37.2 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑIστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Iστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με υπερτριπλασιασμό των καθαρών κερδών στα 151 εκατ. ευρώ (έναντι 44 εκατ. πέρυσι) και διπλασιασμό των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 307 εκατ. έναντι 152 εκατ. πέρυσι.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός, οι επιδόσεις στους τομείς της παραγωγής, των πωλήσεων, των εξαγωγών, καθώς και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και των συνολικών υποχρεώσεων, «διαμορφώνουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, τα αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και στο εξάμηνο επιτεύχθηκαν παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία όσον αφορά τα διεθνή περιθώρια, ενώ ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση είχε και η ενδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Επίσης, τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με αυξημένες προβλέψεις για αγορά δικαιωμάτων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενώ περιορισμένη επίπτωση είχε η προγραμματισμένη συντήρηση στα διυλιστήρια Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε με επιτυχία εντός του Β’ Τριμήνου, η οποία αναμένεται να έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία από το Γ’ Τρίμηνο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

-Τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 307 εκατ. ευρώ στο Β΄ Τρίμηνο 2018 έναντι 152 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και για το Α΄ Εξάμηνο στα 473 εκατ. ευρώ (+25% σε σχέση με πέρυσι).

-Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα 151 εκατ. ευρώ για το Β΄ Τρίμηνο (έναντι 44 εκατ. πέρυσι) και 225 εκατ. (+34%) στο Α΄ Εξάμηνο

-Τα συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Β΄ Τριμήνου (αφού αφαιρεθούν οι επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικά κέρδη/έξοδα) ανέρχονται στα 187 εκατ. ευρώ, έναντι 228 εκατ. το Β΄ τρίμηνο του 2017 και του Α΄ Εξαμήνου στα 336 εκατ. έναντι 457 εκατ. ευρώ.

-Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη του Β’ Τριμήνου ανήλθαν στα 66 εκατ. ευρώ έναντι 98 εκατ. το τρίμηνο του 2017, ενώ τα αντίστοιχα για το Α’ Εξάμηνο 2018 διαμορφώθηκαν στα 128 εκατ, έναντι 224 εκατ. ευρώ.

-Η παραγωγή στο εξάμηνο διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 7,65 εκατ. τόνους, ενώ οι όγκοι πωλήσεων έφθασαν τα 8,27 εκατ. τόνους. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% στα 5 εκατ. τόνους και αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών πωλήσεων ενώ αντίθετα, οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά κατέγραψαν μείωση λόγω κυρίως της υποχώρησης των πωλήσεων προς τη ΔΕΗ και των ναυτιλιακών καυσίμων.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ και αποπληρώθηκε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 240 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2016, κινήσεις που διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ βελτιώνουν σημαντικά τους όρους και την ευελιξία χρηματοδότησης.

«Ο Όμιλος ΕΛΠΕ συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία του. Τα οικονομικά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου με ιστορικό υψηλό δημοσιευμένων καθαρών κερδών 151 εκατ. ευρώ και EBITDA 307 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 243% και 102% αντίστοιχα έναντι του 2017, διαμόρφωσαν και τα αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου 2018 σε ιστορικό υψηλό δημοσιευμένων κερδών», επισημαίνει στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός και προσθέτει:

«Η συνέχιση της ισχυρής κερδοφορίας, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία, αναδεικνύει την προσήλωση των επιχειρηματικών μονάδων στους Στρατηγικούς στόχους του Ομίλου.

Η διατήρηση της παραγωγής στο ιστορικά υψηλό επίπεδο και η επίτευξη νέου ρεκόρ πωλήσεων. Η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού με ρεκόρ εξαγωγών και ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών στην Εμπορία και στην Έρευνα και Παραγωγή υδρογονανθράκων. Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 14%, καθώς και η περαιτέρω μείωση των συνολικών υποχρεώσεων, διαμορφώνουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού μας τίθεται πλέον η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παρουσίας μας, η ταχεία ολοκλήρωση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΠΕ και η προσαρμογή του σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε:

«Η θέση του Ομίλου ως μια από μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρίες στον κλάδο των καυσίμων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνεται από τα ιδιαίτερα θετικά του αποτελέσματα. Τα σύγχρονα διυλιστήρια και η πολύ καλή λειτουργία όλων των επιχειρηματικών μονάδων του Ομίλου, μέσα σε ένα περιβάλλον διύλισης το οποίο, παρά τη σημαντική μείωση που κατέγραψε σε σχέση με πέρυσι, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα θετικό, μεταφράζονται σε αντίστοιχα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο Όμιλος ΕΛΠΕ κατέγραψε νέα ρεκόρ στα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA (473 εκατ. ευρώ, +25%), στα καθαρά κέρδη (225 εκατ. ευρώ, +34%), ενώ ιδιαίτερα ισχυρά είναι και τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη σημειώνοντας πολύ καλές επιδόσεις και ιστορικά υψηλά σε πολλά επιμέρους θέματα.

Σημαντικό βήμα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ δανείων, με σημαντικότατη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και του κόστους δανεισμού για τον Όμιλο. Η άριστη συνεργασία και στήριξη από το ελληνικό και ξένο τραπεζικό σύστημα σε όλες τις συναλλαγές, επιβεβαιώνει με το καλύτερο τρόπο τη αξιοπιστία και τη ισχυρή θέση που έχουν τα ΕΛΠΕ.

Στις σημαντικές εξελίξεις της περιόδου εντάσσεται η ανακοίνωση της κοινοπραξίας TOTAL-EXXON-ΕΛΠΕ ως «επιλεγείς αιτών» για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις δυο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Όλα τα πιο πάνω, είναι κυρίως αποτέλεσμα των πολύχρονων συνεχών προσπαθειών όλων των στελεχών και εργαζομένων στον Όμιλο, οι οποίοι χειρίστηκαν με υπευθυνότητα και επιτυχία όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια της συνεχιζόμενης κρίσης και αποτελούν διασφάλιση για την περαιτέρω βελτίωση όλων των δραστηριοτήτων του Ομίλου. Είμαστε σίγουροι ότι το 2018 θα είναι μια ακόμη πιο καλή χρονιά για τα ΕΛΠΕ».

Iστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τα Ελληνικά Πετρέλαια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
echo ‘’ ;