο της ωρίμανσης που πρέπει να ψυχθεί ώστε να σταθεροποιηθεί η υφή του.

Αντίστοιχα, το κεφίρ ανακαλύφθηκε στον Καύκασο πριν από πολλά χρόνια και σύμφωνα με έναν μύθο οι κόκκοι κεφίρ ήταν δώρο από τον Μωάμεθ και οι άνθρωποι τους πρόσεξαν με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Το κεφίρ δημιουργείται από γάλα ακόμα και από φυτικό γάλα αμυγδάλου. Η διαδικασία ξεκινάει με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα, οι οποίοι περιέχουν τα βακτήρια και τις ζυμομύκητες που είναι απαραίτητοι για την ζύμωση. Το μείγμα που δημιουργήθηκε, πρέπει να αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου και ανάλογα την γεύση που επιθυμεί ο κάθε κατασκευαστής, θα το αφήσετε τις αντίστοιχες ώρες (από 12 έως 48). Μετά από αυτή την διαδικασία, οι κόκκοι κεφίρ πρέπει να αφαιρεθούν και έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ξανά για την δημιουργία άλλου κεφίρ. Τέλος, το μείγμα είναι έτοιμο και προτείνεται να μπαίνει στο ψυγείο για την καλύτερη διατήρησή του. 

Οι τρόποι που δημιουργούνται αυτά τα 2 προϊόντα είναι πραγματικά εντυπωσιακοί γιατί τα βακτήρια και οι μύκητες αναλαμβάνουν όλη την δουλειά.

Οι άνθρωποι έχουν ξεχωρίσει το γιαούρτι και το κεφίρ για τη διατροφική τους αξία αλλά και επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές όπως για την δημιουργία ενός δροσιστικού smoothie, για ένα νόστιμο γλυκό, για τυροπιτάκια αλλά και για ντιπ ή sauce σε μια σαλάτα! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;