17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΡΟΦΙΜΑΗ "βρώμικη δωδεκάδα" των φρούτων και λαχανικών για το 2015

Η “βρώμικη δωδεκάδα” των φρούτων και λαχανικών για το 2015

Η Environmental Working Group’s (EWG) εκδίδει κάθε χρόνο έναν οδηγό καταναλωτών,  στον οποίο κατατάσσονται τα φρούτα και λαχανικά ανάλογα με τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που περιέχουν.

Ο οδηγός περιλαμβάνει δύο λίστες: την Dirty Dozen (η Βρώμικη Δωδεκάδα) την Clean Fifteen (Καθαρή Δεκαπεντάδα).

Dirty Dozen  2015 – Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα. 

1.Μήλα
2.Ροδάκινα
3.Νεκταρίνια 
4.Φράουλες
5.Σταφύλια
6.Σέλινο
7.Σπανάκι
8.Γλυκές πιπεριές
9.Αγγούρια
10. Ντοματίνια
11.Μπιζέλια 
12.Πατάτες
Το “Dirty Dozen Plus» περιλαμβάνει επίσης:
1.Καυτερές πιπεριές
2.Λάχανο

Τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της  κατάθλιψης, των ορμονικών διαταραχών, των πνευμόνων, δερματικών προβλημάτων, καρκίνων, και αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, της μείωσης των πληθυσμών των μελισσών  που είναι τόσο σημαντική για τη βιοποικιλότητα αλλά και την διατήρηση του ανθρώπινου είδους.

Η "βρώμικη δωδεκάδα" των φρούτων και λαχανικών για το 2015

Clean Fifteen – Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα:

1.Αβοκάντο
2.Γλυκο καλαμποκι
3.Ανανάς
4.Λάχανο
5.Γλυκό μπιζέλια 
6.Κρεμμύδια
7.Σπαράγγι
8.Μάνγκο
9.Παπάγια
10.Ακτινίδια
11.Μελιτζάνα
12.Γκρέιπ φρουτ
13.Πεπονάκι
14.Κουνουπίδι
15.Γλυκοπατάτες

Σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά βρέθηκαν χαμηλές συνολικές συγκεντρώσεις  φυτοφαρμάκων.

Βασικές διαπιστώσεις:

Το αβοκάντο ήταν το καθαρότερο: μόνο το 1 % των δειγμάτων αβοκάντο έδειξαν κάποια  ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.
Το 89% του ανανά, το 82% των ακτινίδιων, το 80% της παπάγια,το  88% του μάνγκο και το  61% των πεπονιών  δεν είχαν υπολείμματα.

   

Πώς οι καταναλωτές μπορούν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα

Οι άνθρωποι που τρώνε βιολογικά προϊόντα τρώνε λιγότερα φυτοφάρμακα. Μια μελέτη της Cynthia Curl του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν  βιολογικά προϊόντα είχαν σημαντικά λιγότερο οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα σε δείγματα ούρων τους, παρόλο που ανέφεραν ότι έτρωγαν το 70% περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα από ενήλικες που αναφέρουν ότι «σπάνια ή ποτέ” αγοράζουν βιολογικά προϊόντα (Curl 2015). Αρκετές μακροπρόθεσμες μελέτες  έχουν δείξει ότι τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Η "βρώμικη δωδεκάδα" των φρούτων και λαχανικών για το 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;