22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΗ πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη – πόσο κακό κάνει στον εγκέφαλο

Η πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη – πόσο κακό κάνει στον εγκέφαλο

Η ζάχαρη βρίσκεται σήμερα
στο επίκεντρο των ειδήσεων αλλά δεν είναι όλες οι ειδήσεις καλές – ειδικά για
το τι κάνει η ζάχαρη στον εγκέφαλό μας. Με την υπερκατανάλωση ζάχαρης
συνδέονται ο κακός σχηματισμός μνήμης, οι μαθησιακές διαταραχές, η κατάθλιψη
και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Το μυαλό μας εξαρτάται από
τη ζάχαρη για τη λειτουργία του. Τα κύτταρα του εγκεφάλου απαιτούν δύο φορές
την ενέργεια που απαιτείται από όλα τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος, δηλαδή περίπου
το 10% των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών απαιτήσεων.

Η ενέργεια αυτή προέρχεται
από τη γλυκόζη (σάκχαρο αίματος), το πρωτεύον καύσιμο του εγκεφάλου. Έτσι, η
ίδια η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός του εγκεφάλου – είναι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης!

Η πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη που καταναλώνουμε

Το αμερικανικό Υπουργείο
Γεωργίας εκτιμά ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 71 κιλά ‘προστιθέμενης’ (ή
κρυμμένης) ζάχαρης ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 5 ράφια ενός καταστήματος τροφίμων
που έχουν το καθένα φορτωθεί με 30 περίπου συσκευασίες ζάχαρης του μισού κιλού.

Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων
τοποθετεί την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε σε 27,5 κουταλάκια του γλυκού
ζάχαρης ανά ημέρα ανά άτομο. Το σύνολο των θερμίδων αυτής της ποσότητας ζάχαρης
είναι περίπου 440, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα-τέταρτο μιας ημερήσιας
δίαιτας 2000 θερμίδων. Τώρα, ίσως να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα στατιστικά
στοιχεία ακούγονται υπερβολικά και ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταναλώνουμε
τόσο πολύ ζάχαρη σε μια μέρα!

Ενώ μπορεί να μην τρώμε
αρκετή σκέτη ζάχαρη για να ικανοποιήσουμε αυτό το στατιστικό στοιχείο, θυμηθείτε
ότι υπάρχει φυσική ζάχαρη που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ πολλά
πρόσθετα σάκχαρα περιλαμβάνονται στις επεξεργασμένες τροφές που τρώμε
καθημερινά.

Μια υγιεινή διατροφή για τον
εγκέφαλο θα περιέχει, για παράδειγμα, σημαντική ποσότητα ζάχαρης που απαντάται
στη φύση σε φρούτα, σιτηρά και δημητριακά. Έτσι, η ίδια η ζάχαρη δεν αποτελεί
πρόβλημα για τον εγκέφαλο. Το πρόβλημα είναι ότι καταναλώνουμε σε χρόνια βάση μεγαλύτερη
ποσότητα ζάχαρης που έχει προστεθεί σε επεξεργασμένα τρόφιμα, η οποία είναι
συνήθως με τη μορφή φρουκτόζης. Η φρουκτόζη, χωρίς την ίνα από τα φυτά,
απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό, προκαλώντας γρήγορες αυξομειώσεις στο
σάκχαρο του αίματος.

Ζάχαρη, διαβήτης και Αλτσχάιμερ

Υπήρχε πάντα η πεποίθηση ότι
ο διαβήτης και η νόσος του Αλτσχάιμερ συνδέονται λόγω της ταυτόχρονης
κλιμάκωσης του Αλτσχάιμερ και του διαβήτη τύπου II.
Στην πραγματικότητα, το Αλτσχάιμερ αναφέρεται μερικές φορές ως διαβήτης Τύπου
ΙΙΙ.

