21.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΙστορικής σημασίας η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη για την Αναθεώρηση του...

Ιστορικής σημασίας η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και το Αμεσοδημοκρατικό Κίνημα | Του Στάθη Χαμπίμπη

Ιστορικής σημασίας η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη  για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και το Αμεσοδημοκρατικό Κίνημα | Του Στάθη Χαμπίμπη

Δεν ξέρω πόσοι πολίτες της Ελλάδας άκουσαν ολόκληρη την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πάντως είμαι σίγουρος ότι πολλοί λιγότεροι από αυτούς που άκουσαν και διάβασαν για την κόντρα ανάμεσα στον κύριο Βαρουφάκη και την κυρία Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της ίδιας ομιλίας. 

Το σημαίνον  που μετατρέπεται σε ασήμαντο και το ασήμαντο που μετατρέπεται σε σημαντικό είναι μιας καθοριστικής σημασίας λειτουργία των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης για την υπεράσπιση  ενός άκρως εκμεταλλευτικού και άδικου πολιτικού συστήματος. 

Όμως τι είπε ο κύριος Βαρουφάκης και έχει τόση μεγάλη σημασία για την Νεοελληνική αλλά και την παγκόσμια Δημοκρατία Δυτικού τύπου; 

«Εμείς στο ΜέΡΑ25 αντιπαθούμε την πατριδολαγνεία ως βαθιά διεθνιστές, ωστόσο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι η μοναδική πραγματική δημοκρατία υπήρξε στην Αρχαία Αθήνα και αυτό μάλιστα για πολύ λίγες δεκαετίας, με τις γνωστές φυσικά ενστάσεις και τα ζητήματα που υπήρξαν… Και αυτό γιατί ήταν η μόνη δημοκρατία στην οποία ίσχυσε αυτό που Αριστοτέλης όριζε ως δημοκρατία, το να αποφασίζουν δηλαδή οι φτωχοί. Και τότε πράγματι πολίτες άκληροι, φτωχοί είχαν ισηγορία και ισονομία ψήφου στην εκκλησία του δήμου. » και συνεχίζει: «Οι δυτικές δημοκρατίες αντιθέτως δεν βασίστηκαν σε αυτή. Αλλά στη Magna Carta, η οποία εξασφάλιζε τα δικαιώματα των βαρόνων έναντι του Βασιλιά, με προβλέψεις μάλιστα μέσα για σκλάβους. Όπως και το Αμερικανικό Σύνταγμα, όπου έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ο «δήμος» να εξαιρεθεί από την Δημοκρατία, οι πολλοί δηλαδή να βρίσκονται εκτός των αποφάσεων και να μην κινδυνεύει η αριστοκρατία των ιδιοκτητών από τους πολίτες». 

Ουσιαστικά ο κύριος Βαρουφάκης από τα έδρανα της Ελληνικής Βουλής καταγγέλλει ότι η σύγχρονη Δημοκρατία, παιδί του κοινοβουλευτισμού, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική Δημοκρατία. Η κύρια αντίθεσή τους δεν είναι άλλη από το ότι στις Δημοκρατίες Δυτικού τύπου μια κάστα ολιγαρχών προσπαθεί να περάσει νόμους και να πάρει αποφάσεις υπό έναν Δημοκρατικό μανδύα, τέτοιους ώστε να προασπίσει τα συμφέροντά της, σε αντίθεση με τη  Πραγματική Δημοκρατία που τον κύριο λόγο για τις αποφάσεις που αφορούν το κράτος τον έχουν οι πολλοί, οι φτωχοί, ο ίδιος ο δήμος και οι πολίτες. 

Και συνεχίζει: «Η προστασία των αδυνάμων λοιπόν είναι ένας από τους πυλώνες του ΜέΡΑ25 για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο άλλος είναι ο εκδημοκρατισμός, όπου πάλι καταφεύγουμε στο παράδοξο που υπήρχε στην Αρχαία Αθήνα, όπου οι δημοκράτες δεν ήθελαν εκλογή, αλλά κλήρωση κι αυτό γιατί γνώριζαν ότι οι πλούσιοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εκλογή (μέχρι και την ρητορική τους ικανότητας αφού θα μπορούσαν να πληρώσουν για μαθήματα αυτοβελτίωσης). Αντιλαμβανόμενοι αυτή την ταξικότητα που οι δημοκράτες της τότε Αθήνας έβαζαν στο τραπέζι, προκρίνουμε και εμείς ένα σύστημα στο οποίο κληρωτοί πολίτες θα έχουν λόγο για μια σειρά από ζητήματα».

Εδώ ο Γιάνης Βαρουφάκης βάζει το θέμα της πραγματικής Δημοκρατίας επί τον τύπον των ήλων.  Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στα πολιτικά «δημοκρατικόν μεν είναι το κληρωτάς είναι τας αρχάς, το δ’αιρετάς ολιγαρχικόν». 

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτής της τοποθέτησης είναι ότι γίνεται ίσως για πρώτη φορά (εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω άλλη) από έναν εκλεγμένο αντιπρόσωπο του Ελληνικού λαού μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο και από ουσιαστική, αλλά και από συμβολική σκοπιά έχει τεράστια σημασία, έτσι ώστε αυτές οι αλήθειες, άγνωστες στην πλειονότητα του Ελληνικού λαού να γίνουν κτήμα του και ένας λόγος για να παλέψει! Να παλέψει για την Πραγματική Δημοκρατία του 21ου αιώνα, η οποία κατά την άποψή μου θα είναι και το επαναστατικό διακύβευμα του προσεχούς μέλλοντος.  

Μένει να δούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία πως θα λειτουργήσουν και πως θα εξελιχτούν τα λεγόμενα ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών) που έχει προαναγγείλλει προεκλογικά το ΜΕΡΑ 25. 

Ότι κι αν γίνει το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ο κοινοβουλευτισμός με την παρούσα του μορφή και τις ολιγαρχικές του δομές έχει μπει σε αμφισβήτηση και η ελπίδα και η προσμονή για μια πραγματική Δημοκρατία, που θα εγκαθιδρύσει σε παγκόσμιο επίπεδο τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη, έχει φωλιάσει για τα καλά στη σκέψη και στην καρδιά των ανθρώπων.

 Γιάνης Βαρουφάκης – Ομιλία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος 18/11/2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;