16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ θανάσιμη αλήθεια πίσω από την εμμονή με το γάλα αμυγδάλου

Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από την εμμονή με το γάλα αμυγδάλου

 
Επιμέλεια/Μετάφραση:  enallaktikos.gr
 
H βιομηχανία αμυγδάλου στην Αμερική αναπτύσσεται με ταχύτητα και θύματα αυτής της ανάπτυξης είναι οι μέλισσες.
 
Μια πρόσφατη έρευνα επαγγελματιών μελισσοκόμων έδειξε ότι 50 δισεκατομμύρια μέλισσες – επτά φορές περισσότερες από τον παγκόσμιο πληθυσμό – εξοντώθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2018-19. 
 
Αυτό είναι περισσότερο από το ένα τρίτο των αποικιών μελισσών στην Αμερική και ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
 
Οι μελισσοκόμοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, αποδίδουν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στην έκθεση σε φυτοφάρμακα, σε ασθένειες από παράσιτα και στην απώλεια των οικοτόπων
 
Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι και οι βιολογικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός ένοχος είναι πιο συστημικός: πρόκειται για την εξάρτηση της Αμερικής από μεθόδους βιομηχανικής γεωργίας, ειδικά εκείνες που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία αμυγδάλου, η οποία απαιτεί μεγάλης κλίμακας μηχανοποίηση μιας από τις πιο ευαίσθητες φυσικές διεργασίες της φύσης.
 
Οι περιβαλλοντoλόγοι υποστηρίζουν ότι ο τεράστιος, εμπορικά καθοδηγούμενος πολλαπλασιασμός των μελισσών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αμυγδάλου στην Ευρώπη, υπονομεύει το ίδιο το οικοσύστημα για όλες τις μέλισσες. 
 
Αυτές οι μέλισσες ανταγωνίζονται τα διαφορετικά είδη μελισσών και τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
 
Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση είναι να αλλάξει εντελώς ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η μεγάλης κλίμακας γεωργία στις ΗΠΑ.
 
Όλες οι μέλισσες ευδοκιμούν χάρη στην βιοποικιλότητα. Ωστόσο, η βιομηχανία αμυγδάλου στην Καλιφόρνια τις καθοδηγεί προς την μονοκαλλιέργεια, με την οποία οι καλλιεργητές αναμένουν οι μέλισσες να είναι προβλέψιμα παραγωγικές χρόνο με το χρόνο.
 
Οι μέλισσες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων. Αλλά καμία άλλη κατηγορία ζωικού κεφαλαίου δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη θανάσιμη απειλή όσο οι μέλισσες της εμπορικής μελισσοκομίας. Περισσότερες μέλισσες πεθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, από ό, τι όλα τα ψάρια και ζώα εκτροφής.
 
“Το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας δημιουργεί ένα λυπηρό επιχειρηματικό μοντέλο για τους μελισσοκόμους”, λέει ο Nate Donley, επιστήμονας του Κέντρου Βιοποικιλότητας. “Είναι σαν να στέλνεις τις μέλισσες σε πόλεμο. Πολλές δεν επιστρέφουν.”
 

Eλπιδοφόρο θεωρείται ένα νέο πρόγραμμα πιστοποίησης το οποίο, όπως και οι σημάνσεις “βιολογικής καλλιέργειας” ή “δίκαιου εμπορίου”, θα βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν προϊόντα που έχουν γίνει με φιλικές προς τις μέλισσες μεθόδους.

Το πρόγραμμα πιστοποίησης  “Bee Better”, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2017 από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Xerces, εισάγει την βιοποικιλότητα στις καλλιέργειες αμυγδάλου προκειμένου να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο τα παράσιτα και να θρέψει τις μέλισσες. 
 
Η Xerces συνεργάζεται με καλλιεργητές αμυγδάλων στην Καλιφόρνια για να φυτέψει αγριολούλουδα και τριφύλλι ανάμεσα στις σειρές των δέντρων και των εγγενών ανθισμένων φράχτων κατά μήκος της περιμέτρου των οπωρώνων, δημιουργώντας ένα είδος οικολογικού φράχτη για να κρατήσει τις μέλισσες.
 
Το πρόγραμμα σημείωσε μία μεγάλη νίκη όταν η Häagen-Dazs έγινε η πρώτη εταιρεία τροφίμων που φέρει στα προϊόντα της σήμανση “Βee Better”. 
 
 
Η θανάσιμη αλήθεια πίσω από την εμμονή με το γάλα αμυγδάλου
@pixabay
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;