Οι διαβητικοί τύπου II είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν την
ινσουλίνη κατάλληλα για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.
Επομένως, τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα καταλήγουν να
κυκλοφορούν στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό βλάπτει τα όργανα
συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Όταν οι ερευνητές άρχισαν
να εξετάζουν πιο προσεκτικά τη σχέση μεταξύ Αλτσχάιμερ και διαβήτη, είδαν αρκετούς
συσχετισμούς.

• Η πρώτη σύνδεση που επιβεβαιώθηκε
ήταν η δράση του διαβήτη που καταστρέφει μικρά αγγεία στον εγκέφαλο.

• Η επιστήμη τεκμηρίωσε
την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που έχει γίνει, και η οποία είχε ως
αποτέλεσμα την απώλεια του όγκου του εγκεφάλου στους διαβητικούς.

• Οι ερευνητές
διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος χειριζόταν η ζάχαρη ήταν πιο
σημαντικός από τις άλλες δράσεις.

Η ινσουλίνη παίζει βασικό
ρόλο στη γήρανση του εγκεφάλου και στην υγεία των συνάψεων. Οι συνάψεις είναι
κρίσιμες για τη διέλευση των σημάτων από τον έναν νευρώνα στον άλλο. Πιστεύεται
ότι αυτή είναι η βασική δομή μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μνήμη.

Η σχέση μεταξύ ζάχαρης και κατάθλιψης

Μια μεγάλη μελέτη που
παρακολούθησε τις δίαιτες και τις ιατρικές συνθήκες 8.000 ανθρώπων πάνω από 22
χρόνια, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 67 ή περισσότερα γραμμάρια
ζάχαρης την ημέρα, ήταν κατά 23% πιο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε μια
πενταετή περίοδο, συγκριτικά με τους άνδρες που έτρωγαν 40 γραμμάρια ζάχαρης ή
λιγότερα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επίδραση ήταν ανεξάρτητη από την
κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ανδρών, τη σωματική άσκηση, το ποτό, το
κάπνισμα, άλλες διατροφικές συνήθειες, σωματικό βάρος ή σωματική υγεία. Ο ίδιος
συσχετισμός δεν εμφανίστηκε για τις γυναίκες στη μελέτη, αν και δεν είναι
ξεκάθαρο γιατί.

Το να πούμε ότι η ζάχαρη
προκαλεί κατάθλιψη δεν είναι ένα λογικό συμπέρασμα από αυτά τα αποτελέσματα,
αλλά υπάρχουν αρκετά στοιχεία σύνδεσης για να εγείρουν σοβαρές ανησυχίες. Η διαπίστωση
είναι αξιοσημείωτη διότι αναφέρεται σε προηγούμενες έρευνες: η υπερκατανάλωση
ζάχαρης προκαλεί ανισορροπίες σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου,
αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καταστάσεων όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Συγκεκριμένα, φαίνεται
ότι η υπερβολική ζάχαρη επιδρά στη ντοπαμίνη – τον νευροδιαβιβαστή που
τροφοδοτεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου – σαν ένα ισχυρό ναρκωτικό.
Δεδομένου ότι οι εθισμοί και οι διαταραχές της διάθεσης συνδέονται στενά μεταξύ
τους, μπορεί να είναι αληθές ότι η ζάχαρη παίζει ρόλο παρόμοιο με την κοκαΐνη
για τη διαμόρφωση της διάθεσης. Η ζάχαρη συνδέεται όλο και περισσότερο με τις κυτταρικές
φλεγμονές, που η επιστήμη δείχνει ως πιθανό ένοχο στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Η ουσία είναι ότι υπάρχει
λόγος ανησυχίας για την υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μας. Η ζάχαρη θα
μπορούσε να βλάψει σοβαρά την ψυχική μας υγεία και την υγεία του εγκεφάλου.

Με πληροφορίες από thebestbrainpossible

Η πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη – πόσο κακό κάνει στον εγκέφαλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;